Γίνονται «smart» οι πόλεις της Κύπρου / Τι θα αλλάξει 

Τι εννοούμε με τον όρο έξυπνη πόλη / Τι αναφέρει στην Brief η επικοινωνιολόγος του Υφ. Καινοτομίας, Νάσια Ζαντή

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σύντομα οι πόλεις της Κύπρου θα γίνουν... «έξυπνες», κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται αφού το Υπουργικό ενέκρινε πρόταση του Υφυπουργείου Καινοτομίας για την ανάπτυξη εθνικού πλαισίου στρατηγικής και προώθησης έξυπνων πόλεων (Smart Cities).

Όταν όμως αναφερόμαστε στην μετατροπή μιας πόλης σε smart city, τι εννοούμε με αυτό; Τι εννοούμε με τον όρο έξυπνη πόλη; Τι προνοεί η πρόταση του Υφ. Καινοτομίας για την προώθηση αυτών των πόλεων και τι αναμένεται να αλλάξει στις κυπριακές πόλεις; Πότε αναμένεται ότι θα εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές;

Η Brief προσπαθώντας να δώσει μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, ήρθε σε επικοινωνία με το Υφ. Καινοτομίας και πιο συγκεκριμένα την Επικοινωνιολόγο του Υφυπουργείου, Νάσια Ζαντή. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Τι εννοούμε με τον όρο «smart city»  

Μια έξυπνη πόλη είναι μια πόλη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την παροχή υπηρεσιών και την επίλυση προβλημάτων της πόλης. Όπως ανέφερε η επικοινωνιολόγος του Υφυπουργείου, με τον όρο της έξυπνης πόλης εννοούμε την εφαρμογή κάποιων τεχνολογιών και την αξιοποίηση τους σε κάποιους τομείς για αντιμετώπιση προβλημάτων. 

Κάποιοι από αυτούς τους τομείς μπορεί να είναι τα έξυπνα πάρκινγκ και τα έξυπνα φανάρια, ανέφερε η κα Ζαντή: «Όταν περνάς από το φανάρι, θα αναγνωρίζει από πριν κατά πόσο περνούν από τις άλλες πλευρές και εκεί που έπρεπε να είναι κόκκινο θα αλλάζει σε πράσινο αφού δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει την κίνηση από την στιγμή που δεν έχει αυτοκίνητα στις άλλες πλευρές. Τώρα το smart parking είναι βασικά ένα σύστημα στάθμευσης οχημάτων που βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν, χρησιμοποιώντας αισθητήρες», εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η έξυπνη πόλη μπορεί να έχει εφαρμογές και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Βασικά η έξυπνη πόλη είναι μια πόλη που αποτελείτε από αισθητήρες, πρόσθεσε η κα Ζαντή: «Αυτοί οι αισθητήρες βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία και ενώνουν αντικείμενα, τα συνδέει, μιλούμε για το διαδίκτυο των πραγμάτων με άλλα λόγια. Είναι όλα διασυνδεδεμένα έτσι ώστε πάει άμεσα η πληροφόρηση σε διάφορους τόπους και γίνονται διάφορες αλλαγές», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, έχει και εφαρμογές στο κυκλοφοριακό, δηλώνει η επικοινωνιολόγος του Υφ. Καινοτομίας, πέρα από τα έξυπνα φανάρια και το έξυπνο πάρκινγκ: «Όσο αφορά το κυκλοφοριακό, κάτι που έχει σχέση και με τις εφαρμογές του 5G και του διαδικτύου των πραγμάτων, είναι ότι έρχεται η αυτόνομη οδήγηση με τα αυτοκίνητα να έχουν μέσα πληροφορίες, δηλαδή να μπορείς να βλέπεις πχ πόσο κοντά σου είναι ένα αυτοκίνητο, να αποφύγεις ατυχήματα κτλ. Είναι ηλεκτρονικές εφαρμογές που σε βοηθούν να κερδίσεις χρόνο, χρήμα και να αποφύγεις ατυχήματα και κακές καταστάσεις και να εξοικονομείς πόρους. Μπορεί πχ το αυτοκίνητο σου να σβήνει όταν θα περιμένεις ώρα ή  να σβήσει όταν μπροστά του βλέπει ότι υπάρχει κάτι», προσθέτοντας ότι η έξυπνη πόλη μπορεί να έχει παντού εφαρμογές επειδή είναι θέμα τεχνολογίας, κάτι που πλέον αποτελεί αναγκαιότητα σε όλους τους τομείς.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Άλλες εφαρμογές έχουν σχέση με την οικονομία δηλαδή η χρήση της τεχνολογίας στην βιομηχανία, στην έρευνα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δήλωσε η κα Ζαντή, ενώ μπορεί να έχει εφαρμογή ακόμα και στην στέγαση, στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και γενικότερα στα κτήρια. «Τα κτήρια θα γίνουν πιο αποτελεσματικά, όχι μόνο σε θέμα ενέργειας αλλά και ποιότητας και ανθεκτικότητας. Επίσης προωθείτε η πράσινη ανάπτυξη δηλαδή η διαχείριση των ενεργειακών/υδάτινων πόρων και των απόβλητων, μειώνοντας έτσι την ρύπανση», ανέφερε. 

