Χιλιάδες δανειολήπτες πήραν επιστολές για ένταξη τους στο «ΕΣΤΙΑ»

Η Brief συνέλεξε στοιχεία από την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης

  • Κυβέρνηση και Τράπεζες επενδύουν πολλά στο Σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα των ΜΕΔ.
  • Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές στους εν δυνάμει δικαιούχους και η ανταπόκριση είναι θετική.
  • Η εξαγγελία του «ΕΣΤΙΑ» αναμένεται να γίνει εντός Μαρτίου και οι πρώτες πληρωμές από το κράτος στο τέλος του έτους.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες των τραπεζών ενόψει της εφαρμογής του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», το οποίο αναμένεται πως θα εξαγγελθεί εντός Μαρτίου, με τις τράπεζες και τους δανειολήπτες να έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. 

Ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αποστείλει χιλιάδες επιστολές προς τους εν δυνάμει δικαιούχους ούτως ώστε να είναι έτοιμοι να υποβάλουν αιτήσεις και να αρχίσουν να επωφελούνται από τις πρόνοιες του Σχεδίου. Μάλιστα, πέραν από τις τράπεζες κινήσεις έγιναν και από τους ίδιους τους δανειολήπτες, με αρκετούς από αυτούς να έχουν ήδη επικοινωνήσει με τις τράπεζες εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για ένταξη στο «ΕΣΤΙΑ».

>>> ΕΣΤΙΑ - Προστασία α’ κατοικίας. 10 ερωτήσεις και απαντήσεις <<<

Ενόψει της πολυαναμενόμενης εφαρμογής του Σχεδίου, στο οποίο επενδύουν Κυβέρνηση και τράπεζες για περαιτέρω αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, η Brief επικοινώνησε με τις δύο μεγάλες τράπεζες του τόπου – Ελληνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου -, καθώς και με την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ – εταιρεία στην οποία μεταφέρθηκαν τα ΜΕΔ του πρώην Συνεργατισμού) και τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) και συνέλεξε σχετικά στοιχεία. 

Βάσει των στοιχείων που εξασφαλίσαμε, οι εν δυνάμει δικαιούχοι του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» αναμένεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 14.700 (το Υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε από την αρχή 15.000).

ΤΚ

Κινητικότητα στην Τράπεζα Κύπρου
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας Κύπρου ο αριθμός των πελατών της που πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στο Σχέδιο αναμένεται να φθάσει τις 5.000, ενώ μέχρι στιγμής η τράπεζα έχει αποστείλει 4.320 επιστολές σε αντίστοιχο αριθμό πελατών της, μέσω της οποίας τους ενημερώνει ότι είναι εν δυνάμει δικαιούχοι, καλώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί της προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Όπως πληροφορούμαστε, ο αριθμός των πελατών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τράπεζας έχει ήδη φθάσει τις 3.000, ενώ πέραν των 3.800 πελατών της έχουν επικοινωνήσει από μόνοι τους μαζί της για να ενημερωθούν σχετικά με το «ΕΣΤΙΑ» και κατά πόσον μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

>>> Η Τράπεζα Κύπρου πώλησε ΜΕΔ €33,7 εκατ σε Τσέχους <<<

Σημειώνεται πως, οι υπόλοιποι -από αυτούς που έλαβαν επιστολή - είτε δεν ενδιαφέρθηκαν, αφού έχουν επιλέξει άλλη λύση για διευθέτηση των υποχρεώσεων τους, είτε έχουν αφαιρεθεί από υποψήφιοι, αφού μετά από μελέτη των στοιχείων τους η Τράπεζα διαπίστωσε ότι δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια για ένταξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η Τράπεζα δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους.

