Η Κύπρος βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της

Η Κύπρος:Βελτιωμένη θέση σε δυο βασικούς τομείς, τη μακροοικονομική σταθερότητά της και το χρηματοοικονομικό σύστημα
  • Σημαντικά βελτιωμένη στη μακροοικονομική σταθερότητα και το χρηματοοικονομικό σύστημα
  • Το «Φόρουμ του Νταβός» κατατάσσει τη χώρα μας στη 44η θέση
  • Τι αποκαλύπτει το «The Global Competitiveness Report»

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Η Κύπρος παρουσιάζει βελτιωμένη θέση σε δυο βασικούς τομείς ως προς την ανταγωνιστικότητά της για το 2019. Ο πρώτος αφορά τη μακροοικονομική σταθερότητά της που μεταπήδησε από τη 63η στη 43η θέση και ο δεύτερος το χρηματοοικονομικό σύστημα που κατατάχθηκε από τη 95η στη 76η θέση. Οι δυο αυτές κατατάξεις καταδεικνύουν τη βελτίωση που σημειώθηκαν στους δυο αυτούς τομείς ζωτικής σημασίας και κυρίως στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Οι αναβαθμίσεις αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω του ότι μέχρι πέρσι η Κύπρος παρουσίαζε χαμηλή κατάταξη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Brief, τα στοιχεία αυτά εξάγονται από την έκθεση «The Global Competitiveness Report 2019» που κυκλοφόρησε μόλις χθες, από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, γνωστό ως «Φόρουμ του Νταβός».

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Η Κύπρος κατατάσσεται στη 44η θέση ανάμεσα σε 141 χώρες σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά της. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι βελτίωση έχει σημειωθεί και στον τομέα της Υγεία, κυρίως σε σχέση με την ποιότητα ζωής, όπου η κατάταξη έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση (από την 26η θέση στη 13η θέση), στους θεσμούς (από 37η στη 31η θέση) ενώ  μικρή είναι η βελτίωση στην καινοτομία (από 45η στη 43η θέση).

Ωστόσο ανησυχητική είναι η κατάταξη που έχει λάβει στην τεχνολογική ετοιμότητα (από τη 33η στη 58η θέση).

Μελλοντικές εξελίξεις

Στη μεθοδολογία καταρτισμού του πίνακα, το Φόρουμ δίνει έμφαση στα στοιχεία που σχετίζονται με τον δυναμισμό μιας οικονομίας ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις, την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της κοινωνικής συνοχής, τη διάθεση των επιχειρήσεων να καινοτομούν και την πορεία του συνολικού χρέους μιας χώρας.

Πέρσι, η Κύπρος κατετάγη και πάλι στη 44η θέση, ανάμεσα σε 140 χώρες, ως τον βαθμό ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Σε σύγκριση με τις χώρες μέλη της Ε.Ε., 22 χώρες παρουσιάζουν ψηλότερη βαθμολογία από ό,τι η Κύπρος.

Η πρώτη δεκάδα στην κατάταξη της Έκθεσης του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ  παρουσιάζει ανακατατάξεις. 

Η πιο ανταγωνιστική χώρα είναι η Σιγκαπούρη η οποία πέρσι κατετάγη στη δεύτερη θέση. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ (πρώτες πέρσι), ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ και στην τέταρτη θέση η Ολλανδία. Ακολουθούν η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Γερμανία με πτώση σε τέσσερα θέματα, η Σουηδία, η Βρετανία και η Δανία.

Η κατάταξη ως προς την ανταγωνιστικότητα τους γίνεται με βάση τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία της κάθε χώρας και συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών διεθνώς. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνται μέσω ενός δικτύου εταίρων του Φόρουμ σε κάθε χώρα για τις οποίες συλλέγονται στοιχεία. 

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Στην Κύπρο εταίροι του Φόρουμ είναι ο Μιχάλης Περσιάνης και Κυριάκος Αντωνίου από την Τράπεζα Κύπρου και ο Πάμπος Παπαγεωργίου από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Η Έκθεση χρησιμοποιείται ευρέως από διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα.

Χρύσω Αντωνιάδου