Γιατί γιατροί του ΓεΣΥ δεν δέχονται πληρωμές με πιστωτικές;

Γιατροί που προηγουμένως δέχονταν πληρωμές με κάρτες, μετά την ένταξη τους στο ΓεΣΥ δέχονται μόνο μετρητά

Και ενώ το κράτος προσπαθεί να προωθήσει τις ανέπαφες συναλλαγές λόγω της πανδημίας, και η χρήση πλαστικού χρήματος στην Κύπρο έχει εκτοξευθεί (103% αύξηση στις αγορές από περίπτερα), εντούτοις, εν έτει 2020 και εν μέσω πανδημίας, οι πληρωμές με κάρτες σε κάποιες ουσιώδεις υπηρεσίες δεν γίνονται αποδεχτές. (σ.σ. να σημειώσουμε πως μέχρι και σε παραλία της Αγίας Νάπας υπάρχει η επιλογή για ενοικίαση ομπρέλας με πιστωτική κάρτα). 

Πολίτες που επικοινώνησαν με την Brief ανέφεραν πως μετά την επίσκεψη τους σε γιατρούς του ΓεΣΥ, ενημερώνονταν πως το αντίτιμο για την επίσκεψη ή/και εξέταση θα καταβαλλόταν μόνο με μετρητά και οι πληρωμές με κάρτες δεν γίνονταν αποδεχτές, ενώ υπήρχαν τερματικά αποδοχής καρτών. 

Αυτό που προκαλεί ωστόσο πολλά ερωτήματα, είναι το γεγονός πως γιατροί και ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπου πριν την ένταξη τους στο ΓεΣΥ αποδέχονταν πληρωμές με κάρτες, πλέον ενημερώνουν πως αυτές δεν γίνονται αποδεχτές

Κάτι που διαπίστωσε και η ομάδα της Brief διερευνώντας το όλο ζήτημα μετά από επίσκεψη μας σε γιατρούς, δύο διαφορετικών νοσηλευτηρίων, που γνωρίζαμε ότι πριν την ένταξη τους στο ΓεΣΥ αποδέχονταν πληρωμές με πιστωτικές κάρτες

Κατά την προσπάθεια μας να πληρώσουμε την επίσκεψη μέσω κάρτας, μας ενημέρωσαν πως κάτι τέτοιο δεν ήταν πλέον αποδεκτό, υποδεικνύοντας μας μάλιστα και ATM που βρίσκεται στον χώρο του νοσηλευτηρίου για ανάληψη μετρητών

Μάλιστα, σε ερώτηση μας γιατί ενώ προηγουμένως μπορούσε να γίνει πληρωμή μέσω πιστωτικών και τώρα όχι, μας ανέφεραν χαρακτηριστικά «πως επειδή πλέον είμαστε στο ΓεΣΥ»

Καμία οδηγία από τον ΟΑΥ 

Η Brief επικοινώνησε για το όλο ζήτημα και με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Όπως μας ανέφεραν ο ΟΑΥ δεν έχει προβεί σε οδηγία ή οποιαδήποτε επισήμανση για μη αποδοχή πληρωμών με πιστωτικές κάρτες σε νοσηλευτήρια ή γιατρούς, σημειώνοντας ωστόσο πως προκαλεί έκπληξη και στους ίδιους (σ.σ μετά από δική μας πληροφόρηση) πως ενώ κάποια νοσηλευτήρια και γιατροί αποδέχονταν προηγουμένως πληρωμές με κάρτες, πλέον δέχονται μόνο μετρητά. 

Κανείς δεν τους υποχρεώνει 

Κανείς δεν υποχρεώνει δια νόμου γιατρούς ή οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία ή κατάστημα να αποδέχεται πληρωμές με κάρτα καθώς, στον «πάγο» έχει παραμείνει εδώ και χρόνια το νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει κάθε υπηρεσία, κατάστημα, εργαστήριο να διαθέτει προς επιλογήν και την πληρωμή με κάρτα. Ένα θέμα το οποίο χρονολογείται και το οποίο εξήγγειλε ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Η αρχική φιλοσοφία του νομοσχεδίου χρονολογείται από τα τέλη του 2018, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο επανέρχεται αυτή τη φορά στο προσκήνιο, αφού πλέον προτεραιότητα αποτελεί η διευκόλυνση του καταναλωτή ο οποίος μάλιστα αυτή την περίοδο, την περίοδο της πανδημίας του COVID 19, προτρέπεται από όλες τις αρχές και φορείς αλλά και εμπειρογνώμονες υγείας να χρησιμοποιεί contactless τρόπους πληρωμής, κάτι όμως που για να είναι δυνατό θα πρέπει και το κατάστημα και ο επαγγελματίας να διαθέτει αυτή την δυνατότητα.

Στην Κύπρο "μάχη" για πληρωμή με κάρτα / Στη Σουηδία ψηφιακό νόμισμα 

Και ενώ στην Κύπρο όπως σημειώσαμε και πιο πάνω δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί δια νόμου το δικαίωμα του πελάτη για πληρωμή με κάρτα για υπηρεσίες που του προσφέρονται, έστω και αν οι Κύπριοι προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές, στη Σουηδία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εισαγωγής ψηφιακού νομίσματος (σ.σ. μελέτη που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022), αφού είναι η χώρα που χρησιμοποιεί λιγότερο τα μετρητά από κάθε άλλη

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας υπολόγισε πως τον Οκτώβριο η χρήση μετρητών στη χώρα βρέθηκε στο πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών, αφού λιγότερο από 10% των συναλλαγών έγινε με μετρητά.  

Να σημειώσουμε πως η λογική για το ψηφιακό νόμισμα στη Σουηδία είναι βασισμένη στην τεχνολογία Blockchain, που ισχύει για άλλα κρυπτονομίσματα, όπως Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin κ.α. 

Χ.Ζ.