Χιλιάδες εργαζόμενοι κρέμονται σήμερα από τα χείλη Ζέτας, Πετρίδη

Ανακοινώνονται από τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών τα νέα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους επιχειρηματικούς κόλπους, καθώς και σε χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοεργοδοτούμενους, οι οποίοι αναμένουν σήμερα (3/9) τις ανακοινώσεις για τα σχέδια στήριξης και κατά πόσον αυτά θα επεκταθούν ή όχι και με ποιες αλλαγές.
 
Τα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης θα τεθούν σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, με τις ανακοινώσεις να γίνονται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, και Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη 1 το μεσημέρι.

Σημειώνεται πως, τα νέα σχέδια φαίνεται να «κλείδωσαν» κατά την χθεσινή (2/9) μέρα, όπου Υπουργός Οικονομικών και Εργασίας έθεσαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, στον απόηχο και των επαφών τους με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, τη Δευτέρα (31/8) και την Τρίτη (1/9), κατά την διάρκεια των οποίων άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις και ανησυχίες τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα πλάνα Πετρίδη-Ζέτας
Όπως πληροφορείται η Brief, ανάμεσα στα πλάνα που εξέταζαν μέχρι και χθες Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εργασίας, ήταν και το ενδεχόμενο συνέχισης των σχεδίων που έληξαν την 31η Αυγούστου, αλλά με αλλαγές, τόσο σε ό,τι αφορά τις απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων όσο και στο ποσοστό της κάλυψης του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων.

Δηλαδή, για παράδειγμα, για να δικαιούται μία επιχείρηση να συμμετάσχει στα σχέδια, πιθανότατα, θα πρέπει να έχει απωλέσει το 50% ή και περισσότερο του κύκλου εργασιών της, σε αντίθεση με 35% ή 40% που ίσχυε έως τώρα για κάποια σχέδια, ενώ το ποσοστό της κάλυψης του μισθολογικού κόστους θα είναι μικρότερο του 60% και ίσως να μην ξεπερνά το 40%.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες της Brief, με τα νέα σχέδια θα δοθεί έμφαση στην στήριξη επιχειρήσεων και τομέων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και θεωρείται ότι είναι αδύνατον να κρατήσουν ολόκληρο το προσωπικό τους και να καταβάλουν το σύνολο των αμοιβών και των υποχρεώσεων, για τους υπόλοιπους μήνες.

Την ίδια ώρα, όμως, οι κινήσεις της Κυβέρνησης θα στρέφονται τόσο προς την κατεύθυνση αποτροπής των απολύσεων όσο και προς την κατεύθυνση διασφάλισης των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας έχει αρχίσει και την επεξεργασία ειδικών σχεδίων, τα οποία θα στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην πρόσληψη ανέργων και τα οποία πιθανότατα να μην εξαγγελθούν σήμερα.

Για τα εν λόγω Σχέδια, όπως είχε αναφέρει στην Βουλή η Υπουργός Εργασίας, θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όσο και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Εταιρείες αποφάσισαν ήδη για απολύσεις
Πάντως, όπως πληροφορείται η Brief, αρκετές επιχειρήσεις εμφανίζονται έτοιμες να μην ενταχθούν στα σχέδια, έστω κι αν αυτά επεκταθούν, αφού έχουν λάβει ήδη τις αποφάσεις τους για να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Κι αυτό, γιατί θεωρείται δεδομένο πως, για να συμμετάσχει οποιαδήποτε επιχείρηση και στα νέα σχέδια θα επεκταθεί και η ρήτρα για μηδενικές απολύσεις και μειώσεις μισθών για κάποιους μήνες.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Οι προειδοποιητικές επιστολές απολύσεων, πάντως, αναμένεται πως θα αρχίσουν να αποστέλλονται σε εργαζομένους από την 1η Νοεμβρίου, αφού η ρήτρα για μηδενικές απολύσεις και μειώσεις μισθών εργαζομένων από επιχειρήσεις που συμμετείχαν μέχρι τώρα στα σχέδια στήριξης λήγει την 31η Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως, εργαζόμενοι που εργάζονται σε μία επιχείρηση πέραν των 6 ετών δικαιούνται 2 μήνες προειδοποίηση, ενώ για εργαζόμενους με λιγότερα από 6 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας σε μία εταιρεία, η προειδοποίηση απόλυσης εξαρτάται από τον χρόνο που βρίσκονται σε αυτή, με την μίνιμουμ περίοδο να καθορίζεται στις δύο εβδομάδες.

Μάριος Αδάμου