Η διαδρομή του €1,2 δις που πέτυχε ο Αναστασιάδης να φέρει Κύπρο

Κατέφθασαν στην Κύπρο ήδη €232 εκατ. – Αναμένεται άλλο €1 δις σε 9 δόσεις – Η ανάλυση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Με την επίτευξη των πρώτων δεκατεσσάρων οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη συνακόλουθη εκταμίευση 85 εκατομμυρίων ευρώ, ο σχεδιασμός του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο» τίθεται πλέον σε πρακτική εφαρμογή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του κατά την «1η Ετήσια Εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου».

>>> Διαβάστε σχετικά: ΠτΔ: Τίθεται σε πρακτική εφαρμογή το Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» <<<

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, το Σχέδιο αποτελεί «προϊόν εντατικής εργασίας και διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς συμβούλους, αλλά επίσης της άκρως παραγωγικής συνεργασίας με την Πρόεδρο της Επιτροπής και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο των δηλώσεων του για το Σχέδιο του και θέλοντας να υπογραμμίσει τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε σημείωσε χαρακτηριστικά πως «γι’ αυτό που μπορεί στο ευρύ κοινό να θεωρείται ένας αυτοματισμός, για τον ίδιο και του αρμόδιους που το έζησαν, η συμπλήρωση του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) ήταν μια επίπονη και αγχώδης διαδικασία».

Ο κ. Πετρίδης συμπλήρωσε ότι είναι «ένα αισιόδοξο σχέδιο», που για την ετοιμασία του χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά, εκ μέρους της ΕΕ αλλά και της «μικρής αλλά αποτελεσματικής» δημόσιας υπηρεσίας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι, άλλες χώρες με περισσότερους πόρους δεν κατάφεραν να ετοιμάσουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και ένα τόσο «πετυχημένο και αποτελεσματικό» σχέδιο ανάκαμψης.

Πώς θα πάρουμε τις δόσεις

Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος κατάφερε να λάβει την Παρασκευή (2/12) την πρώτη δόση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 85 εκατ. ευρώ, (από τα συνολικά €1,2 δις του ΣΑΑ) πετυχαίνοντας 14 αναγκαία ορόσημα τα οποία αποτελούνταν από 8 μεταρρυθμίσεις και 6 επενδύσεις. 

Το σχέδιο, προβλέπει €1.2 δισ. σε χορηγίες και δάνεια αλλά «πολύ σημαντικό» είναι ότι με αυτά έρχεται και μια μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα με επιπλέον €1 περίπου δισ.

Επιπλέον, μετά την εκταμίευση της προκαταβολής των €157 εκ., τον Σεπτέμβριο του 2021, και της παρούσας 1ης καταβολής πληρωμής έναντι αιτήματος και στη βάση της επίτευξης στόχων και οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), ακολουθούν 9 ακόμη αιτήματα πληρωμής από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (5 εκ των οποίων αφορούν και σε αίτημα εκταμίευσης πόρων του δανείου από τον ΜΑΑ) που συνδέονται όλα φυσικά με την επίτευξη αριθμού στόχων και οροσήμων μέχρι και το τέλος του 2026.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρουσίαση του Υπουργείου Οικονομικών η Κύπρος θα λάβει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τις ακόλουθες δόσεις:

  • Χορηγία €85 εκατ. 
  • Χορηγία €115 εκατ. 
  • Χορηγία €100 εκατ. – Δάνειο €50 εκατ. 
  • Χορηγία €130 εκατ. 
  • Χορηγία €65 εκατ. – Δάνειο €50 εκατ. 
  • Χορηγία €130 εκατ. – Δάνειο €35 εκατ.
  • Χορηγία €60 εκατ. 
  • Χορηγία €60 εκατ. 
  • Χορηγία €45 εκατ. – Δάνειο €39 εκατ. 

ωφσψδασδαδδαςδ

 
2280