Η πανδημία εκτροχιάζει τους σχεδιασμούς του κράτους

Ο COVID 19 θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας - Επί ξυρού ακμής οι αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις
 • Προς νέες αναγκαίες αυξημένες δαπάνες για προστασία της υγείας του πληθυσμού.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η πανδημία θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας του κράτους και τους σχεδιασμούς των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και ειλημμένες αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι στο Υπουργείο Οικονομικών ήδη εκφράζουν σοβαρούς φόβους και ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει μια νέα πιθανή έξαρση του κορωνοϊού, η οποία θα επιδεινώσει την οικονομική δραστηριότητα, που ήδη βρίσκεται σε κίνδυνο. Παράλληλα, θα υπάρξουν ανάγκες για αυξημένες δαπάνες όχι μόνο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας αλλά και για στήριξη των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ωστόσο, οι φόβοι αυξάνονται όχι μόνο για τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας σε διάφορους τομείς, αλλά τις παρενέργειες που επιφέρει σε σχέση με ήδη ειλημμένες αποφάσεις:

 • Για μια δημόσια υπηρεσία λιγότερο γραφειοκρατική και πιο αποτελεσματική, με επίκεντρο την εισαγωγή ενός μηχανισμού για καθορισμών τον απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων.
 • Για αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης με πρώτο ζητούμενο τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου έκδοσης τίτλων ακίνητης ιδιοκτησίας.
 • Για ενθάρρυνση της αποταμίευσης των νοικοκυριών ώστε να διασφαλίζεται η συνταξιοδοτική επάρκειά τους.
 • Για εισαγωγή αυστηρών μηχανισμών που θα ελέγχουν τα πιθανά ελλείμματα του ΓεΣΥ και τα οποία θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. 
 • Για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και εκσυγχρονισμό ή και ιδιωτικοποίηση οργανισμών που ελέγχονται από το κράτος. 

Αυστηρότερα δημοσιονομικά
Έγκυροι οικονομικοί κύκλοι δήλωναν πως «η πανδημία αυξάνει περισσότερο την αναγκαιότητα για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα και αυξημένη την ανάγκη για δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος και να στηριχθεί η δημιουργία αποθεματικών. Επίσης η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια την επίσης αυξημένη ανάγκη για μείωση του πολύ ψηλού δημόσιου και ιδιωτικού δημόσιου χρέους, ώστε να ενισχυθεί η θέση της οικονομίας μας και να βοηθηθεί η αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκύψουν από μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Άλλες τρεις μεγάλες προκλήσεις που απασχολούν έντονα το Υπουργείο είναι:

 • οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις που παραμένουν εντός και εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε υψηλό επίπεδο, με κίνδυνο να αυξηθούν περαιτέρω. 
 • η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα στηρίξει οποιαδήποτε ανάγκη για παρέμβαση του κράτους να στηρίξει τους συνταξιούχους.
 • η αποφυγή αυξημένων επίσης κινδύνων από τυχόν δημιουργία μόνιμων κρατικών δαπανών που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης μια «ανοικτή πληγή» για τα δημόσια οικονομικά θεωρείται το αυξημένο κρατικό μισθολόγιο, το οποίο από το 2019 άρχισε να αυξάνεται με ρυθμούς πέραν του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, για το οποίο ζητείται η εισαγωγή ενός ορθολογιστικού συστήματος αξιολόγησης και καθορισμού απολαβών στον δημόσιο τομέα. 

Το Υπουργείο, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, δίνει το στίγμα της πολιτικής του και των πιθανών αποκλίσεων που θα προκύψουν σε σχέση με τους προγραμματισμούς του.

Για παράδειγμα, κρίνονται ως αναγκαίες αυξημένες δαπάνες για το κόστος των αποσπασμένων υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (€264 εκ.). Ωστόσο για το προσωπικό αυτό υπάρχουν αντίστοιχα έσοδα σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται το δημοσιονομικό ισοζύγιο. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Επίσης, καταγράφονται και τα πιο κάτω:

 • Αύξηση της Γενικής Κυβερνητικής Εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (+€120 εκ.). 
 • Συμπερίληψη συγκεντρωτικής πρόνοιας για προώθηση Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου (+€100 εκ.), πέραν των προνοιών που περιλαμβάνονται στα επιμέρους Υφυπουργεία/ Υπουργεία. 
 • Αυξημένη χορηγία στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (+€70 εκ.).
 • Υλοποίηση Σχεδίων Επιχορήγησης Επιτοκίου για στεγαστικά/επιχειρηματικά δάνεια (+€60 εκ.). 
   
Χρύσω Αντωνιάδου
 
1818