Η ιδιωτική εκπαίδευση στην Κύπρο σε αριθμούς

Ποσά που ξεπερνούν τις 7 χιλιάδες ευρώ ετησίως αλλά και τις 50 χιλιάδες σε επταετή βάση, δαπανούν οι γόνεις στα ιδιωτικά

Τα ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης αποτελούν επιλογή για εκατοντάδες πολίτες προκειμένου τα παιδιά τους να συνεχίσουν τη γυμνασιακή και λυκειακή τους εκπαίδευση σε ιδιωτικά σχολεία. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία αλλά και νηπιαγωγεία. 

Οι γονείς παρά το ψηλό κόστος των σπουδών των παιδιών τους στα ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Θα δαπανήσουν ποσά που ξεπερνούν τις 7 χιλιάδες ευρώ ετησίως αλλά και τις 50 χιλιάδες σε επταετή βάση προκειμένου να παρέχουν στα παιδιά τους ιδιωτική εκπαίδευση. 

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο Περιεχόμενο <<<

Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος προετοιμασίας των παιδιών για τις εξετάσεις εισδοχής το οποίο κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 100 ευρώ μηνιαίως το κάθε μάθημα για δύο χρόνια.

Τα μαθήματα εξέτασης περιλαμβάνουν  τα ελληνικά, τα μαθηματικά και τα IQ tests. 

Η «μάχη» για την εισδοχή των παιδιών στα ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης είναι μεγάλη. Ούτε και η κρίση δεν στάθηκε τροχοπέδη στη θέληση εκατοντάδων γονιών να κάνουν ό,τι χρειαστεί για την προετοιμασία των παιδιών τους για τις εξετάσεις εισδοχής αλλά και μετέπειτα κατά την διάρκεια φοίτησης στα ίδια τα ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης.
Ο μήνας των εξετάσεων εισδοχής στα ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης είναι ο Μάρτιος.

Η ιδιωτική εκπαίδευση σε αριθμούς 
Στην Κύπρο λειτουργούν 170 ιδιωτικά νηπιαγωγεία, 30 ιδιωτικά δημοτικά σχολεία και 39 ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης, τα οποία διέπονται από τον Περί Ιδιωτικών Σχολείων νόμων του 1971 έως 2012. 
 

Τρεις τύποι σχολείων 

  • Του ιδίου τύπου, στον οποίο συγκαταλέγονται τα ιδιωτικά σχολεία που ακολουθούν χωρίς καμιά παρέκκλιση τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα των υφιστάμενων τύπων δημόσιων σχολείων. 
  • Τα παρομοίου τύπου, στα οποία συγκαταλέγονται τα ιδιωτικά σχολεία που περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους τα κύρια μαθήματα του υφιστάμενου τύπου δημόσιων σχολείων τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα σε ό,τι αφορά τον χρόνο και την ύλη που προνοούνται για τα δημόσια σχολεία.
  • Τα διαφόρου τύπου, στα οποία περιλαμβάνονται τα ιδιωτικά σχολεία που δεν εμπίπτουν σε καμιά από τις πιο πάνω κατηγορίες. 

Στην Κύπρο λειτουργούν συνολικά 39 εγγεγραμμένα Ιδιωτικά Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 16 βρίσκονται στην επαρχία Λευκωσίας, 15 στη Λεμεσό, 3 στην επαρχία Λάρνακας, 2 στην Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και 3 στην Πάφο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τους αριθμούς των μαθητών που φοιτούν στην Ιδιωτική Μέσης Εκπαίδευση κατά την σχολική χρονιά 2017-18 είναι 10,249 μαθητές. Σε ποσοστό του συνολικού αριθμού μαθητών που φοιτούν σε γυμνάσια  λύκεια ανά το παγκύπριο ανέρχονται στο 18,75%.

Δείτε εδώ ποια είναι τα ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης 

Στο διαχωρισμό κατά εθνικότητα η εθνική προέλευση των μαθητών στην μέση ιδιωτική εκπαίδευση το 74% κύπριοι ,8% κοινοτικοί και 18% από τρίτες χώρες. Όταν ο ίδιος διαχωρισμός γίνεται ανά επαρχία   υπάρχει μια κάποια διαφοροποίηση. Στην Λεμεσό το 52% είναι Κύπριοι, από τρίτες χώρες το 34,3% και από χώρες τις ΕΕ μόλις το 12,8%. Στην Πάφο το 46% είναι από τρίτες χώρες , το 32% από ΕΕ και μόλις το 22% Κύπριοι.  Στην Λάρνακα, την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και την Λευκωσία το ποσοστό των Κυπρίων μαθητών αγγίζει μέχρι και το 90%.

Πίνακας 

30 Δημοτικά και 170 ιδιωτικά Νηπιαγωγεία

Τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία ανέρχονται στα 30 με περίπου 5,000 χιλιάδες μαθητές, Είναι περίπου το 10% του μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης. Όσον αφορά τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ο αριθμός τους ανέρχεται στα 170 με 5,000 μαθητές περίπου και αποτελούν το 25% του συνόλου των παιδιών που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο. Τα στοιχεία έχουν βάση την περίοδο 2017-18 και είναι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που παρέχει το Υπουργείο Παιδείας.

Σημαντικό είναι και το τι ισχύει στο θέμα καταβολής διδάκτρων ή στην όποια χρηματοδότηση των μαθητών που συμμετέχουν στην ιδιωτική εκπαίδευση σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Καταβολή διδάκτρων
Τα δίδακτρα των παιδιών προδημοτικής ηλικίας που φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία  δεν καλύπτονται από το Υ.Π.Π. 

Το Υ.Π.Π. επιχορηγεί τα δίδακτρα των Λατίνων και Μαρωνιτών που φοιτούν στα εθνικά τους σχολεία (ιδιωτικά) για τη φοίτηση στην προδημοτική τάξη που είναι υποχρεωτική. Τα δίδακτρα των Τουρκοκύπριων παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχορηγούνται πλήρως από το Κράτος. 

Χρηματοδότηση 
Οι μαθητές που επιλέγουν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης πληρώνουν δίδακτρα. Τα διδακτικά βιβλία που εκδίδονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και την Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων της Κύπρου και ζητούνται από τα σχολεία αυτά, παραχωρούνται δωρεάν στα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων όπως και στα δημόσια δημοτικά σχολεία. 

Οικονομική βοήθεια στους μαθητές Θρησκευτικών Ομάδων
Το Υ.Π.Π. επιχορηγεί τους μαθητές κυπριακής υπηκοότητας που φοιτούν σε μερικά ιδιωτικά σχολεία. Επίσης, επιχορηγεί τα δίδακτρα των Λατίνων και Μαρωνιτών που φοιτούν στα εθνικά τους σχολεία (ιδιωτικά) προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης. Ακόμη, παραχωρούνται οι υπηρεσίες δασκάλων του δημόσιου τομέα στα σχολεία των Μαρωνιτών και Αρμενίων. Για τη λειτουργία του δημοτικού σχολείου των Αρμενίων επιχορηγείται η Σχολική Εφορεία Αρμενίων.

Τα δίδακτρα των Τουρκοκύπριων μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία (προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης) στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχορηγούνται πλήρως από το κράτος.

Δείτε ποια είναι τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία εδώ και ποια είναι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία εδώ.

Ο περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμος του 2017
Στην βουλή προωθείται μια νέα νομοθετική ρύθμιση για την λειτουργία και τους κανόνες που θα διέπουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης με την ονομασία  «Ο περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμος του 2017».
 
Προσπάθεια της Βουλής είναι να ελέγξουν νομοθετικά  τον τρόπο που θα υποβάλλονται οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. 

Οι προσπάθειες εστιάζουν στο τρόπο ρύθμισης της επιτροπής που θα εξασκεί το έλεγχο στα ιδιωτικά σχολεία αλλά και το ποσοστό της αύξησης που θα δικαιούνται να επιβάλλουν στου υφιστάμενους μαθητές τους. Βάσει του νομοσχεδίου που προωθείται, η επιτροπή θα αποτελείται από 11 μέλη και δικαίωμα εκπροσώπησης θα έχουν οι γονείς, λειτουργεί από το Υπουργείο Παιδείας ,εκπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων που εκπροσωπούνται στην Βουλής αλλά και τρία πρόσωπα που έχουν συναφείς γνώσεις. Μέχρι στιγμής δεν θα έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης, έστω και για συμβουλευτικό ρόλο, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολείων.

>>> Αναλύσεις / Έρευνες Brief <<<

Έχει "κλειδώσει" επίσης και η υποχρέωση του ιδιωτικού σχολείου να συμφωνεί για τη συνολική περίοδο φοίτησης του μαθητή, δηλαδή για τα εφτά χρόνια φοίτησης θα συμφωνούν οι γονείς μαζί με το σχολείο τη συνολική πορεία των διδάκτρων. Θα γνωρίζει από πριν ο γονιός τι θα πληρώσει μέχρι και το τέλος της φοίτησης του παιδιού τους. Δηλαδή τα κλειστά διμερή συμβόλαια δεν θα επηρεάζονται από τις όποιες αυξήσεις. Οι αυξήσεις θα είναι ανεξάρτητες. Οποιαδήποτε στιγμή κρίνει το ιδιωτικό σχολείο ότι μπορεί ή θέλει ή είναι αναγκαίο να αλλάξει τα δίδακτρα του θα ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας.

Ευαγόρας Προκοπίου