Η αριθμητική & πολιτική ανάγνωση των ποσοστών των ευρωεκλογών

Τι δείχνουν οι αριθμοί και ποια η πολιτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων για τα κόμματα 
  • Τι σημαίνει το αποτέλεσμα – η επόμενη μέρα 
  • Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος και ποιος ο μεγάλος νικητής; 
  • Τι σημαίνει για το ΑΚΕΛ το αποτέλεσμα; 
  • Είναι ο Νικόλας νικητής; 
  • Βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο ο Μαρίνος Σιζόπουλος και η ΕΔΕΚ; 
  • Ευοίωνο ή δυσοίωνο το μέλλον για το ΕΛΑΜ


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Σοβαρές απώλειες για το ΔΗΣΥ και σχεδόν καθόλου αύξηση για το ΑΚΕΛ επιφύλασσε η χθεσινή μέρα των Ευρωεκλογών, η οποία την ίδια ώρα έδωσε μια ξεχωριστή ώθηση στα μικρότερα κόμματα, αλλά «σφραγίζοντας» παράλληλα την «πρωτοκαθεδρία» των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων της Κύπρου. 

Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα μέσα από δυο αναγνώσεις. Την αμιγώς αριθμητική αλλά και την πολιτική ανάγνωση. 

Η αριθμητική ανάγνωση 
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα που κατέγραψαν μείωση ποσοστών σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014 είναι ο ΔΗΣΥ και η Συμμαχία Πολιτών / Οικολόγοι, ενώ όλα τα υπόλοιπα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ κατέγραψαν από σημαντική έως και ελαφρά αύξηση. 

Πιο συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ με ποσοστά 29.02% και 81,539 ψήφους είχε απώλειες της τάξεως του 8.73% σε σύγκριση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014 (και 16,193 ψήφους λιγότερες). 

Η Συμμαχία Πολιτών / Οικολόγοι κατέγραψαν ποσοστά μόλις της τάξεως του 3.29% και 9,232 ψήφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συμμαχία Πολιτών κατήλθε το 2014 στις ευρωεκλογές χωρίς κάποια συνεργασία με άλλο κόμμα και τότε έλαβε ποσοστά της τάξεως του 6,78% (17,549 ψήφους). 

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ με ποσοστά της τάξεως του 27.49% και 77,241ψήφους είχε ελαφρά αύξηση της τάξεως του 0.51% σε σύγκριση με το 2014 (7,389 περισσότερες ψήφους απ’ ότι το 2014).

Το ΔΗΚΟ σημείωσε άνοδο της τάξεως του 2.97% λαμβάνοντας ποσοστό 13.8% και 38,756 ψήφους σε σύγκριση με 28,044 ψήφους και ποσοστό 10,83% το 2014. 

Η ΕΔΕΚ έλαβε χθες 10.58% και 29,715 ψήφους σε αντίθεση με το 2014 όπου κατήλθε στις ευρωεκλογές σε συνεργασία με τους Οικολόγους και έλαβαν 19,894 ψήφους και 7,68%. 

Τέλος, το ΕΛΑΜ είχε αύξηση της τάξεως του 5.56% αφού το 2014 έλαβε μόλις 6,957 ψήφους και ποσοστό 2,69% ενώ χθες έλαβε 23,167 ψήφους και ποσοστό της τάξεως του 8.25%. 

Ο νικητής και ο χαμένος σε αριθμούς
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, αν κάποιος επιχειρήσει να πει ποιο κόμμα είναι ο μεγάλος χαμένος και ποιο ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών βάσει και των αριθμών τότε ως ο μεγάλος χαμένος των εκλογών αναδεικνύεται ο ΔΗΣΥ αφού είχε απώλειες της τάξεως του 8.73% και 16,193 ψήφους λιγότερες, ενώ ο μεγάλος νικητής -αριθμητικά- των εκλογών είναι το ΕΛΑΜ με αύξηση της τάξεως του 5.56% και 16,210 περισσότερες ψήφους απ’ ότι το 2014. 

