Η εκτίμηση Χάρη και Χρύση για την πορεία της οικονομίας

Θα δούμε μια οικονομία που θα καταρρεύσει ή με ισχυρή ανάπτυξη; Οι εκτιμήσεις Χάρη Γεωργιάδη και Χρύση Παντελίδη

Στην εκπομπή Παρασκήνιο το βράδυ της Τετάρτης (6/10) βρέθηκαν προσκεκλημένοι o βουλευτής Λευκωσίας και αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης και ο βουλευτής Λευκωσίας και μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης

Οι δύο βουλευτές μεταξύ άλλων θεμάτων κλήθηκαν να δώσουν και τη δική τους εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, απαντώντας στο τι θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρηματίες και οι μικρομεσαίοι αλλά και το κατά πόσον η Κύπρος είναι μια χώρα για επενδύσεις μετά την νέα κρίση που βλέπει η οικονομία λόγω κορωνοϊού.

Ο κ. Παντελίδης στην τοποθέτηση του σημείωσε πως η Κύπρος και η οικονομία βρίσκονται σε οριακό σημείο, ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος και χώρος για καλυτέρευση της κατάστασης και ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν είναι ώρα να πούμε γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά η Ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως «όλοι έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε σε αυτά». 

Όπως επεξήγησε υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά υπάρχει ακόμη μία μεγάλη πρόκληση που δεν θα περιμένει την Κύπρο, εννοώντας την κλιματική αλλαγή και αναφέροντας πώς βρίσκεται προ των πυλών. 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Ούτε ως κυβέρνηση, ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως πολιτικός κόσμος, ούτε ως βουλευτές, ως πολιτεία. Έχουμε καθήκον να συναισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και μακάρι να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε οι μελλοντικές γενιές να πουν ότι την περίοδο αυτή η Κύπρος έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει και όχι μόνο επιβίωσε αλλά αναπτύχθηκε», κατέληξε. 

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως πραγματικά οριακή κατάσταση ήταν αυτή που παρέλαβε η κυβέρνηση ΔΗΣΥ το 2013, σχολιάζοντας πως η Κύπρος έφτασε μία ανάσα από το να γίνει ότι είναι σήμερα ο Λίβανος. 

«Έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο, χάρη στις θυσίες των συμπολιτών μας, των επιχειρήσεων, των παραγωγικών δυνάμεων. Απόδειξη αυτού ότι εν μέσω πανδημίας αντιμετωπίσαμε την πανδημία, κρατήσαμε την οικονομία και μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις για εφαρμογή κατώτατου μισθού. Άρα βλέπω την θετική προοπτική και την δυναμική που έχει η κυπριακή οικονομία. Βλέπω την παραγωγική προοπτική που έχει αυτός ο τόπος και αυτή η κοινωνία», σημείωσε. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Γεωργιάδη στον επόμενο ενάμιση χρόνος η Κύπρος θα δει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, ωστόσο όπως σημείωσε αν θα επιβεβαιωθεί αυτή η προοπτική εξαρτάται από τις πολιτικές μας επιλογές. 

«Είναι καίριας σημασίας οι πολιτικές που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα. Δεν ξέρω αν θα είμαστε κυβέρνηση το 2023, αλλά ασχέτως τούτου, εμείς θα κάνουμε το παν, είτε είμαστε κυβέρνηση, είτε αντιπολίτευση, να δώσουμε ισχυρή ώθηση στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνοντας πως «το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι ένα νέο ευρωπαϊκό Marshall Plan, είναι μια ευκαιρία που έρχεται μια φορά κάθε κάποιες δεκαετίες. Αυτή την εξαιρετική ευκαιρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Να το αρπάξουμε και να το εφαρμόσουμε».

Όπως επεξήγησε αν λειτουργήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα σε όλα τα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, σε σχέση με τις παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος τότε «ναι θα ήμουν ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική της κυπριακής οικονομίας»

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή Παρασκήνιο: