Η Κίνα βρυχάται και απειλείται ο κόσμος

•    Η σημαντικότητα της κινεζικής οικονομίας
•    Πώς επηρεάζει συστημικές τράπεζες διεθνώς
•    Τι έρχεται με ενδεχόμενο πόλεμο στην Ταϊβάν

Γράφει ο Βίκτωρας Κασσιανίδης*

*BSc (Hons) Economics and Finance - BSc Computer Engineering

H σπουδαιότητα της Κίνας, μέσα από την πάροδο των χρόνων, είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Όπως η Αρχαία Ελλάδα επηρέασε τον σύγχρονο δυτικό κόσμο, έτσι και η Κίνα, με σπουδαία μυαλά όπως του Confucious, Sun Tzu, Mao Zedong, Shing-Tung Yau (κάτοχος μεταλλίου Fields, Νόμπελ Μαθηματικών), έβαλε το δικό της λιθαράκι στον μοντέρνο κόσμο. Δυστυχώς στην Κύπρο, μας διακατέχει, πολλές φορές, ο ρατσισμός και η υποτίμηση  της Κίνας. 

Πολλές φορές σε διάφορες συζητήσεις, θα ακούσεις ότι είναι “Μade in China” και χαλάει εύκολα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, αν κάποιος κάνει μια έρευνα στο διαδίκτυο στο QS Top Universitiesτο Πανεπιστήμιο Peking στο Πεκίνο είναι το 12ο στον κόσμο και το Πανεπιστήμιο Tsinghua, επίσης στο Πεκίνο 14ο στον κόσμο. Θεωρούνται ίσως από τα κορυφαία στην Ασία. 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Επίσης, σύμφωνα με τη λίστα που αναφέρει τις εταιρείες με τα μεγαλύτερα έσοδα που δημοσιεύεται από το αμερικανικό περιοδικό Fortune, οι 4 από τις 10 είναι κινεζικές. Η Κίνα είναι μια υπερδύναμη, ισοδύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό είναι νευραλγικής σημασίας να το αντιληφθούμε στην Κύπρο για πολλούς, όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους.

Οικονομική κρίση και συστημικός κίνδυνος

Το διάγραμμα είναι ένας απλός τρόπος να αντιληφθεί ο αναγνώστης τι προκαλεί μια οικονομική κρίση. Επίσης στα οικονομικά, όταν γίνεται αναφορά για συστημικό κίνδυνο, σημαίνει ότι αν ένα οικονομικό οικοδόμημα (συστημικό) καταρρεύσει, θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα, που έχουν κάποια σχέση μαζί του. Κάποιος μπορεί να το σκεφτεί σαν τις πλάκες του ντόμινο που όταν καταρρεύσει μια, ακολουθούν οι επόμενες. 

Σε πρόσφατη έρευνα του Financial Stability Board (FSB) οι τράπεζες China Construction Bank (CCB), Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Agricultural Bank of China (ABC) και Bank of China είναι συστημικές τράπεζες, άρα μια πιθανή κατάρρευσή τους θα έχει παγκόσμιο αρνητικό αντίκτυπο. Η Bank of China είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον πλανήτη με περιουσιακά στοιχεία $3.091 τρις. (2018). Ο FSB είναι ένας διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί και διατυπώνει συστάσεις σχετικά με το

παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
Στις μέρες μας, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και θέματα εξωτερικής πολιτικής για την κυβέρνηση της Κίνας, είναι η αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού» δημιουργώντας ένα διευρυμένο σιδηροδρομικό και θαλάσσιο δίκτυο το οποίο θα ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη, με στόχο τη φτηνότερη διακίνηση εμπορικών αγαθών ή βιομηχανικών προϊόντων. Για παράδειγμα, το λιμάνι του Πειραιά ανήκει κατά πλειοψηφία στην COSCO με 67% των μετοχών. Η COSCO είναι εταιρεία κινεζικών συμφερόντων.

Μελετώντας τον χάρτη μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την κλίμακα του έργου, πόσες χώρες επηρεάζονται και τι θα σήμαινε οικονομικά για τις χώρες αυτές μια πιθανή κατάρρευση της κινεζικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους συμβούλους CEBR με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο «Δρόμος του Μεταξιού» είναι πιθανό να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2040.

Πώς ξεκίνησε η «πιθανή» κατάρρευση και ο ρόλος του Evergrande Group

Η Evergrande είναι μια τεράστια και υπερχρεωμένη κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που είναι κοντά στο να αθετήσει μερικά από τα δισεκατομμύρια δολάρια του χρέους της. Τα χρέη της εταιρείας υπολογίζονται κοντά στα 310 δις. δολάρια το Σεπτέμβριο. Η εταιρεία οφείλει χρήματα σε χιλιάδες μικροεπενδυτές, καθώς και τράπεζες, προμηθευτές και ξένους επενδυτές. Σε συντομία ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη εταιρεία έφτασε σε αυτό το τεράστιο ποσό ήταν η επιθετική πολιτική που ακολούθησε. Πουλούσε πριν προλάβει να χτίσει κάτι, που  συμβαίνει δυστυχώς και στην Κύπρο από τις εταιρείες ανάπτυξης γης. 

Εδώ είναι σημαντικό να γίνει η αναφορά πως η ελβετική τράπεζα UBS, ακόμα μια συστημική τράπεζα, μπορεί να χάσει 300 εκατομμύρια δολάρια, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία BlackRock 400 εκατομμύρια δολάρια, και  η βρετανική επενδυτική εταιρεία Ashmore Group 400 εκατομμύρια δολάρια από τις επενδύσεις τους στην Evergrande.

Περισσότερες από 30 κινεζικές εταιρείες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Evergrande Group και Sunac China Holdings, έχουν αθετήσει τα διεθνή χρέη τους. Πολλοί αναλυτές ήλπιζαν ότι μόνο η Evergrande θα είχε πρόβλημα αλλά δυστυχώς φαίνεται, από διάφορα δεδομένα, να επηρεάστηκε ολόκληρος ο κατασκευαστικός τομέας της Κίνας. Οι  “Financial Times” θεωρεί ότι το Πεκίνο ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση και ότι ολιγώρησε  να εφαρμόσει το λεγόμενο bail-out.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Δυστυχώς, ίσως  να βρεθούμε μπροστά μιας επανάληψης του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers με όλες τις τρομακτικές συνέπειες, ίσως  ακόμη και πιο τρομακτικές. Αν ο αναγνώστης πάει πίσω στον χρόνο και σκεφτεί πώς ήταν η Κύπρος πριν την οικονομική κρίση και πώς είναι σήμερα, είναι εύκολο να διακρίνει τις διαφορές. Για παράδειγμα, πόσοι νέοι Κύπριοι εργάζονται στο εξωτερικό, ποιες  δυσκολίες  αντιμετωπίζουν στη δημιουργία οικογένειας και  στην αγορά  στέγης. 

Άρα, μια νέα οικονομική κρίση θα κατέστρεφε οποιαδήποτε όνειρα έχει ο μέσος Κύπριος. Από γεωπολιτικής άποψης δεν πρέπει να ξεχνούμε το γεγονός ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της. Αν η δυτική ηγεσία προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, ίσως να έχουμε την επανάληψη ενός νέου πολέμου, όπως στην Ουκρανία, γνωρίζοντας της τρομακτικές συνέπειες για τον λαό της χώρας αλλά και την επερχόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που  θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή ηγεσία. 

Η Ταϊβάν είναι μια από τις  σημαντικότερες χώρες στον κόσμο της τεχνολογίας. Η Foxconn είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών στον πλανήτη και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ο σημαντικότερος κατασκευαστής μικροτσίπ στον πλανήτη. Άρα, ένας ενδεχόμενος πόλεμος σίγουρα, εκτός από τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο τεχνολογικό κενό και ο κόσμος θα πρέπει να ζήσει σε πραγματικότητες παλαιότερων εποχών.

Στο βιβλίο η Τέχνη του Πολέμου, ο Sun Tzu αναφέρει το εξής: «Νικάει εκείνος που γνωρίζει πότε πρέπει να πολεμήσει και πότε  ν’ αποφεύγει τη μάχη». Ο κινεζικός λαός αλλά και η ηγεσία της δεν αφήνει τίποτα στη τύχη.