«Χωρίς πτήσεις & με κυρώσεις μπήκε η ταφόπλακα στον τουρισμό μας»

•    Ο ενεργειακός αναλυτής Άντης Βαρωσιώτης μιλά για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στα ενεργειακά μας

•    «Να γίνουν βήματα απεξάρτησης από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες»

Γράφει η
Χρύσω Αντωνιάδου


O αναλυτής επί των ενεργειακών και πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογονανθράκων Άντης Βαρωσιώτης εκτιμά πως «η Κύπρος θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του ρωσο - ουκρανικού πολέμου» επισημαίνοντας πως «η τουριστική αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν χαθεί για τη φετινή σεζόν, γιατί χωρίς πτήσεις, με κυρώσεις, χωρίς πιστωτικές κάρτες και με την ισοτιμία του ρουβλιού ήρθε η ταφόπλακα για μεγάλο χρονικό διάστημα για τις αγορές αυτές». 

Ο κ. Βαρωσιώτης εξηγεί πως «οι επιπτώσεις είναι της τάξης του 2% - 4% του ΑΕΠ της Κύπρου από τις δυο αυτές αγορές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση για επαγγελματικές υπηρεσίες προς τους Ρώσους και Ουκρανούς»

Σε δηλώσεις του στη Brief και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την εξάρτηση της Κύπρου από το πετρέλαιο καθώς είναι εισαγωγική χώρα, ο κ. Βαρωσιώτης εξηγεί πως «η Κύπρος πρέπει επιτέλους να λάβει τολμηρές αποφάσεις βάσει σχεδίου και στρατηγικής, καθώς έφθασε η ώρα και η ευκαιρία, ίσως η τελευταία, για να κάνει βήματα μπροστά». Όπως αναφέρει «θα πρέπει να γίνουν βήματα απεξάρτησης από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες για την εσωτερική αγορά και να δημιουργηθεί άμεσα ο νέος διάδρομος ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε. Οι τολμηρές και καλά σχεδιασμένες κινήσεις χωρίς καθυστέρηση και με πανευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ενεργειακά ομόλογα σε συνεργασία με τις αδειοδοτημένες εταιρείες της κυπριακής ΑΟΖ θα στηρίξουν την άμεση στις αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων». 

«Επιβάλλεται άμεσα να αρχίσει μια μαραθώνια προσπάθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προώθηση της διαδικασίας  της αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων.  Στην παρούσα φάση οι τιμές συμφέρουν και αγοραστές υπάρχουν και είναι οι εταίροι μας. Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία μας για να ανακάμψουμε, να θωρακιστούμε και να δημιουργήσουμε προοπτική για το μέλλον», εξηγεί. 

Η εξάρτηση της Ευρώπης

Ο κ. Βαρωσιώτης, επιχειρώντας μια ανάλυση της πλήρους εξάρτησης της Ευρώπης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας εξηγεί: «Ο πόλεμος αποκαλύπτει τις συνέπειες της ενεργειακής εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία υπολόγισε σε ένα περιβάλλον υψηλών λογαριασμών το οποίο θα περιόριζε τις επιλογές των ευρωπαίων για μέτρα αντιποίνων και κυρώσεις. Επένδυσε στην εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον ρωσικό ορυκτό πλούτο και το φυσικό αέριο. 

Η εξάρτηση αυτή οδηγεί σε ενεργειακή φτώχεια, οικονομική κρίση και σε ορισμένες περιπτώσεις την οικονομική κατάρρευση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Από τη μια οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και από την άλλη τα νέα ρεκόρ στα καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια φέρνουν ένα εκρηκτικό μείγμα και για τη χώρα μας». 

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα δεχθεί η Κύπρος ο κ. Βαρωσιώτης αναφέρει: «Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα η οποία εν μια νυκτί να αντικαταστήσει την αγορά της Ρωσίας. Το πιο σύντομο χρονικό διάστημα είναι να δημιουργηθούν τερματικά εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και λιμενικοί χώροι με μεγάλο κόστος και αυτό δεν είναι εφικτό νωρίτερα από 3 με 4 χρόνια. Μια άλλη επιλογή είναι η επιστροφή στον λιγνίτη και στο μαζούτ που θα ήταν καταστροφικό για την ενεργειακή μετάβαση στις πράσινες ενέργειες, ένας από τους κυριότερους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως έκτακτο μέτρο, η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει επιχορηγημένα σχέδια για τους οικιακούς καταναλωτές για φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα παραγωγής θερμότητας». 

Συσσωρευμένος πλούτος

Ο κ. Βαρωσιώτης σχολιάζοντας τα υψηλά ρωσικά αποθεματικά αναφέρει πως «αυτά είναι προϊόν συσσωρευμένου πλούτου βάσει σχεδίου. Κατά τη διάρκεια του 2021 μιλούσαμε για ενεργειακή κρίση και ραγδαία άνοδο των τιμών ενέργειας, ενώ πολλοί ισχυρίζονταν ότι φταίει η ενεργειακή μετάβαση. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία υπερτροφοδοτούσε σκόπιμα την Ε.Ε., παρά τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και άφηνε άδειες τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Gazprom στην Ευρώπη. Πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό γινόταν ως προετοιμασία για πόλεμο. Το 650 δις. δολάρια αποθεματικών της Ρωσίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με τη διεθνή οικονομία. Οι χώρες παραγωγοί θα πλουτίζουν ενώ οι εισαγωγικές χώρες θα χρεοκοπήσουν ή θα περάσουν σε βαθιά ύφεση. Το παιγνίδι της Αμερικής και του ΝΑΤΟ να εισχωρήσουν και να ελέγξουν τους αγωγούς της Ευρώπης, να στερήσουν μερίδιο αγοράς από τους Ρώσους και η περικύκλωση της Ρωσίας στον Νότο έφεραν δυστυχώς τον πόλεμο και την καταστροφή».                      
 

Χρύσω Αντωνιάδου