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως όσες ψήφους έχασε ο ΔΗΣΥ (16,193) τόσες περισσότερες έλαβε το ΕΛΑΜ απ’ ότι το 2014 (16,210) χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως πρόκειται κατ’ αποκλειστικότητα μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΔΗΣΥ στο ΕΛΑΜ. Τουλάχιστον αυτό δεν μπορεί να λεχθεί τώρα, χωρίς να υπάρχουν οι επιστημονικές μετρήσεις που να το καταδεικνύουν αυτό. 

Η πολιτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων 
Η πολιτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων διαφέρει από την αριθμητική ανάγνωση, η οποία εξαντλείται στις προσθαφαιρέσεις χωρίς να λαμβάνει -και λογικό- υπόψη τις διάφορες παραμέτρους, οι οποίες άλλωστε προσδίδουν και στις πολιτικές εκλογές τον χαρακτήρα και το ενδιαφέρον που πάντα προκαλούν σε μεγάλη μερίδα των πολιτών.   

Το ΑΚΕΛ έχασε ή κέρδισε πολιτικά;
Αν και αριθμητικά λοιπόν το ΑΚΕΛ εμφανίζεται ενισχυμένο, έστω και κατά 0.51%, η πολιτική ανάγνωση συγκαταλέγει το ΑΚΕΛ στους χαμένους των ευρωεκλογών. Και αυτό διότι, όπως εκτιμάται, ένα ποσοστό της τάξεως περίπου του 1.5% προέρχεται από τις ψήφους των Τουρκοκυπρίων κάτι που δεν προσμετράται στην εκλογική δύναμη του κόμματος στις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές, προεδρικές, δημοτικές). Δηλαδή αν αυτό το ποσοστό αφαιρεθεί από τα ποσοστά του ΑΚΕΛ, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί με μειωμένα ποσοστά κατά 1% απ’ ότι το 2014. 

>>> 4 ενδιαφέροντα στοιχεία που εξάγουμε από τα αποτελέσματα ανά επαρχία <<<

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και 6,5 χρόνια κάτι που συνήθως ευνοεί στην αύξηση των ποσοστών όταν μάλιστα στην διακυβέρνηση της χώρας παραμένει η ίδια κυβέρνηση για τα 6,5 χρόνια που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Επιπλέον, αρκετές εξελίξεις το τελευταίο δίμηνο στο εσωτερικό της χώρας επηρέασαν αρνητικά την κυβέρνηση και συνεπώς κάποιος θα ανέμενε πως αυτό θα αποτελούσε «πηγή κεφαλαιοποίησης» για την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΑΚΕΛ. Εξελίξεις, όπως το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι ουσιαστικά είναι υπό παραίτηση έως το τέλος του χρόνου, ο αναβρασμός της κοινής γνώμης με τον κατά συρροή δολοφόνο που είχε ως αποτέλεσμα άλλη παραίτηση υπουργού, του Ιωνά Νικολάου, καθώς και αρκετά φάουλ από πλευράς Κυβέρνησης που, λογικά, αφαιρούσαν «πόντους» από το κυβερνών κόμμα.

Ελαφρυντικά για ΔΗΣΥ αλλά…
Η πολιτική ανάγνωση για ένα κόμμα που χάνει σχεδόν 9% της δύναμής του (8.73%), δεν μπορεί να διαφέρει και πολύ από την αριθμητική ανάγνωση, αν και η Πινδάρου έχει ελαφρυντικά, τα οποία ωστόσο δεν δικαιολογούν διαφορετική ανάγνωση από την αριθμητική και αλλαγή κατηγορίας δηλαδή από χαμένος σε νικητής. Ο ΔΗΣΥ ήρθε να «πληρώσει» τα «σπασμένα», της φθοράς της εξουσίας αλλά και το κακό αρνητικό κλίμα ιδιαίτερα των τελευταίων δυο μηνών. Επιπλέον ο ΔΗΣΥ, σε αντίθεση με το 2014 όπου διεκδίκησε τις ευρωεκλογές σε συνεργασία με το ΕΥΡΩΚΟ, σε αυτές τις εκλογές κατήλθε αυτόνομα. 

