Χρυσοχός στην Brief: Δυναμικά στον τομέα της ενέργειας η Cyfield

Ο Director της εταιρείας Γιώργος Χρυσοχός μιλά στην Brief για το μεγαλεπήβολο έργο στην παραγωγή ενέργειας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής σε ένα ζωτικής σημασίας κλάδο, αυτό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φιλοδοξεί να ολοκληρώσει σε ένα περίπου χρόνο η εταιρεία Cyfield. Πρόκειται για τον πρώτο ιδιωτικό συμβατικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού, ο οποίος ανεγείρεται στην περιοχή του Βασιλικού.

Μιλώντας στην brief, ο Director της Cyfield Γιώργος Χρυσοχός, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο. Όπως είπε πρόκειται για ένα τελευταίας τεχνολογίας σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη λειτουργία του οποίου ουσιαστικά θα εγκαινιαστεί η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού. Αναφορικά με το χρόνο λειτουργίας του σταθμού, ο κ. Χρυσοχός εξήγησε ότι ο σταθμός λειτουργεί με φυσικό αέριο, αλλά έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με diesel. Εάν, όπως είπε το αέριο φτάσει στο νησί μέχρι τότε, ή με κάποια μικρή καθυστέρηση, τότε  ο σταθμός θα λειτουργήσει με αυτό. Αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου, τότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με diesel και στην πορεία θα αλλάξει σε αέριο.

Ο κ. Χρυσοχός σημείωσε ότι ο σταθμός θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 2 εκατομμύρια μεγαβατοώρες το χρόνο, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της παγκύπριας παραγωγής. Ουσιαστικά, σημείωσε με αυτό το έργο, θα μπορεί να πει κάποιος ότι εγκαινιάζεται η ελευθεροποίηση της αγοράς, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από ιδιώτες. Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορεί να προσφέρει ενέργεια σε πιο χαμηλές τιμές, ο κ. Χρυσοχός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σταθμό που θα λειτουργεί με μηχανές τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες θα είναι πιο παραγωγικές από τις υφιστάμενες που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο και επομένως θα έχουν χαμηλότερο κόστος, άρα θα μπορούν να διαθέτουν την ενέργεια σε καλύτερες τιμές.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός θα πωλεί ενέργεια σε οικιακούς καταναλωτές, ο κ. Χρυσοχός ανέφερε ότι θα λειτουργούμε στον τομέα της παραγωγής και θα πουλούμε ενέργεια σε όλους τους προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πωλούν στους πελάτες τους μεταξύ  των οποίων ενδεχομένως να είναι και οικιακοί καταναλωτές, βιομηχανικοί, κρατικοί και ούτω καθ’ εξής. Σε κάποιο στάδιο, συνέχισε, υπάρχουν σχέδια για να μπούμε και στον τομέα της προμήθειας.

Το συνολικό κόστος του project ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 120 εκατομμύρια αποτελούν χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Όπως είπε ο κ. Χρυσοχός οι τράπεζες θα πρέπει να πιστωθούν γι’ αυτή τους την απόφαση, καθότι αποφάσισαν για πρώτη φορά να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο έργο δείχνοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους και στην εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφερόταν και σε προ ημερών ανακοίνωση της εταιρείας, στις 15 Ιουλίου 2022 υπογράφηκε η τελική συμφωνία χρηματοδότησης μετά από σύμπραξη της Τράπεζας Κύπρου και της Εurobank, για τον πρώτο ιδιωτικό συμβατικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο από φυσικό αέριο, Power Energy Cyprus (P.E.C.). Το δάνειο ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ θα καλύψει το υπόλοιπο κόστος ανέγερσης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού. Τονίζεται ότι η εταιρεία έχει ήδη καλύψει με δικά της κεφάλαια τις μέχρι σήμερα οικονομικές ανάγκες του έργου, για να φτάσει η συνολική επένδυση των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Τονίζεται ότι ο πρώτος συμβατικός ιδιωτικός σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρισμού με 260MW, θα παράγει το 25-30% των αναγκών σε ηλεκτρισμό της Κύπρου, και έχει στόχο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που περνούμε αυτή την περίοδο. Με μεγάλη αποδοτικότητα υπολογίζεται πως θα ρίξει σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού για εταιρείες και νοικοκυριά. Θα έρθει επίσης να καλύψει την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου, έχοντας τη δυνατότητα να δουλεύει ακατάπαυστα για 30 χρόνια.

Επίσης, η Cyfield, ανακοίνωσε την συμφωνία σύμβασης με την κινέζικη εταιρεία Harbin Electric International Company Limited για τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό σχεδιασμό, προμήθεια και εγκατάσταση του Power Island, για σκοπούς ολοκλήρωσης του σταθμού. Το συμβόλαιο υπογράφθηκε στις 15 Ιουλίου 2022 με αξία 78 εκατομμυρίων 750 χιλιάδων ευρώ. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι το τελευταίο στο puzzle κατασκευής του σταθμού. Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχός, η κινεζική εταιρεία, επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο και τελικά αποφάσισε να επενδύσει σε αυτό, δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στο ίδιο το έργο όσο και στην κυπριακή οικονομία.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2134