Γιατί ο Ερντογάν απολύει συνεχώς τους Κεντρικούς του Τραπεζίτες

Η ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων στην Τουρκία από τον Πολιτικό Αναλυτή, Α. Νικηταρά στην εκπομπή Παρασκήνιο

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, τόσο σε πολιτικό με τον ρωσικό και αμερικανικό παράγοντα, όσο και σε οικονομικό επίπεδο μετά και τη συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας, οι οποίες μάλιστα σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν και την Κύπρο 

Με αφορμή τα πιο πάνω η Εκπομπή Παρασκήνιο και ο Διευθυντής Ειδήσεων της Digital Tree, Παναγιώτης Τσαγγάρης συζήτησε με τον Διεθνολόγο και Πολιτικό Αναλυτή, Αντρέα Νικηταρά. 

>>> Αρχείο εκπομπών «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

Ο κ. Νικηταράς αναφερόμενος στο ράλι πτώσης της τουρκικής λίρας σημείωσε πως μέσα σε ένα χρόνο έχασε 25% της αγοραστικής της αξίας. 

«Εάν ένας τούρκος υπάλληλος έπαιρνε μισθό 1.000 ευρώ, σήμερα τα 1.000 ευρώ, είναι 750 ευρώ», ανέφερε ως παράδειγμα ο κ. Νικηταράς, προσθέτοντας πως «εάν τώρα το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου και υπάρχει εισαγωγικός πληθωρισμός (αφού η Τουρκία είναι πλήρως εξαρτημένη από τις πρώτες ύλες), σε συγκερασμό με τη νομισματική πτώση τότε μπορεί τα 1.000 ευρώ του να αξίζουν 500 ευρώ». 

Παράλληλα, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή, η πτώση της τουρκικής λίρας από το 2016 (σ.σ. όταν έγινε και το πραξικόπημα) μέχρι και σήμερα ήταν πιο έντονη, σε σχέση με μια πιο ομαλή κατάσταση που παρουσιαζόταν πριν από το 2016. 

Όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Τσαγγάρης το σημείο «μηδέν» για την  τουρκική οικονομία φαίνεται πως ήταν η απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στις 15 Ιουλίου του 2016. 

Σύμφωνα με τον κ. Νικηταρά η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας οφείλεται και στο ότι υπάρχουν τεράστιες επιχειρήσεις οι οποίες δανείζονται σε ξένο νόμισμα

Γιατί ο Ερντογάν διώχνει συνεχώς τους Κεντρικούς Τραπεζίτες

«Όταν οι ξένες επενδύσεις φεύγουν από την Τουρκία και πέφτει η ανάπτυξη στην Τουρκία, οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν εισοδήματα σε τουρκική λίρα και πληρώνουν δάνεια σε δολάρια ή σε ευρώ, επομένως έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα», σημείωσε, επεξηγώντας πως ο Ερντογάν διώχνει συνεχώς τους Κεντρικούς Τραπεζίτες επειδή αυτοί ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα, ενώ αυτό είναι σε αντίθεση με τις ισλαμικές σκέψεις του Ερντογάν

«Ο κ. Ερντογάν θέλει να χαμηλώνουν τα επιτόκια και επομένως να δανείζονται και άλλο οι επιχειρήσεις. Να εισρέει χρήμα στην αγορά το οποίο δημιουργεί περεταίρω πληθωρισμό και ο Κεντρικός Τραπεζίτης θέλει να κάνει το λογικό, δηλαδή να αυξήσει τα επιτόκια για να εξισορροπήσει το σύστημα. Ο Ερντογάν όμως φοβάται σαν τον Χάρο αυτό το πράγμα επειδή αν ανέβουν τα επιτόκια και στερέψει το χρήμα θα φανεί η γύμνια της οικονομίας. Επομένως με τις τεχνικές και επίπλαστες μεθόδους του τους συντηρεί με μια ψευδαίσθηση. Υπάρχει ψεύτικο – πληθωριστικό χρήμα στην αγορά. Αν ανεβούν (τα επιτόκια) δεν θα μπορούν ούτε οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τα χρέη τους, ούτε να αναχρηματοδοτηθούν και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή η ταυτόχρονη ύπαρξη ανεργίας και πληθωρισμού», επεξήγησε. 

Άλλαξε το οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας από το 2016

Ο κ. Νικηταράς ανέφερε πως από το 2016 και έπειτα έχει αλλάξει η μορφή του οικονομικού μοντέλου της Τουρκίας, επειδή ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες χωρίς να υπάρχει καμία δημοκρατική διαδικασία. 

Πιο συγκεκριμένα όπως σημείωσε, το οικονομικό σύστημα της Τουρκίας δεν είναι όπως αυτό της Κύπρου και της Ελλάδας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφού όπως επεξήγησε αυτό είναι διαιρεμένο σε δήμους. 

«Ο Δήμος Κωνσταντινουπόλεως έχει δικό του προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις δεν πάνε στο κεντρικό κράτος, αλλά πάνε στον Δήμο, επομένως όλες οι προσφορές είναι στον εκάστοτε Δήμο. Χάνοντας τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν, έχασε και μια οικονομική αιμοδοσία για τις επόμενες του εκλογές»

Όπως επεξήγησε ο κ. Νικηταράς λόγω όλων αυτών βλέπουμε πολίτες 2-3 ταχυτήτων στην Τουρκία, αλλά κυρίως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το βιοτικό επίπεδο. 

«Για πρώτη φορά από το 2000 βλέπεις κόσμο να ζητιανεύει. Να ψάχνει στα σκουπίδια. Τα ενοίκια έχουν πάει στον Θεό και ο Ερντογάν έχει μια άλλη θεώρηση στο να φανατίζει τον κόσμο, είτε απέναντι στην Ελλάδα, είτε απέναντι στη Γαλλία, για να εξωτερικεύσει την κρίση του και να φέρει τον κόσμο του πιο κοντά και να τους δείχνει “ότι εγώ θα σας σώσω”», σημείωσε. 

Δείτε όλα όσα ανέφερε ο κ. Νικηταράς στην Εκπομπή Παρασκήνιο: 

 
1749