Ένα στοιχείο που «σώζει» κάπως την Πινδάρου είναι το γεγονός πως παρά τη μεγάλη απώλεια σε ποσοστά παρέμεινε πρώτο κόμμα και επιπλέον δεν απέκλινε αρκετά από τα ποσοστά των Βουλευτικών εκλογών του 2016, οι οποίες θεωρούνται «αμιγώς κομματικές εκλογές». 

Κατά τα άλλα, η επόμενη μέρα στο ΔΗΣΥ, θα βρει τον Αβέρωφ Νεοφύτου να πρέπει να προχωρεί σε συγκεκριμένο πλάνο, ώστε να βγάλει το κόμμα από τον «φαύλο κύκλο των πολιτικών αντιφάσεων» στον οποίο έχει περιπέσει κυρίως σε συνάρτηση με το Προεδρικό και από κοινού θα πρέπει πλέον να χαράξουν μια κοινή γραμμή / πορεία, η οποία θα οδηγήσει το ΔΗΣΥ και πάλι στα παλιά του ψηλά ποσοστά.  

Και τι γίνεται με το ΔΗΚΟ, πολιτικά; 
Το ΔΗΚΟ, και πολιτικά, είναι ξεκάθαρα κερδισμένο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 3%. Αν ληφθεί υπόψη και η διεκδίκηση στις ευρωεκλογές από πλευράς της Δημοκρατικής Παράταξης του Μάριου Καρογιάν (ή αλλιώς το «αντιΔΗΚΟ»), η οποία σημείωσε μια εκπληκτική παρουσία αφού έλαβε 10,673 ψήφους - 3.8%), τότε η πολιτική νίκη του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη. 

Μια παράμετρος που θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη προς την πολιτική ανάγνωση του «κεφαλαίου ΔΗΚΟ» είναι πως το ΔΗΚΟ θα προτιμούσε χαμηλότερα ποσοστά της ΔΗΠΑ αλλά αυτό είναι κάτι που ουσιαστικά δεν εναπόκειτο στο ίδιο αφού ούτως ή άλλως οι υποστηρικτές της ΔΗΠΑ ήταν από χρόνια απομακρυσμένοι από το ΔΗΚΟ. 

Ξανά στο παιχνίδι ο Σιζόπουλος με ΕΔΕΚ
Πολιτικά ομιλούντες, ο Μαρίνος Σιζόπουλος και η ΕΔΕΚ, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των ευρωεκλογών. Οι Σοσιαλιστές απέδειξαν πως μπορούν να μείνουν δυναμικά στον κομματικό χάρτη της Κύπρου με ρόλο και με λόγο αφού διεκδικώντας τις εκλογές αυτόνομα κατάφεραν να πετύχουν το εκπληκτικό ποσοστό του 10.58%. 

>>> Αναλυτικά τα αποτελέσματα Παγκύπρια και ανά Επαρχία <<<

Ένα ποσοστό που επαναφέρει την ΕΔΕΚ στο πολιτικό προσκήνιο, επανακτά την «σοσιαλιστική της περηφάνεια και ταυτότητα» και πλέον μπορεί να υποστηρίζει, βάσιμα, ότι είναι το 4ο μεγαλύτερο -με διαφορά από αυτά που ακολουθούν- κόμμα του τόπου και μπορεί να ρυθμίσει πολιτικές εξελίξεις. 

Ως προς το ΕΛΑΜ, η πολιτική ανάγνωση θέλει το ακροδεξιό κόμμα, να είναι συγκαταλέγεται στους χαμένους των εκλογών παρά την εκπληκτική αύξηση των ποσοστών του. Και αυτό διότι δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή και παράλληλα η μεγάλη πτώση άλλων παρόμοιου τύπου κομμάτων στην Ευρώπη (πχ Ελλάδα) δείχνει μια δυσοίωνη πορεία για το μέλλον, με μάλλον πτωτική παρά ανοδική πορεία. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης