Το χρήμα δεν έρχεται με σταυρωμένα τα χέρια!

•    Η αλλαγή πλεύσης της οικονομίας και η μετά κορωνοϊού εποχή
•    Το Ταμείο Ανθεκτικότητας και οι απαιτήσεις του
•    Οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τους ρυθμούς τους για τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Το οικονομικό μοντέλο της χώρας εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό και την εστίαση, δυο κλάδους εκτεθειμένους σε γεωπολιτικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως η  πανδημία.

Η εξάρτηση της οικονομίας από τους κλάδους αυτούς θα πρέπει να μειωθεί ή να εξαλειφθεί και η οικονομική δραστηριότητα να στραφεί σε άλλους τομείς όπως είναι η τεχνολογία, η ενέργεια, η υγεία και η εκπαίδευση.

Αυτή τη στιγμή, σε περίοδο που δοκιμάζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και έρχεται φθινόπωρο με πιθανή επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, οι επιχειρήσεις βρίσκονται εν αναμονή και εκτιμούν τις επιπτώσεις που έχουν μέχρι τώρα δεχθεί αλλά και αυτές που τις αναμένουν.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν την γνώση και τις δεξιότητες και απασχολούν εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν μια καινοτόμο ολοκληρωμένη πρόταση και να εξασφαλίσουν κονδύλια  από το Ταμείο. 

Η πρόταση των μικρών

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, μικρομεσαίες αλλά κυρίως μικρές, οι οποίες για να παρουσιάσουν μια πρόταση και να απορροφήσουν κονδύλια, π.χ. μια πρόταση «πράσινης» ανάπτυξης, σύμφωνα με τους όρους του Σχεδίου, θα πρέπει να κατέχουν και τις γνώσεις και την υποδομή για να «στήσουν» αλλά και να εκτελέσουν όλα θα υποσχεθούν. Άρα, σε πολλές περιπτώσεις για την περίπτωση της Κύπρου, το Ταμείο είναι μια επιταγή χωρίς αντίκρισμα.

Όπως και να έχουν οι εξελίξεις, επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν περισσότερο από άλλες την ανάγκη πρόσβασης σε  ρευστότητα γιατί χωρίς αυτήν δεν θα αντέξουν ούτε για τα βασικά, ειδικά εάν παραταθεί η πανδημία και τα όποια μέτρα για διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Μέσα στο ρευστό περιβάλλον την πανδημίας το Ταμείο δίνει «ανάσες» ζωής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη μετάβασή της σε ένα νέο μοντέλο. Βέβαια, αυτό από μόνο του φαίνεται πως δεν βοηθά ούτε στηρίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Τα χρέη και τα νέα…

Ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που είναι βαρυφορτωμένο από τα χρέη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με άμεσες επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και με αυξημένο το ενδεχόμενο να προστεθούν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όπως καταδεικνύουν τα γεγονότα και τα οικονομικά στοιχεία, το χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που απευχόμαστε να παρουσιάσουν αυξητική τάση,  θα καθορίσουν  την έκβαση της χρηματοδότησης της οικονομίας. 

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να παραμείνουν με σταυρωμένα χέρια, αναμένοντας τον … πακτωλό των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Θα πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους για τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση, να αναβαθμίσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες των στελεχών και του προσωπικού τους και να αλλάξουν νοοτροπία. Να εμπιστευτούν το νέο και καινοτόμο. 
Η ανάκαμψη από μια τέτοια κρίση όπως είναι η πανδημία απαιτεί άμεσες, έξυπνες και καινοτόμες κινήσεις καθώς η ταχύτητα με την οποία θα επανακάμψει η κάθε χώρα θα κρίνει το μέλλον της τα προσεχή χρόνια και όλα εκείνα που έρχονται.

Αν εφησυχάσουμε, αναμένοντας φθηνό ή δωρεάν χρήμα, η επιστροφή δεν θα έλθει ποτέ! Κι αν έλθει δεν θα μπορούμε να φτάσουμε την ταχύτητα των εξελίξεων, των αλλαγών και όσων φέρνει η μετά κορωνοϊού εποχή, που σίγουρα δεν είναι όπως άλλες εποχές, μετά από κρίσεις!

Χρύσω Αντωνιάδου