Η Ουκρανία ανατρέπει τα stress tests και τα πλάνα επιχειρήσεων

•    Ο χρηματοοικονομικός κλάδος μετρά απώλειες και αναπροσαρμόζεται για τα stress tests 2023

•    Επιχειρήσεις σε σημείο καμπής 

•    Ο τουρισμός «κλειδί» για τις εξελίξεις

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


O χρηματοοικονομικός κλάδος εισέρχεται σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων εξαιτίας της ρωσοουκρανικής κρίσης, η οποία ωστόσο τον βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι παλαιότερα, σε ανάλογες κρίσεις.

Στο σκηνικό ήδη έχει μπει και η πανδημία και οι επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτήν, οι οποίες καλούνται τώρα να μαζέψουν δυνάμεις και να εκτιμήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως η πλήρης αβεβαιότητα που υπάρχει  σε σχέση με τη διάρκεια του πολέμου και την έκβασή του. Η Brief συνομίλησε με στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίοι βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται καθημερινά λόγω της πτώσης της καταναλωτικής ζήτησης και των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών και όλων των προϊόντων. Ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες πιθανότατα να παρουσιάζονται πιο ανθεκτικές, άρχισαν να κάνουν σκέψεις για μείωση του κόστους, ενώ οι μικρότερες προβληματίζονται κατά πόσον θα τα βγάλουν πέρα και θα ανακάμψουν παλεύοντας με νύχια και με δόντια να κρατηθούν. Όλη αυτή η κατάσταση σε σχέση με τον στασιμοπληθωρισμό και την κάθετη μείωση του τουριστικού ρεύματος που εκτιμάται ότι θα επέλθει, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις των αρμοδίων, έχουν θέσει σε επιφυλακή τα τραπεζικά επιτελεία.

Κεφάλαια και ρευστότητα

Στο παζλ προστίθενται και οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν στον  εποπτικό έλεγχο των τραπεζών και στις ασκήσεις προσομείωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) οι οποίες έρχονται με τη νέα χρονιά.

Η ανησυχία εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αναθεωρεί τις μετρήσεις για τον κίνδυνο στα κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών και τον τρόπο υπολογισμού τους. 

Οι αλλαγές αυτές, όπως εξηγούν στελέχη των τραπεζών, υποχρεώνουν τις τράπεζες:

•    Να μειώσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) ταυτόχρονα με τη διασφάλισηπιστοδοτικών κριτηρίων στο πλαίσιο της προβλεπόμενης σημαντικής πιστωτικής τους επέκτασης
•    Να ενισχύσουν τα έσοδά τους με επίκεντρο αυτά των προμηθειών.
•    Να υιοθετήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό για την περαιτέρω ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων τους και τη βελτίωση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας.

Οι αναθεωρήσεις στοχεύουν σε αλλαγές που αφορούν τις οδηγίες για τις  κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, σε μια καθοριστική περίοδο όπου η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επιχειρηματικό μοντέλο και διακυβέρνηση

Όπως εξηγούν αναλυτές «ο εποπτικός έλεγχος επικεντρώνεται στην ανάλυση του  επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την αξιολόγηση της εσωτερικής διακυβέρνησής τους και τις ρυθμίσεις ελέγχου καθώς και την αξιολόγηση των κινδύνων για το κεφάλαιο και την επάρκειά του. Επίσης ιδιαίτερη σημασία θα δίνεται στην εκτίμηση των κινδύνων για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση και την επάρκεια των πόρων ρευστότητας για την κάλυψη των κινδύνων».

Ήδη, οι έμπειροι τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις σε συνεργασία με την ΕΚΤ, στα σενάρια τους στηρίζονται σε μια σειρά υποθέσεων ως εξής:

•    Το Euribor 3 μηνών θα παραμείνει αρνητικό το 2022 και σταδιακά θα αυξάνεται μέχρι το 2024.
•    Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα παρουσιάζουν ανοδική τάση και φαίνεται πως δεν επανέρχονται  οι μέσες τιμές του στα επίπεδα του 2021 ή χαμηλότερα.
•    Η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι συγκρατημένη.
•    Οι επενδύσεις θα παρουσιάσουν επιβράδυνση.
•    Το εργατικό κόστος και η αύξηση των αμοιβών θα είναι επίσης συγκρατημένα.

Χρύσω Αντωνιάδου