Η στροφή στο ενοίκιο αλλάζει τους κανόνες στην αγορά ακινήτων

Τράπεζες και developers έρχονται μπροστά σε νέα δεδομένα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Η στροφή μεγάλης μερίδας καταναλωτών στο ενοίκιο αντί σε αγορά ακινήτου αναμένεται να φέρει αλλαγές στο συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας, τόσο σε σχέση με τους κανόνες χρηματοδότησης έργων, όσο και σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος στην αγορά. Όπως μας αναφέρθηκε τόσο από άτομα του περιβάλλοντος των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, όσο και από οικονομικούς αναλυτές, η χρηματοδότηση, η ανάπτυξη και διάθεση ακινήτων στην αγορά αναμένεται εν μέρει να διαφοροποιηθεί λόγω ακριβώς της στροφής μεγάλης μερίδας του πληθυσμού στο ενοίκιο.

Αναλυτικότερα, όπως μας αναφέρθηκε, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, θέλοντας να ικανοποιήσουν τη νέα τάση για ενοίκιο αντί για αγορά, προσαρμόζουν τα σχέδια τους και ετοιμάζουν την ανάπτυξη προϊόντων, τα οποία θα διατεθούν για ενοικίαση και όχι για πώληση. Ωστόσο, φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα στο θέμα της χρηματοδότησης καθώς οι τράπεζες, όταν θα δανειοδοτήσουν ένα συγκεκριμένο project θέλουν να έχουν ενώπιον τους ένα business plan το οποίο θα καταγράφει εν πολλοίς το κόστος ανέγερσης και τα ποσά πώλησης – είσπραξης, ώστε να επιτευχθεί η αποπληρωμή του δανείου. Όταν όμως το προϊόν δεν θα πωληθεί αλλά θα ενοικιαστεί, ενδεχομένως να μην είναι τόσο σίγουρο το ποσό που θα εισπράξει ο developer και επομένως η τράπεζα ίσως αρνηθεί να το δανειοδοτήσει. Επομένως τόσο από την πλευρά του developer, όσο και από την πλευρά της τράπεζας, ίσως χρειαστεί να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και αυτό γιατί όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το μοντέλο ενοικίασης χρειάζεται διαφορετικούς κανόνες.

Μιλώντας επί του θέματος στην brief, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης σημείωσε ότι ο τομέας της ενοικίασης είναι πολύ υποσχόμενος, αλλά χρειάζεται διαφορετικούς κανόνες σε σχέση με αυτό των πωλήσεων, με τον οποίο λειτουργούσαν σχεδόν όλοι τα τελευταία χρόνια. Στο εξωτερικό σημείωσε, ο συγκεκριμένος τομέας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος, δεδομένου ότι δεν ψάχνουν όλοι να αγοράσουν το δικό τους σπίτι όπως συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά θεωρούν την επιλογή του ενοικίου εξίσου καλή. Όμως, επισήμανε, υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες, τόσο στο κομμάτι της χρηματοδότησης από πλευράς τραπεζών, όσο και σε αυτό της ανάπτυξης του προϊόντος από την πλευρά των developers. Ειδικά για το δεύτερο, σημείωσε ότι στο εξωτερικό, οι developers έχουν διαφορετική εταιρεία που αναπτύσσει το κομμάτι που προορίζεται για ενοικίαση και διαφορετική για το κομμάτι που προορίζεται για τις πωλήσεις.

Ερωτηθείς ο κ. Τελώνης κατά πόσο τα στοιχεία που εξέδωσε προ ημερών η Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται σημαντική μείωση στα στεγαστικά δάνεια σχετίζεται εν μέρει με αυτή την τάση των ενοικίων, σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί ένα τέτοιο συμπέρασμα. Πρέπει να δούμε την τάση σε περίοδο δύο ή και τριών τριμήνων για να διαπιστώσουμε αν σχετίζεται με το θέμα των ενοικίων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το σύνολο της «φρέσκιας» πίστωσης που παραχωρήθηκε τον Απρίλιο του 2022 ανήλθε σε 193,6 εκατ. σε σύγκριση με €378 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας μείωση 49%. Σε ετήσια βάση, η παραχώρηση νέων δανείων κατέγραψε σημαντικά μικρότερη μείωση, σε ποσοστό 9,1%. Τα καταναλωτικά δάνεια τον Απρίλιο ανήλθαν σε 11,4 εκατ. σε σύγκριση με €12,3 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν στα €64,8 εκατ. σε σύγκριση με €195,2 εκατ. τον Μάρτιο του 2022.

Αυτό που ενδεχομένως μπορούμε να πούμε γι’ αυτή τη μείωση στα στεγαστικά δάνεια, σημείωσε ο κ. Τελώνης, είναι ότι οι αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες στην κατασκευαστική βιομηχανία, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης, σε συνδυασμό με την αρνητική ψυχολογία που αποτρέπει τους καταναλωτές από το να προχωρήσουν σε μακροχρόνιες δεσμεύσεις, δημιουργούν ένα σκηνικό που δεν ευνοεί τη σύναψη νέων δανείων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2177