Η Πολιτεία θέλει restart αλλά οι επιχειρήσεις πνίγονται 

Στεγνές από ρευστότητα οι Επιχειρήσεις – «Στράγγισε το παζάρι» - Δανεισμός με Κρατικές Εγγυήσεις το βασικό κλειδί
  • Μιχάλης Αντωνίου στην Brief: «Κάποιοι είναι προφανές ότι υποτιμούν το μέγεθος της απειλής ή τελούν σε άγνοια κινδύνου. Οι συνέπειες της χρεοκοπίας επιχειρήσεων σε μαζική έκταση δεν θα είναι διαχειρίσιμες, ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά»

  • Άσπρος καπνός εντός της βδομάδας; (Πληροφορίες)

 

Αν και από τέλος Μαρτίου (26 Μαρτίου) η Κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει το «όπλο» των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια προς επιχειρήσεις εντούτοις μέχρι σήμερα (5 Μαΐου 2020) το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει εγκριθεί. 

Ο Υπουργός Οικονομικών σε συντονισμό με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας εξήγγειλαν την 26η Μαρτίου το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων μέσω δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο, δανεισμός ο οποίος θα τύχγανε κρατική εγγύηση σε ποσοστό 70% (δηλαδή για κάθε δάνειο ύψους 100,000ευρώ, το ποσό των 70,000ευρώ θα ήταν εγγυημένο από το κράτος και για το υπόλοιπο ποσό θα αναλάμβανε το ρίσκο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα). 

Αν και στόχος ήταν να εγκριθεί την επομένη ή το συντομότερο δυνατόν, τα κόμματα έφεραν ενστάσεις αφού θεώρησαν πως μέσω του Νομοσχεδίου οι επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι αφήνονταν «στο έλεος των τραπεζών» κατά πόσο θα εγκριθούν ή όχι για δανειοδότηση από το ύψος των 2 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορούσε το κράτος να καλύψει ως εγγυήσεις δανειοδότησης. 


Οι δυο σχολές σκέψης 
Ουσιαστικά οι σχολές σκέψης που αναπτύχθηκαν ήταν δυο: 
1/ Η φιλοσοφία της Κυβέρνησης όπως αυτή αναπτύχθηκε πιο πάνω – δηλαδή οι επιχειρήσεις να αποτίνονταν στις Τράπεζες για δανεισμό με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (ύψους περίπου 0,5%) και όσες εγκρίνονταν το Κράτος θα κάλυπτε με εγγυήσεις το 70% του δανεισμού. 

2/ Η φιλοσοφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούσαν πως το κράτος οφείλει να χρηματοδοτήσει τις εταιρείες απευθείας και όχι μέσω των Τραπεζών, έτσι ώστε ο δανεισμός να γίνει ελεγχόμενος και επί ίσοις όροις για όλους τους επιχειρηματίες. 


Restart χωρίς καν τα βασικά 
Παρά τις εκκλήσεις των επιχειρήσεων αλλά και των συνδέσμων που τις εκπροσωπούν (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ) Κυβέρνηση και Κόμματα φαίνεται να μην διαθέτουν την ευελιξία που απαιτείται ώστε πριν την έναρξη των χαλαρώσεων, οι επιχειρήσεις να «εφοδιαστούν» με τα απαραίτητα όπλα (όπως το χαρακτήρισε και ο Υπουργός Οικονομικών) ώστε να μπορέσουν να κάνουν τους σχεδιασμούς τους αλλά και τα πλάνα τους για την επόμενη μέρα. 


«Στράγγισε το παζάρι»
«Στράγγισε το παζάρι, δεν υπάρχει ρευστότητα», είναι η κοινή προσέγγιση επιχειρηματιών, οι οποίοι συνομίλησαν με την Brief, και οι οποίοι εμφανίστηκαν εξοργισμένοι με την κωλυσιεργία που παρατηρείται στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων

«Εδώ εταιρείες μπορούσαν κάλλιστα να δανειστούν δια της κανονικής οδού. Η εξαγγελία και μόνο για δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις και με χαμηλό επιτόκιο λειτούργησε ως φρένο στα πλάνα των εταιρειών. Όλοι ανέμεναν το πράσινο φως για αυτό το Σχέδιο. Πρέπει να γίνουν σχεδιασμοί για το payroll, για τις παραγγελίες, για το στοκ, για τις συναλλαγές με τους συνεργάτες κτλ. Όλα είναι στο pause», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο επιχειρηματία, ο οποίος είναι στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα σχόλια επιχειρηματία στον τομέα του λιανεμπορίου. 


Τι δηλώνει η ΟΕΒ στην Brief 
«Η κατάσταση πλέον είναι απελπιστική», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Brief ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ. «Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση ‘ρευστοτικής υποξίας’», τόνισε για να προσθέσει «κάτι που αν δεν τύχει γρήγορης διαχείρισης θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και η βλάβη στο επιχειρηματικό οικοσύστημα  θα είναι γενικευμένη και ανήκεστος». 

«Κάποιοι είναι προφανές ότι υποτιμούν το μέγεθος της απειλής ή τελούν σε άγνοια κινδύνου. Οι συνέπειες της χρεοκοπίας επιχειρήσεων σε μαζική έκταση δεν θα είναι διαχειρίσιμες, ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά», συμπλήρωσε ο κ. Μιχάλης Αντωνίου.

«Θα είναι τραγικό, την ώρα που με τεράστια δημοσιονομική δαπάνη διασώσαμε τον παραγωγικό ιστό αποφεύγοντας τις απολύσεις, να οδηγηθούμε σε κατάρρευση επιχειρήσεων και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας λόγω έλλειψης ρευστότητας», επισήμανε ο κ. Αντωνίου για να προσθέσει τέλος πως «δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνει ή να πει η ΟΕΒ για να πείσει την Βουλή να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις για παραχώρηση επιχειρηματικών δανείων», κατέληξε. 


Άσπρος καπνός εντός της βδομάδας; 
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, ο Υπουργός Οικονομικών και κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης (με κύριο άξονα το ΔΗΚΟ) φαίνεται πως εντόπισαν την κοινή συνισταμένη και δεν αποκλείεται ο Κωνσταντίνος Πετρίδης να «περάσει» εντός της βδομάδας από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό Νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την μορφή του κατεπείγοντος έτσι ώστε να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στην επόμενή της συνεδρία για έγκριση ή απόρριψή του. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης