Η Ε.Ε. «συγυρίζει» τα μεγάλα θέματα της οικονομίας μας

•    Υλοποίηση μέτρων και μετά εκταμίευση κονδυλίων

•    Ιδιωτικό χρέος και ΜΕΔ πρώτα στην ατζέντα

•    Διασφαλίζεται η προσβασιμότητα και η ανθεκτικότητα του τομέα υγειονομικής περίθαλψης

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


H Kύπρος υποχρεώνεται από την Ε.Ε. να προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις και τομές προτού δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια ευκαιρία για να «συγυρίσει» τις μακροχρόνιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία και να «ανάψει» ταχύτητες για τη μετάβαση στη νέα πράσινη εποχή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Σχεδίου είναι η στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με την αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους και των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Όπως εξηγεί αρμόδια πηγή, «το υψηλό ιδιωτικό χρέος θα τύχει αντιμετώπισης μέσω της βελτίωσης της παρακολούθησης, της ενίσχυσης του πλαισίου αφερεγγυότητας και της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών γνώσεων». «Εάν καταφέρουμε και αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές και υλοποιήσουμε τους στόχους του Σχεδίου, τότε διορθώνουμε αυτόματα και τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος». 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

>>Διαβάστε επίσης: Τελώνης: Πάμε σε σταδιακό εξορθολογισμό της αγοράς επιτοκίων<<

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του σχεδίου έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύεται η ανθεκτικότητα της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Επιχειρήσεις και παραγωγικότητα

Δυο από τις σημαντικότερες προτάσεις του Σχεδίου είναι  η διαφοροποίηση των αναπτυξιακών πηγών και η βελτίωση της παραγωγικότητας και η απλούστευση των διαδικασιών για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, για βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση, για αύξηση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και για διασφάλιση δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. 

>>Διαβάστε επίσης: Αναστολή Εκποιήσεων: Κίνδυνος για πολλές ανατροπές από ΕΕ<<

Στο σκέλος που αφορά την κοινωνική πολιτική οι προτάσεις είναι σαφείς: Ενίσχυση της ικανότητας των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, προώθηση πολιτικών που δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά και αύξηση της απασχόλησης των νέων και μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Ο άξονας που αφορά την υγεία είναι σημαντικότατος και αναβαθμισμένος λόγω και της πανδημίας και σε αυτόν ενσωματώνονται συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της προσβασιμότητας και της συνολικής ανθεκτικότητας του τομέα υγειονομικής περίθαλψης. 

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Επίσης, το Σχέδιο καλύπτει δυο κορυφαίους στόχους για τα προσεχή χρόνια, την  πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, παρουσιάζοντας προτάσεις για την ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία, και στήριξη της κλιματικής αλλαγής, με ποσό που ισοδυναμεί με το 41% της συνολικής χρηματοδοτικής κατανομής, (ποσοστό που υπερβαίνει την ελάχιστη απαίτηση του 37% που προβλέπει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός). Το μέτρο με τη μεγαλύτερη συμβολή στον στόχο για το κλίμα είναι το έργο «EuroAsia Interconnector», το οποίο, με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να συνδέσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με το ελληνικό δίκτυο της Κρήτης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται μέτρα για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

>>Διαβάστε επίσης: Επανέρχονται και εντείνονται οι απειλές για την οικονομία<<

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι εξαγγελία αλλά έρχεται να στηριχθεί με  σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της κάλυψης με ευρυζωνικά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας και στην αντιμετώπιση του χαμηλού επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων. 

Ήδη, έχει συσταθεί  Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία έχει λάβει εντολή από το Υπουργικό Συμβούλιο να επιβλέπει την πρόοδο της εφαρμογής του σχεδίου, ενώ η Συντονιστική Αρχή είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής σε επιχειρησιακό επίπεδο και την πιστοποίηση της υλοποίησης των οροσήμων και των στόχων, καθώς και τη διεξαγωγή επαληθεύσεων και ελέγχων.

Η Επιτροπή θα έχει άμεση επικοινωνία με την Κομισιόν και θα υποβάλλει τις αιτήσεις πληρωμής των σχετικών δαπανών στο πλαίσιο του μηχανισμού. 

Χρύσω Αντωνιάδου