Η λήξη του μορατόριουμ «κλειδί» για τα δάνεια

Μειωμένο το ιδιωτικό χρέος κατά το 2020 - Οι γκρίζες ζώνες στην οικονομία μέχρι την αναχαίτιση της πανδημίας
  • Η επιτυχία του εμβολίου κρίνει το οικονομικό μας μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Μείωση του ιδιωτικού χρέους σε απόλυτους όρους καταγράφεται το 2020 σε σχέση με το ΑΕΠ. Τα συνολικά υπόλοιπα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών και των νοικοκυριών μειώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους, μέχρι τον Σεπτέμβριο, και έφθασαν τα €23.5 δις ευρώ (διαθέσιμα στοιχεία), λόγω των μέτρων αναδιάρθρωσης και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να υπερβαίνει το ΑΕΠ σε ακαθάριστη βάση και μειώνεται οριακά κάτω από το ΑΕΠ σε καθαρή βάση. Όπως εξηγούν οικονομικοί αναλυτές, αυτή η εικόνα είναι κατά πολύ διαφορετική σε σχέση με την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης (τέλος του 2012), όταν το ιδιωτικό χρέος ήταν δυόμισι φορές το ΑΕΠ.

Όσον αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, το σύνολο των ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα μειώθηκε από €20.9 δις στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 σε €10.4 δις στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 μετά την πώληση δανείων από την Τράπεζα Κύπρου (Project Helix) και την εξυγίανση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας. Τα ΜΕΔ μειώθηκαν περαιτέρω και έφτασαν στα €9.1 δις κατά το τέλος Δεκεμβρίου 2019 και στα €6.7 δις στο τέλος Ιουνίου 2020.

Τα χρέη
Από αυτά τα €3.3 δις αφορούν νοικοκυριά και τα €3.0 δις τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Τα υπόλοιπα €0.4 δις αφορούν χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο σύνολο των δανείων ανήλθε στο 22.3% κατά το τέλος Ιουνίου 2020, σε σύγκριση με 28.0% το τέλος Δεκεμβρίου 2019 και 30.5% το τέλος Δεκεμβρίου 2018.

Τραπεζικές πηγές εξηγούν πως μια σαφής εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών αναμένεται μετά τη λήξη του μορατόριουμ στις αποπληρωμές δανείων το τέλος του έτους.

Γενικότερα, η ανησυχία αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των νέων περιστατικών COVID - 19 και των περιοριστικών μέτρων (lockdown) που εφαρμόζονται για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, οι επιπτώσεις θα διαφανούν, με απώλεια της οικονομικής ανάκαμψης, το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου.

Ωστόσο, θεωρούν πως ένα εμβόλιο με θετικά αποτελέσματα, θα μπορούσε να αναχαιτίσει την αύξηση των κρουσμάτων και να στηρίξει  την επιστροφή στην ομαλότητα σύντομα, διαφοροποιώντας επίσης τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές με τη νέα χρονιά.

Οι γκρίζες ζώνες
Όμως, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία υπάρχουν ορισμένες γκρίζες ζώνες που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα:

Πρώτο, τα δημόσια οικονομικά θα συνεχίσουν να δέχονται συνεχείς πιέσεις.

Δεύτερο,  η οικονομία θα καταγράφει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τρίτο, ο πληθωρισμός θα είναι επίσης χαμηλός. Να σημειωθεί πως ο ρυθμός πληθωρισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν χαμηλός από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο 2020 και οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0.7% τους πρώτους 10 μήνες του χρόνου, αντανακλώντας τη μειωμένη εγχώρια ζήτηση, τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τον τουριστικό τομέα την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2020.

Τέταρτο, το δημόσιο χρέος θα κυμαίνεται σε αυξητικά επίπεδα.
​​​​​​​
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι αναλυτές πιστεύουν πως ένα εμβόλιο με θετικές επιπτώσεις θα μπορούσε να στηρίξει την επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες παρόλο που επικαλούνται τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους για να διασφαλίσουν μια γρήγορη επιστροφή στα επίπεδα δραστηριότητας που τις χαρακτήριζαν πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Πάντως, η Capital Economics, μια από τις κορυφαίες οικονομικές εταιρείες ερευνών  στον κόσμο,  προειδοποιεί ότι «είναι λάθος να υποθέσουμε ότι η διάθεση ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό θα μεταμορφώσει τις οικονομικές προοπτικές της επόμενης χρονιάς. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει όχι μόνο το εμβόλιο να έχει αποτελεσματικότητα κοντά στο 100% αλλά και να μην αντιμετωπίσει κανένα εμπόδιο στο στάδιο της παραγωγής και της διανομής».

Χρύσω Αντωνιάδου
 
1500
Thumbnail