Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Εγγράφηκαν περισσότερα απ' όσο περίμεναν

Έχουν εγγραφεί ή παραγγελθεί 1343 οχήματα το 2022 - Έρχονται νέα σχέδια για αγορά ηλεκτρικού οχήματος το επόμενο δίμηνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα που καταγράφουν οι προσπάθειες του Υπουργείου Μεταφορών για προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο, το οποίο έθεσε ως στόχο το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων το 2030 να είναι ηλεκτρικά και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών, μέσω του σχεδίου επιχορήγησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έχουν εγγραφεί ή παραγγελθεί 1343 ηλεκτρικά οχήματα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2022, επιτυγχάνοντας τον στόχο του 2022 (ο οποίος ήταν 1036 νέες εγγραφές ηλεκτρικών οχημάτων) κατά 144%.

Όπως καταγράφεται στα στοιχεία, στην κατηγορία του αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθώς και μικρού εμπορικού, δόθηκαν εγκρίσεις και επιβεβαιώθηκαν παραγγελίες σε αριθμό αιτήσεων πέραν των διαθέσιμων χορηγιών (οι οποίες ήταν 426), με χρήση εξοικονομήσεων που προήλθαν από άλλες κατηγορίες του σχεδίου. 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Παράλληλα, για την κατηγορία μοτοποδήλατο/μοτοσυκλέτα δόθηκαν εγκρίσεις για το σύνολο των διαθέσιμων χορηγιών αλλά επιβεβαιώθηκαν 142 παραγγελίες, οι οποίες έλαβαν ή θα λάβουν επιχορήγηση. Επιπρόσθετα, έχουν δοθεί εγκρίσεις και επιβεβαιωθεί παραγγελίες για 175 καινούρια ηλεκτρικά ποδήλατα.

>>> Διαβάστε επίσης: Αυξήθηκαν οι εγγραφές υβριδικών & ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2022 <<<

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Μεταφορών, η μεγαλύτερη ζήτηση διαφάνηκε να υπάρχει για καινούρια αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, για μοτοποδήλατα/μοτοσικλέτες και για μικρά εμπορικά οχήματα. Ωστόσο διαφάνηκε ότι για μικρά ή μεγάλα λεωφορεία δεν υπάρχει ακόμη αναπτυγμένη αγορά σε βαθμό που να προσφέρει τιμές που να τα καθιστά ελκυστικά.

Όσον αφορά το σχέδιο που προκηρύχθηκε παράλληλα και αφορούσε την απόσυρση παλαιού οχήματος με συνδυασμό αγοράς αμιγώς ηλεκτρικού ή μερικώς ηλεκτρικού (plugin-hybrid) οχήματος, έχουν δοθεί όλες οι διαθέσιμες εγκρίσεις, οι οποίες ήταν 433 και έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα 359, ενώ αναμένεται οι επιβεβαιώσεις ίσως να ξεπεράσουν και τον μέγιστο αριθμό διαθέσιμων χορηγιών, οπόταν και θα καλυφθούν από εξοικονομήσεις από άλλες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσό της χορηγίας, και για τα δύο σχέδια, ανέρχεται σε 7.611.000 εκατομμύρια ευρώ.

Έρχονται νέα σχέδια το φθινόπωρο

Σημειώνεται ότι, τα πιο πάνω σχέδια έχουν λήξει και το Υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει νέα σχέδια που θα προκηρυχθούν στην προσπάθεια για συνέχιση της υποστήριξης της προώθησης της ηλεκτροκίνησης.

Σε αυτά τα νέα σχέδια, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα και το ενδιαφέρον που είχε επιδειχθεί σε κάθε κατηγορία οχήματος, καθώς και σχόλια και εισηγήσεις που έκαναν πολίτες και φορείς στο πλαίσιο υλοποίησης του πρώτου σχεδίου, περιλαμβανομένης και της επέκτασης της δυνατότητας υποβολής αίτησης για χορηγία σε ηλεκτρικά ποδήλατα διαφόρων προδιαγραφών.

Όπως πληροφορείται η Brief, ο οδηγός των σχεδίων αλλά και οι ημερομηνίες που θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

 
2167