Η έξυπνη πόλη γενικότερα θα χρησιμοποιεί ανεπτυγμένες τεχνολογίες για να διαμορφώσει μια πιο βιώσιμη κοινωνία και αφορά όλες οι εφαρμογές που μπορεί να έχει στην καθημερινή ζωή, ανέφερε η επικοινωνιολόγος ενώ πρόσθεσε ότι με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, του 5G και γενικότερα αυτών των τεχνολογιών που αφήνουν την τεχνολογία να φτάσει στο ύψιστο των δυνατοτήτων της, επιτρέπετε και η ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων: «Το 5G επιτρέπει διασυνδεσιμότητα συσκευών. Από την στιγμή που επιτρέπει μια μαζική συνδεσιμότητα συσκευών επιτρέπει και την ανάπτυξη της έξυπνης πόλης στο full. Τώρα προσπαθούμε να αναπτύξουμε και το blockchain, το 5G και την τεχνητή νοημοσύνη κτλ και άρα θεωρούμε είναι και στιγμή να αναπτύξουμε και τις έξυπνες πόλεις», δήλωσε. 

Τι θα αλλάξει στην Κύπρο – Συζητήσεις Υφυπουργείου με Δήμους 

Στην Κύπρο δεν είναι έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι από όλα αυτά θα εφαρμοστεί, τόνισε η κ. Ζαντή, ενώ επεσήμανε πως εκείνο που πέρασε από το Υπουργικό είναι η πρόταση για να γίνει η Εθνική Στρατηγική. «Λόγω του ότι κάποιες πόλεις (Λευκωσία, Λεμεσός, Πάφος) έχουν προχωρήσει ήδη σε κάποιες έξυπνες εφαρμογές που καταλήγουν σε εξοικονομήσεις πόρων, ενέργειας και αύξηση αποδοτικότητας, εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε σε συντονισμό με όλους τους Δήμους, με τους οποίους έχουμε μιλήσει, είναι να γίνει μια Εθνική Στρατηγική έτσι ώστε και οι πιο μικροί Δήμοι, που δεν έχουν την δυνατότητα από μόνοι τους να πάνε σε consultant για να τους ετοιμάσει πλάνο, να έχουν μια βάση στην οποία να μπορούν να επιλέξουν. Θέλουμε να γίνει μια μελέτη ολόκληρης της Κύπρου, για να δούμε τι εφαρμογές μπορούμε να εφαρμόσουμε ως χώρα και κάθε περιοχή να μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να εφαρμόσει αυτά που ταιριάζουν στον Δήμο», εξήγησε. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Σκοπός μας είναι να ενορχηστρώσουμε όλο το σύστημα κάτω από μια ομπρέλα παρά να μπορούν να κάνουν έξυπνες εφαρμογές μόνο οι μεγάλοι Δήμοι» πρόσθεσε η κα Ζαντή. 

Τέλος, η κα Ζαντή μας ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το τι θα εφαρμοστεί δεν αναμένεται να πάρουν πολύ χρόνο αλλά εξαρτάται ποιες από όλες τις εφαρμογές θα μπορούν να προσαρμοστούν σε εμάς και πως θα εφαρμοστούν. «Ακόμα κάνουμε συζητήσεις αλλά δεν είναι κάτι που θα καθυστερήσει. Είναι όλοι on board απλά δεν υπάρχει απόφαση για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση επειδή έχει και πόλεις που έχουν κάνει ήδη έξυπνες εφαρμογές. Οπότε μπορεί να παρθούν εκείνες οι στρατηγικές και να ενταχθούν με έναν consultant σε ένα πιο γενικό πλαίσιο ή μπορεί να γίνουν κοινοπραξίες μεταξύ των Δήμων κτλ. Αυτό είναι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ο τρόπος εφαρμογής», κατέληξε. 

Κυπριάνα Σταύρου