Η επιχειρηματικότητα μέσα από την κρίση του COVID-19

Το νέο test για τις κυπριακές επιχειρήσεις - Οι συνεπείς και οι ασυνεπείς και το μέλλον τους
  • Η επιβράβευση όσων διατηρήσουν θέσεις εργασίες και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η Κύπρος, όπως ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει μια μεγάλη δοκιμασία, υγειονομική και οικονομική, με απροσδιόριστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις. 

Η χώρα μας, για να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού και να διασφαλίσει το σύστημα υγείας της, έλαβε επιτυχώς από ό,τι φάνηκε, περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έβαλαν φρένο στην ανάπτυξη για κύριους οικονομικούς κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός και οι γύρω εξ αυτόν υπηρεσίες.

Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται, με αργά και σταθερά βήματα, με την ευχή και την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι πολίτες του τόπου, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, τήρησαν τις οδηγίες του κράτους, πειθάρχησαν, με κύριο στόχο και σκοπό η Κύπρος να έχει μικρές απώλειες. Ας μην ξεχνάμε ότι άλλες χώρες που είναι και πιο εύρωστες οικονομικά και διαθέτουν υψηλού επιπέδου υποδομές, δεν τα κατάφεραν.

Κι όμως, τα καταφέραμε! Με τα μέτρα στήριξης του κράτους προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με την πειθαρχία των πολιτών, η υγειονομική κρίση είναι διαχειρίσιμη μέχρι στιγμής. 

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο «αλλά», ένα «αλλά» που σχετίζεται και αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας.

Το σίγουρο είναι πως η επιχειρηματικότητα έχει δεχθεί βαθιές πληγές και η ομαλή επάνοδός της στην κανονικότητα περνά μέσα από συμπληγάδες και προβλήματα. 

Η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη για τις μικρές επιχειρήσεις του τόπου, τις μικρομεσαίες αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους τους. Παρά τις ασφαλιστικές δικλίδες που έθεσε το κράτος με τα σχέδια στήριξης, οι εκτιμήσεις παρουσιάζουν πολλές επιχειρήσεις να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και να υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να μειώσουν το προσωπικό τους. 

Οι εκάστοτε αετονύχηδες
Σε τέτοιες κρίσεις, βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι που βρίσκουν τα προσχήματα και τις ευκαιρίες για να μειώσουν μισθούς και να απολύσουν προσωπικό. Αυτό είναι κανόνας, δεν είναι εξαίρεση. Το ζήσαμε σε προηγούμενες κρίσεις. 

Υπάρχουν επιχειρήσεις, απόμακρες και μη ανθρώπινες, που ίσως πρέπει να ξεκαθαρίσουν από τον χάρτη της κυπριακής επιχειρηματικότητας, που προσπαθούν να κερδίσουν από το κράτος και τις τράπεζες. Και ίσως να είναι οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή οι παλιοί που ανακυκλώνονται και ξαναχτυπούν…

Ναι, λοιπόν, είμαστε υπέρ μιας δίκαιης και αποτελεσματικής βοήθειας στις επιχειρήσεις εκείνες που πραγματικά έχουν ανάγκη και θα στηρίξουν πρώτες την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

Είναι οι επιχειρήσεις που επέδειξαν συνέπεια και τα προηγούμενα χρόνια, είτε με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είτε με τα δάνειά τους είτε με τις εισφορές τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις και όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους.

Υπάρχουν βέβαια και οι επιχειρήσεις, αν μπορούν να ονομαστούν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, που δεν έχουν προσφέρει ένα ευρώ στα φορολογικά έσοδα, φοροδιαφεύγουν, είναι κακοπληρωτές, τους ψάχνουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Αυτές οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που τις αποτελούν δεν πρέπει και δεν ενδείκνυται να αντιμετωπίζονται με ανοχή.

Είναι εδώ που το κράτος οφείλει να επιλέξει, πέραν των μέτρων, την οδό της στήριξης εκείνων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν σαφή στόχευση στις παραγωγικές επενδύσεις, υπό τον αυστηρό όρο και το κριτήριο ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και δημιουργούνται και νέες.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδείξουν εμπράκτως, ίσως και να είναι ένα test, ότι μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά σε όλη αυτή την προσπάθεια που αναλαμβάνεται για επιτάχυνση της ανάπτυξης, και όχι για το εύκολο και γρήγορο κέρδος για τις δικές τους επιχειρήσεις.

Κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες. Και ίσως για άλλη μια φορά η κρίση του COVID 19 να είναι μια ευκαιρία για την εξάλειψη όλων εκείνων των κακών στο κυπριακό επιχειρείν. Στροφή, λοιπόν, σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Υπεύθυνες επιχειρήσεις
Βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιδείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά, κυρίως προς τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σίγουρα περνούν από πολύ αυστηρά tests και σίγουρα δοκιμάζονται οι αντοχές τους. 

Και σίγουρα μπορούν να ελπίζουν στη στήριξη των τραπεζών, εάν μπορέσουν και αποδείξουν με ειλικρίνεια τη βιωσιμότητά τους. Κρατάμε τη δήλωση των τραπεζιτών ότι «έχουμε και τη θέληση και τη διάθεση αλλά και τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις». 

Για στήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία των μισθών των εργαζομένων. 

Για καλύτερες προοπτικές και καλύτερες μέρες.

Χρύσω Αντωνιάδου