Η ΕΚΤ πιέζει για αυξημένες προβλέψεις στα «κόκκινα» δάνεια

«Μια προσδοκία» μεν, αλλά χωρίς εκπτώσεις για το θέμα των ΜΕΔ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέρχεται και ζητά ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Μια είδηση που διέρρευσε σήμερα στο Reuters, και που για τους γνώστες του τραπεζικού συστήματος ήταν αναμενόμενη, θέτει σε επιφυλακή το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, κυρίως τις ιταλικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Βέβαια, η είδηση για καθορισμό ημερομηνίας – στόχου κατά την οποία οι τράπεζες υποχρεώνονται να καλύψουν τα  «κόκκινα» δάνεια με προβλέψεις, δεν προκαλεί εφησυχασμό ανάμεσα στις κυπριακές τράπεζες οι οποίες και έχουν πετύχει μεν μεγάλα βήματα προόδου για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, αλλά έχουν ακόμη μπροστά τους δρόμο να καλύψουν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Όπως διαρρέει η ΕΚΤ, η μεσοπρόθεσμη ημερομηνία – στόχος θα είναι διαφορετική για κάθε τράπεζα και όπως μεταδίδει το Reuters, είναι περισσότερο μία «προσδοκία» παρά μία δεσμευτική απαίτηση, χωρίς αυτό να υπονοεί ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ρίξει τους τόνους της για το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Εποπτικός έλεγχος το 2021 

Ήδη, οι τράπεζες της ευρωζώνης εισήλθαν από πέρσι δυναμικά στον αγώνα για να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους από το βάρος των  ΜΕΔ, ύψους περίπου 750 δις ευρώ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Με τη δημοσιοποίηση των νέων κατευθυντηρίων οδηγιών της τον περασμένο Μάρτιο, συμπλήρωμα των κατευθύνσεων που δόθηκαν τον Μάρτιο του 2017, η ΕΚΤ ενημέρωνε τις τράπεζες πως τα αποτελέσματα του διαλόγου που άρχιζε μαζί τους θα ενσωματωθούν στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) που θα πραγματοποιηθεί το  2021. Ταυτόχρονα, υποδείκνυε στις τράπεζες να κάνουν χρήση του χρόνου για να προετοιμαστούν και να αξιολογήσουν τις πολιτικές τους και τα κριτήρια έγκρισης χορηγήσεων έτσι που να περιορίσουν τη δημιουργία νέων ΜΕΔ.Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του περασμένου Μαρτίου, οι τράπεζες έχουν προθεσμία δύο ετών για να σχηματίσουν πλήρη πρόβλεψη στο 100% για τα μη εξασφαλισμένα ΜΕΔ. Στις περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων που είναι εξασφαλισμένα έχουν υποχρέωση να  σχηματίσουν πρόβλεψη μετά από μία επταετία.

Η μεγαλύτερη αντίδραση προέρχεται από την Ιταλία, χώρα με ψηλό χρέος, από την οποία διατυπώνονται ισχυρές αντιδράσεις ότι οι ιταλικές τράπεζες εξαναγκάζονται να  σχηματίσουν μεγαλύτερες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνειά τους έτσι που η οικονομία να υποστεί μεγάλο στραγγαλισμό.
Να  υπενθυμίσουμε ότι τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την περίοδο 2008 – 2012  καταγράφονται στην Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία. 

Με τους νέους κανόνες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism - SSM)  καθορίζει «εποπτικές προσδοκίες - στόχους» για κάθε τράπεζα χωριστά σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και κριτήρια αναφοράς για τη διασφάλιση της συνέπειάς τους.
Οι εποπτικές προσδοκίες για τις τράπεζες καθορίζονται σύμφωνα με συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ ομοειδών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι προσδοκίες καθοδηγούνται από τον τρέχοντα δείκτη «κόκκινων» δανείων προς το σύνολο του χαρτοφυλακίου και τα βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε τράπεζας. 

Τα παλιά και νέα δάνεια

Η ΕΚΤ στοχεύει μεσοπρόθεσμα να επιτύχει την ίδια κάλυψη με προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα παλιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως με τα νέα, για τα οποία οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να τα καλύπτουν μέσω των προβλέψεων τους

Η ομάδα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε εμπεριστατωμένη μελέτη της αναφέρεται στους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με έμφαση ότι κάποιες τράπεζες θα υποχρεωθούν να δεσμεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να εξασφαλίσουν την πιστωτική τους επέκταση. 

Τι σημαίνει αυτό; Χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η  Ιταλία με μεγάλη έκθεση σε «κόκκινα δάνεια», υποχρεώνονται να περιορίσουν την  πιστωτική τους επέκταση με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των χωρών τους. 

Έτσι, στην προσπάθειά του, να βοηθήσει τις χώρες αυτές ο SSM χαλάρωσε την πολιτική του, εκτιμώντας όμως ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν χαρτοφυλάκιο των επισφαλών δανείων.


 

Tags
Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου