Η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει από 3 κακά

Ο πόλεμος συνεχίζει να προκαλεί κλυδωνισμούς – Τα μάτια στραμμένα σε πληθωρισμό, πανδημία και Σχέδιο Ανάκαμψης

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια απρόσμενη αλλαγή στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και στις προβλέψεις για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας. 

Όπως ολόκληρος ο κόσμος, έτσι και η Κύπρος, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή διαταραχή: την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των μετάλλων, και τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και κινδύνων.

Στην Κύπρο, οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας θα επιβραδυνθεί:

  • Πρώτο, εάν κλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας και σε συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις.
  • Δεύτερο, σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας. 
  • Τρίτο, εάν η Κύπρος δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και απορροφήσει χαμηλό ποσοστό κονδυλίων από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Οικονομικός αναλυτής δήλωνε στη Brief ότι «οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές  αυξάνουν τους κινδύνους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καθώς και για την πρόσβαση του κράτους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Ωστόσο, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η αύξηση των διεθνών τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και ονομαστικών αμοιβών αυξάνουν την πιθανότητα για ανατροφοδοτούμενη άνοδο του πληθωρισμού». 

Διαβάστε ακόμα: 

Επίσης, ένας άλλος κίνδυνος είναι τα φαινόμενα του στασιμοπληθωρισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ήδη, οι Κεντρικές Τράπεζες αντιδρούν με αύξηση των επιτοκίων, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες. Όπως αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής «η αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν μέσω των αμοιβών. Οι αγορές προεξοφλούν επιτάχυνση και διεύρυνση των αυξήσεων των επιτοκίων και αναμένουν ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα  βασικά επιτόκιά τους μέσα στον χρόνο». 

Ένας άλλος παράγοντας που επιδρά αρνητικά στο οικονομικό τοπίο είναι η αύξηση του μέσου πληθωρισμού σε επίπεδα πάνω από αυτά της ευρωζώνης, που επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.