Η ατζέντα του προϋπολογισμού για το 2021

Οι ημερομηνίες εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμού από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης, αρχίζει τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, ο οποίος θα είναι οριακά ελλειμματικός.

Η συζήτηση θα διαρκέσει συνολικά έξι εβδομάδες και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα βρεθούν όλοι οι Υπουργοί, Υφυπουργοί, Ανεξάρτητοι Θεσμοί και Υπηρεσίες.

Στόχος, πάντως, της Επιτροπής είναι ο προϋπολογισμός να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός Δεκεμβρίου για συζήτηση και ψήφιση.

>>> Διαβάστε ακόμη: Οι 50 αναπτύξεις που θα προωθήσει το κράτος το 2021 <<<

Ο προγραμματισμός
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 θα ανοίξει τη Δευτέρα (27/10) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά τον προϋπολογισμό και θα προβεί σε ανάλυση των κρατικών εσόδων, των δημοσιονομικών δεικτών, της οικονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής κατάστασης της Κύπρου.

Την ίδια μέρα, η Επιτροπή θα θέσει στο μικροσκόπιο της τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, καθώς και του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθεί η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία και θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της.

Τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, η Κ.Ε. Οικονομικών θα θέσει στο μικροσκόπιο της τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, Νίκου Χριστοδουλίδη και Χαράλαμπου Πετρίδη, αντίστοιχα, καθώς και τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, ενώ την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, η Κ.Ε. Οικονομικών θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας και του Επιτρόπου Εποπτείας Υγείας, όπως επίσης και τους προϋπολογισμούς του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, στην Επιτροπή θα βρεθούν οι Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, και Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, οι οποίοι θα αναλύσουν τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων Παιδείας και Υφυπουργείου Τουρισμού.

>>> Διαβάστε επίσης: Οικονομία Κύπρος 2018-2023: Οι κυριότεροι δείκτες σε 8 πίνακες <<<

Η συνέχεια
Τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η εξέταση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Κ.Ε. Οικονομικών οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Εξάλλου, τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Νομικής Υπηρεσίας, της Δικαστικής Υπηρεσίας και του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας.

Την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθεί η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία θα αναλύσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της για την νέα χρονιά. Την ίδια μέρα, στο μικροσκόπιο της Κ.Ε. Οικονομικών θα τεθεί και ο προϋπολογισμός της Βουλής.

Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα κλείσει την ίδια μέρα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, ο οποίος θα αναλύσει τις εκτιμήσεις και προβλέψεις της Κεντρικής για την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οριακά ελλειμματικός ο προϋπολογισμός του 2021
Υπενθυμίζεται πως, βάσει των στοιχείων του προϋπολογισμού, το σύνολο των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα €9,54 δις, ενώ το σύνολο των εξόδων εκτιμώνται στα €9,7 δις. Δηλαδή, αναμένεται δημοσιονομικό έλλειμμα 160,7 εκατ. ή σε ποσοστό 0,7% επί του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι, τα δημόσια έσοδα για το 2021 θα ανέλθουν στα €9.539,3 εκατ. σε σύγκριση με €8.735,9 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9,2%, κυρίως λόγω εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών των εισφορών στα πλαίσια του ΓεΣΥ για ολόκληρο το έτος καθώς και λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι, το 2021 θα ανέλθουν στα €9.700 εκατ. σε σύγκριση με €9.664,9 εκατ. κατά το 2020, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,4%, παρά τον τερματισμό των μέτρων στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου Covid-19 κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Αναλυτικά τα κύρια στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 ΕΔΩ.
 

Μάριος Αδάμου
 
1662