Σημειώνεται, επίσης, πως μετά την υλοποίηση του Helix, που αφορούσε πώληση πακέτου δανείων καθαρής αξίας €2,8 δις, η Τράπεζα Κύπρου περιόρισε τα κόκκινα δάνειά της στα €5 δις που αντιστοιχούν στο 37% του συνολικού της δανειακού χαρτοφυλακίου, με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) να παρουσιάζουν συνολική μείωση κατά €10 δις τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με την κορύφωσή τους τον Δεκέμβριο του 2014.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Προσεκτικές κινήσεις από Ελληνική Τράπεζα
Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα
, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έτυχε η Brief, η Τράπεζα έχει αποστείλει μέχρι σήμερα 1.000, περίπου, επιστολές σε δανειολήπτες που φαίνεται ότι εμπίπτουν στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», ενώ σημαντικός αριθμός εν δυνάμει δικαιούχων έχουν επικοινωνήσει από μόνοι τους μαζί της.

Πηγή, πάντως, της Τράπεζας, σε επικοινωνία μας, τόνισε στην Brief πως είναι νωρίς για εκτιμήσεις, ενώ η Τράπεζα αναμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δανειολήπτες που εμπίπτουν στους εν δυνάμει δικαιούχους του Σχεδίου για ένταξή τους σε αυτό.

>>> Δικαιούσαι να ενταχθείς στο «ΕΣΤΙΑ»; Τι λέει η Ελληνική (video) <<<

Όπως μας λέχθηκε, η Ελληνική έχει προετοιμαστεί αλλά προβαίνει σε προσεκτικές κινήσεις και για τον λόγο αυτό αποφεύγει να προβαίνει σε ακριβείς εκτιμήσεις, αφού τελεί εν αναμονή των στοιχείων για τα δάνεια της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας τα οποία έχουν μεταφερθεί στο χαρτοφυλάκιο της μετά την σύναψη σχετικής συμφωνίας τον περασμένο Αύγουστο.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Ελληνική Τράπεζα ανήλθαν στα €2.526 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, σε σύγκριση με €2.162 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η αύξηση αυτή, όπως είχε ανακοινωθεί κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα 9μήνου, ήταν αποτέλεσμα της Απόκτησης του καλού κομματιού της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αφού περιλαμβάνονται και ΜΕΔ ύψους €433 εκατ. στις 31 Αυγούστου 2018, τα οποία καλύπτονται στην πλειοψηφία τους από το Προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων.

ΚΕΔΙΠΕΣ

Οι κινήσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ
Όσον αφορά την ΚΕΔΙΠΕΣ
, όπως πληροφορούμαστε, αρμόδιοι λειτουργοί της Altamira Asset Management έχουν επικοινωνήσει μέχρι στιγμής τηλεφωνικώς με το 78% των πελατών που φαίνεται ότι εμπίπτουν στα κριτήρια του «ΕΣΤΙΑ», ενώ κάποιοι ήδη έχουν ανταποκριθεί θετικά και κάποιοι άλλοι πελάτες θα αναμένουν την ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, οι λογαριασμοί που είναι υπό εξέταση, για πιθανή ένταξή τους στο «ΕΣΤΙΑ», ανέρχονται περίπου στους 6.700. «Αν οι αιτητές πληρούν τα κριτήρια, αυτό θα εξεταστεί κατά την προσκόμιση των αποδεικτικών στοιχείων|, τόνισε χαρακτηριστικά στην Brief πηγή της Κυπριακής Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.  

>>> Moody’s: Θετική η μείωση των ΜΕΔ κατά 5,6 δις τον Σεπτέμβριο <<<

Σημειώνεται πως στην ΚΕΔΙΠΕΣ, σύμφωνα και με την αποτίμηση της συμφωνίας του πρώην Συνεργατισμού με την Ελληνική Τράπεζα τον περασμένο Αύγουστο, αυτή την στιγμή βρίσκονται χορηγήσεις ονομαστικής αξίας ύψους €7.371 εκατ., η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά σε ΜΕΔ, καθώς και σε δάνεια που έχουν τερματιστεί και για τα οποία έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες εξασφάλισης τους μέσω εκποιήσεων.

ΟΧΣ

Τα δύο τρίτα του ΟΧΣ θα επωφεληθούν του «ΕΣΤΙΑ»
Κατάλληλα προετοιμασμένος ενόψει της εφαρμογής του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» είναι και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), ο οποίος εκτιμά πως περί τους 2.000 δανειολήπτες του μπορούν να ενταχθούν σε αυτό
. Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, ήδη ο Οργανισμός έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση, ενώ ένας μικρός αριθμός δανειοληπτών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον από μόνος του.

«Εμείς ως Οργανισμός εδώ και καιρό προετοιμαζόμαστε και λαμβάνουμε μέτρα με στόχο την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών και όσον το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των ΜΕΔ. Είναι γι’ αυτό, άλλωστε, που θεωρούμε το ‘ΕΣΤΙΑ’ ως μία καλή λύση για αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ», μας ανέφερε πηγή του Οργανισμού. 

Πέραν του Σχεδίου, όμως, ο ΟΧΣ προβαίνει και σε όλες τις προβλεπόμενες από τον σχετικό Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας διαδικασίες για μείωση των ΜΕΔ, όπως η αποστολή επιστολών στους δανειολήπτες. «Επίσης, ένας αριθμός δανειοληπτών έχει προχωρήσει στην πώληση των ακινήτων που είχε ως εγγύηση σε μία προσπάθεια αποπληρωμής των οφειλόμενων προς τον Οργανισμό», ανέφερε πηγή του ΟΧΣ στην Brief εκφράζοντας την ελπίδα το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» να εφαρμοστεί σύντομα και να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για ένταξη δανειοληπτών που εμπίπτουν στα κριτήριά του σε αυτό.

>>> Εκποιήσεις, διάφοροι μύθοι και ο ασύμμετρος πολιτικός παράγοντας <<<

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σήμερα στον ΟΧΣ το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων φθάνει το 46,8% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου (632 εκατ. ευρώ) ή τα 296 εκατ. ευρώ κι εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα των δανειοληπτών με ΜΕΔ θα ενταχθεί στο Σχέδιο, το οποίο, κατά τον Οργανισμό, αποτελεί μία καλή λύση για δραστική μείωση του προβλήματος.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως από ιδρύσεώς του μέχρι και πολύ πρόσφατα, ο ΟΧΣ χρηματοδοτούσε αποκλειστικά πρώτη κατοικία και, ως εκ τούτου, τα ΜΕΔ του αφορούν αποκλειστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

ΕΣΤΙΑ2

Το «ΕΣΤΙΑ» και οι στόχοι του
Υπενθυμίζεται πως, στόχος του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», την εφαρμογή του οποίου ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι η εξεύρεση μιας κοινωνικά αποδεκτής λύσης μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας από το κράτος σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι εξασφαλισμένα με Επιλέξιμη Κύρια Κατοικία ανοικτής αγοραίας αξίας μικρότερης των €350.000.

Οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, στο τέλος κάθε έτους, θα λαμβάνουν από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χορηγία ίση με το ένα τρίτο (1/3) των δόσεων του δανείου τους, υπό την προϋπόθεση ότι αποπληρώνουν στην τράπεζά τους τα δύο τρίτα (2/3) των μηνιαίων δόσεων του Αναδιαρθρωμένου Δανείου Κύριας Κατοικίας. 

Για παράδειγμα, εάν η δόση που θα συμφωνηθεί ανέρχεται στα 300 ευρώ, τότε ο δανειολήπτης θα καταβάλλει 200 ευρώ τον μήνα και στο τέλος του χρόνου το κράτος θα καταβάλει το ποσό των 1.200 ευρώ.

>>> Όλα ανοιχτά για το μέλλον της συνεργασίας με την Altamira <<<

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τον Σεπτέμβριο του 2018, τα συνολικά ΜΕΧ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα υποχώρησαν από τα €16,6 δις τον Ιούνιο στα €11,02 δισεκατομμύρια, που αποτελεί το ιστορικά χαμηλότερο σημείο μετά την οικονομική κρίση του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του προηγούμενου έτους οι ΜΕΧ μειώθηκαν κατά €10 δις.
 
Ως ποσοστό επί των συνολικών δανείων, οι ΜΕΧ υποχώρησαν στο 31,8% από 40,3% στο τέλος Ιουνίου και 43% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017, ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν στο 51,9% από 48,3% στο τέλος Ιουνίου.

Μάριος Αδάμου