Γιατί η Κίνα «νίκησε» τον κορωνοϊό, αλλά η Κύπρος (και η ΕΕ) όχι

Τι δηλώνουν στην Brief ο Πρέσβης της Κύπρου στην Κίνα και ο Καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης

Την ώρα που κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται ανά το παγκόσμιο, με τις περισσότερες χώρες να βιώνουν ένα δεύτερο πιο επιθετικό κύμα του ιού επιβάλλοντας τοπικά ή καθολικά lockdown, στην Κίνα, την χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, η χώρα έχει καταφέρει να περιορίσει τον ιό, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να μην ξεπερνά τα 30 με 40, η πλειοψηφία των οποίων εισαγόμενα. Μάλιστα, η ζωή στην Κίνα προχωράει κανονικά, δεν υπάρχει lockdown, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, και το μόνο μέτρο που συνεχίζει να εφαρμόζεται και δεν είναι ούτε καν υποχρεωτικό, είναι αυτό της χρήσης προστατευτικής μάσκας.

Πώς, όμως, η χώρα της Ανατολικής Ασίας κατάφερε να τιθασεύσει τον κορωνοϊό και να βγει από την κρίση σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο; Μπορεί η Κύπρος και η υπόλοιπη Ευρώπη να ακολουθήσει το παράδειγμά της ή όχι; 

Προς απάντηση των πιο πάνω ερωτημάτων, η Brief επικοινώνησε με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Κίνα, Αντώνη Τουμαζή, καθώς και με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Πέτρος Καραγιάννης, και καταγράφει τις απόψεις τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το μοντέλο της Κίνας
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Κίνα σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο Πρέσβης της Κύπρου στη χώρα, Αντώνης Τουμαζής, τόνισε στην ιστοσελίδα μας πως, η Κίνα δεν είχε, αλλά και ούτε αντιμετωπίζει δεύτερο κύμα. Όπως εξήγησε, «όταν υπάρχουν κρούσματα συγκεντρωμένα σε μία περιοχή, αυτόματα αυτή η περιοχή αποκλείεται και τίθενται σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα».

«Αυτή τη στιγμή στην Κίνα δεν καταγράφονται πολλά κρούσματα, όπως συνέβαινε στην αρχή της πανδημίας», συνέχισε σημειώνοντας ότι η χώρα έκλεισε τα σύνορα της κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, ενώ τώρα παρότι έχει ανοικτά τα σύνορά της εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα.

«Η Κίνα ελέγχει τον κορωνοϊό τώρα. Αν συγκρίνουμε τα κρούσματα που έχει τώρα σε σχέση με το τί γίνεται στην Ευρώπη αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με τον πληθυσμό της. Αλλά όταν για παράδειγμα υπάρχει έξαρση σε μία επαρχία, δηλαδή παρουσιάζονται τα λεγόμενα clusters, αμέσως οι Αρχές επεμβαίνουν και απομονώνουν το πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Τουμαζής.

Ερωτηθείς εάν τα σύνορα της χώρας παραμένουν ακόμη κλειστά ο Πρέσβης της Κύπρου στην Κίνα απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πτήσεις από την Ευρώπη, που είναι ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας αυτή την στιγμή, δεν είναι πολλές, ενώ λίγοι είναι οι Κινέζοι που ταξιδεύουν, οπόταν, εκτίμησε, ίσως για αυτό να έχει καταφέρει να περιορίσει τον ιό.

Η 14ημερη καραντίνα και το κόστος
Ερωτηθείς εάν όποιος αφίκνυνται στην Κίνα μπαίνει σε καραντίνα και για πόσο διάστημα, ο κ. Τουμαζής απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως η καραντίνα είναι διάρκειας 14 ημερών, καθώς και πως οι vises που δίνονται για είσοδο ατόμων στην Κίνα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας ή που δεν εργάζονται στην Κίνα ή είναι διπλωματικό προσωπικό, είναι πολύ περιορισμένες. 

«Για να δοθεί πλέον visa σε κάποιον και να μπορέσει να ταξιδέψει στην Κύπρο πρέπει να υπάρχει ειδικός λόγος», επεσήμανε υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, πως «όποιος έρθει από το εξωτερικό, απ’ όπου και να είναι, ακόμα κι εκείνοι που δεν χρειάζονται visa, δηλαδή που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κίνας ή εργάζονται στην χώρα ή είναι διπλωμάτες, μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες σε ειδικά ξενοδοχεία που καθορίζονται από τις Αρχές της χώρας».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Μάλιστα, υπογράμμισε ακόμη, «το κόστος της διαμονής βαραίνει τα άτομα που φθάνουν στην Κίνα, δηλαδή πληρώνουν όλα τα έξοδα οι ίδιοι», ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε καραντίνα υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού και εάν στις 14 μέρες το τεστ είναι αρνητικό τότε αποδεσμεύονται. «Σε αντίθετη περίπτωση παραμένουν είτε σε καραντίνα είτε μπορεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία», είπε ο κ. Τουμαζής.

Με αυτόν τρόπο, τόνισε, η Κίνα κατάφερε να ελέγξει και να περιορίσει τον ιό.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο στους κατοίκους της Κίνας, ο κ. Τουμαζής απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας, μάλιστα, πως η χρήση προστατευτικής μάσκας, πλέον, δεν επιβάλλεται. Ωστόσο, συνέχισε, και παρότι δεν είναι υποχρεωτικό ο κόσμος συνεχίζει να χρησιμοποιεί προστατευτικές μάσκες λόγω και κουλτούρας. «Δεν επιβάλλεται όμως. Αν δεν φορέσει κάποιος μάσκα δεν θα του επιβληθεί πρόστιμο, όπως γίνεται στην Κύπρο ή άλλες χώρες», επεσήμανε. 

Μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της Κίνας στην Κύπρο ή την Ευρώπη;
Ερωτηθείς εάν το μοντέλο της Κίνας μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στην Κύπρο όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, ο κ. Τουμαζής εκτίμησε πως αυτό είναι κάπως δύσκολο.

Όπως εξήγησε, πέραν του ότι πλέον η Κίνα επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς σε όσους αφίκνυνται στην χώρα, «όταν εμφανίστηκε ο ιός στην Γιουχάν, αποκλείστηκε για έξι μήνες μία ολόκληρη πόλη 11 εκατομμυρίων. Όταν λέμε την απέκλεισαν, εννοούμε ότι την απέκοψαν πλήρως από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό κατά την άποψη μου δεν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όμως με αυτόν τον τρόπο περιορίστηκε η εξάπλωση του ιού στην χώρα, γιατί έλαβαν δραστικά μέτρα από την αρχή», επεσήμανε. 

«Η Κίνα είναι τεράστια με πληθυσμό 1,5 δισεκατομμύριο κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Για παράδειγμα η Κύπρος που είναι μία μικρή χώρα, με πολύ μικρή οικονομία, δεν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει, όπως γενικά και οποιαδήποτε άλλη χώρα και ειδικά για τόσο μεγάλο διάστημα, γιατί μιλάμε για 6 μήνες. Στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες επιβάλλεις δυο τρεις εβδομάδες lockdown και υποφέρουν οι οικονομίες, συνεπώς θεωρώ ότι είναι αδύνατον. Η Κίνα τα κατάφερε, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος είναι δύσκολο», κατέληξε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Κίνα. 

Η θέση του Καθηγητή Πέτρου Καραγιάννη
Σε ό,τι αφορά το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για 14 μέρες σε ξενοδοχεία και εάν αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Πέτρος Καραγιάννης, τόνισε στην Brief πως, «ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο και να μην κοστίσει ακριβά στην Κυβέρνηση αυτό το μέτρο, είναι όσοι έρχονται στην Κύπρο να μπαίνουν ναι μεν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, αλλά να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος, όπως γίνεται και στην Κίνα, και να μην το επωμίζεται το κράτος. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ξέρω κατά πόσον θα γίνει αποδεκτό», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως πέραν της Κίνας 14ημερη ελεγχόμενη καραντίνα επιβάλλει και η Σιγκαπούρη.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

«Αυτά τα καθεστώτα, δηλαδή Κίνα και Σιγκαπούρη, είναι τέτοια που μπορούν να τα επιβάλουν, αλλά δεν νομίζω ότι σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι και η Κύπρος, όπου υπάρχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης να κάνουν κάτι τέτοιο, γιατί η ουσία του πράγματος είναι ότι όταν επιβάλλεις ένα μέτρο, ουσιαστικά στερείς στον άλλο το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης. Είναι εδώ που χωλαίνει η όλη διαδικασία», εξήγησε περαιτέρω επισημαίνοντας, όμως, ότι «τώρα φυσικά, νομίζω με αυτά τα γρήγορα τεστ ίσως να αναγκαστούμε να τα βάλουμε και σε όσους αφικνούνται, όχι επιλεκτικά αλλά σε όλους, αν το αποφασίσει βέβαια η Κυβέρνηση».

Κληθείς να πει εάν τελικά είναι δυνατό αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί και στην Κύπρο ο κ. Καραγιάννης εκτίμησε πως είναι κάπως δύσκολο λόγω πολλών παραγόντων. «Από την μία το κράτος δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος, αλλά και από την άλλη θα υπάρχουν αντιδράσεις από όσους έρχονται στην Κύπρο. Μάλιστα οι πρώτοι που θα αντιδράσουν θα είναι οι Κύπριοι, ειδικά εάν έρθουν τα παιδιά τους από το εξωτερικό που σπουδάζουν και τους πουν ότι πρέπει να μπείτε για 14 μέρες σε καραντίνα και δεν θα μπορείτε να πάτε στο σπίτι σας», εξήγησε λέγοντας ότι «εκτός τούτου τίθεται και σοβαρό θέμα παραβίασης του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης σε αντίθεση με δικτατορικά καθεστώτα που δεν σκέφτονται κάτι τέτοιο». 

Συνεπώς, κατέληξε, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη είναι κάπως δύσκολο να εφαρμοστεί το μοντέλο της Κίνας.

Μάριος Αδάμου