Η νομοθεσία των εκποιήσεων «ξυπνά» εφιαλτικές μνήμες 

  • Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός απαιτεί εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων
  • Σαφή μηνύματα για τα «κόκκινα δάνεια» και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
  • Τι προνοεί το νέο «πακέτο» για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Οι μνήμες των αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου «ξυπνούν» τις τελευταίες μέρες και προκαλούν και πάλι πονοκεφάλους στην Κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και στις τράπεζες. Η απόφαση της Βουλής για τις εκποιήσεις αναμένεται να φέρει σοβαρούς τριγμούς στο νέο οικοδόμημα που στήθηκε, εν μέσω προειδοποιητικών συστάσεων και αυστηρής εποπτείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι ο ΕΕΜ στέλλει σημαντικά μηνύματα προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και επικαλείται το νέο πλαίσιο που ενέκρινε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το οποίο επιχειρηματολογεί  ότι «θα μειώσει τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα και θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των τραπεζών να αντέχουν σε ενδεχόμενους κλυδωνισμούς».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η δέσμη μέτρων που εγκρίθηκαν, άρχισαν να εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν πλήρως το 2021, περιλαμβάνει τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που ενισχύουν τις θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας των τραπεζών, και ενισχύει το πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

Υποχρεώσεις της Κύπρου

Οι νέες πρόνοιες, τις οποίες είναι υπόχρεη να εφαρμόζει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μέσω συστάσεων και εποπτείας στις συστημικές της τράπεζες, αφορούν μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και περιλαμβάνουν στοιχεία που εγκρίθηκαν από την επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΣΧΣ).

Όπως πληροφορείται η Brief, τα μέτρα που απαιτούνται, και για τα οποία δεν φαίνεται να γίνονται οποιεσδήποτε «εκπτώσεις», αφορούν:

  • τον δείκτη μόχλευσης για όλα τα ιδρύματα
  • απόθεμα ασφαλείας δείκτη μόχλευσης για όλα τα παγκόσμια συστημικά σημαντικά ιδρύματα
  • καθαρή σταθερή χρηματοδότηση
  • νέο πλαίσιο κινδύνου αγοράς για τους σκοπούς της υποβολής εκθέσεων (μέτρα για μείωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και δημοσιοποίησης, απλούστευση των κανόνων για τον κίνδυνο αγοράς και ρευστότητα για τις μικρές μη σύνθετες τράπεζες).

Η τραπεζική δέσμη άρχισε ήδη να ισχύει από τον Ιούλιο ενώ οι περισσότεροι από τους νέους κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στα μέσα του 2021.

Ήδη, ο  νέος Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Αντρέα Ενρία, σε επίσκεψή του πρόσφατα στην Κύπρο είχε δηλώσει σαφώς ότι «η όποια τροποποίηση των πλαισίων για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις δεν πρέπει να υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους, γιατί αυτό θα δυσχέραινε σημαντικά, και μάλιστα θα παρεμπόδιζε, τις προσπάθειες που καταβάλλονται επί του παρόντος για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ)».

Η ιδιαίτερη ανησυχία του Μηχανισμού είναι όπως τυχόν τροποποιήσεις στη νομοθεσία θα επιδεινώσουν τη νοοτροπία πληρωμών παρέχοντας περισσότερα κίνητρα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο Ενρία, όπως και άλλα στελέχη του Μηχανισμού, στις υποδείξεις του προς την Κύπρο θεωρούν ότι οποιεσδήποτε αλλαγές θα επιφέρουν προβλήματα στην ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζικών ιδρυμάτων, στη διασφάλιση βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Πιέσεις και από ECOFIN

Nα σημειωθεί ότι η Κύπρος δέχεται επίσης πιέσεις, με συγκεκριμένες υποδείξεις για τα «κόκκινα» δάνεια και από το Συμβούλιο ECOFIN, το οποίο στις τελευταίες συστάσεις και γνώμες του σχετικά με τις οικονομικές, εργασιακές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών για το 2019, απαίτησε από την Κύπρο: 

  • να διευκολύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δομής διακυβέρνησης για την κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων
  • να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της πειθαρχίας στην αποπληρωμή οφειλών και με την ενίσχυση της εποπτείας εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων
  • να ενισχύσει τις εποπτικές ικανότητες στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, με την πλήρη ενοποίηση των εποπτικών αρχών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων.
Χρύσω Αντωνιάδου