Η πανδημία επηρέασε τους Κύπριους - Επιλέγουν ιατρικά επαγγέλματα

Πρώτη η Κύπρος στις επιλογές των φοιτητών – Που πάνε πλην από την Βρετανία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η πανδημία φαίνεται ότι επηρέασε τον τρόπο που βλέπουν το μέλλον τους οι νέοι, κάνοντας τους να θέλουν μια θέση στην πρώτη γραμμή στα θέματα υγείας, με αποτέλεσμα να επιλέγούν περισσότεροι ιατρικά επαγγέλματα για να σπουδάσουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων Κύπρου Δρ. Άδωνη Αμερικάνο με τον οποίο επικοινώνησε η Brief.

Τι προτιμούν οι νέοι να σπουδάσουν σήμερα

Οι κλάδοι οι οποίοι καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, κατά τον Δρ. Αμερικάνο, είναι οι ιατρικές σπουδές, όπως βιοχημεία και άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα.

Ακολουθούν τα γνωστά προγράμματα σπουδών στις προτιμήσεις των νέων, όπως σημείωσε, όπως είναι η λογιστική, η νομική, η μηχανική, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Κληθείς να σχολιάσει τι θέση στις επιλογές των νέων έχει η τεχνολογία και η επιστήμη των υπολογιστών, σημείωσε ότι για την ώρα φαίνεται να είναι μικρότερο το ενδιαφέρον ενώ θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή, κατά τη γνώμη του καθώς φαίνεται ότι όλα κινούνται γύρω από την τεχνολογία.

Που σπουδάζουν οι Κύπριοι

Λόγω πανδημίας η επιλογή για σπουδές στο εξωτερικό έχει μειωθεί σημαντικά κατά τον Δρ. Αμερικάνο. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την τιμητική της για τους τελευταίους 20 μήνες στις προτιμήσεις των νέων για σπουδές, έχει η Κύπρος.

Επιλέγουν την Κύπρο για σπουδές οι φοιτητές φέτος και λόγω πανδημίας αλλά και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά.

Υπάρχουν, πρόσθεσε και οι πιο τολμηροί που επιλέγουν να πάνε στο εξωτερικό να σπουδάσουν ειδικά τώρα που προωθείται ο εμβολιασμός ανήλικων ηλικίας 16-17 ετών.
Αναφερόμενος στις σπουδές στο εξωτερικό, σημείωσε ότι παρατηρείται μείωση στο ενδιαφέρον για σπουδές στη Βρετανία, η οποία πριν μερικά χρόνια όταν ήταν σε ισχύ το Βρετανικό φοιτητικό δάνειο και τα χαμηλά δίδακτρα είχε ξεπεράσει και την Ελλάδα στις προτιμήσεις των νέων.

Κάποιοι πήγαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020 και εξασφάλισαν την έγκριση ώστε να δικαιούνται τα χαμηλά δίδακτρα και το Βρετανικό φοιτητικό δάνειο, δήλωσε στην Brief.
Άγνωστο φαίνεται να είναι το τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν δεν θα ισχύουν τα χαμηλά δίδακτρα για Ευρωπαίους φοιτητές λόγω του Brexit.

Η πρώτη χώρα που επιλέγουν οι Κύπριοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων, μετά τη Βρετανία για σπουδές στο εξωτερικό, είναι η Ολλανδία.

Τι προσφέρει η Ολλανδία
Η Ολλανδία είναι μια εναλλακτική χώρα με πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών όπως σημείωσε ο Δρ. Αμερικάνος η οποία φέτος λόγω της πανδημίας μείωσε σημαντικά τα δίδακτρά της.

Ειδικότερα, ενώ τα δίδακτρα θα ανέρχονταν στα 2.200 περίπου ευρώ τον χρόνο, έχει ρίξει το κόστος στη μισή τιμή για όσους φοιτούν ήδη, ενώ για τους πρωτοετείς το κόστος έχει καθοριστεί στα 500 περίπου ευρώ, δηλαδή το ¼ από ότι θα ίσχυε.

Ξένια Προδρόμου
 
1731