Ηλεκτρικό, βενζινοκίνητο ή diesel αυτοκίνητο – Ποιο συμφέρει

Ποιο όχημα ενδεικτικά συμφέρει περισσότερο – το ηλεκτρικό, το βενζινοκίνητο ή το πετρελαιοκίνητο;

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε προσελκύσει το σχέδιο για αγορά ηλεκτρικού οχήματος για το οποίο να θυμίσουμε ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων έληξε την Παρασκευή (6/3) και υποβλήθηκαν συνολικά 1.086 αιτήσεις.

Ανεξάρτητα, όμως, από την επιτυχία του Σχεδίου, ένα ερώτημα που απασχολεί όλους όσοι θέλουν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, μεταξύ άλλων, είναι και το εάν τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μία πιο συμφέρουσα επιλογή σε σχέση με τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα.
  
Προκειμένου να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, η Brief ήρθε σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία έχει ήδη προβεί σε σχετική έρευνα, με μια ενδεικτική σύγκριση της τιμής για την απόσταση των 100 χιλιομέτρων. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
  
Σύγκριση τιμών ανά 100 km 

Ειδικότερα, σε επικοινωνία μας με την Υπηρεσία Ενέργειας μας αναφέρθηκε ότι στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος (Σύγκριση Τιμών Καυσίμων - PSA FPC4C), η Υπηρεσία είχε προχωρήσει στον υπολογισμό του ενδεικτικού-συγκριτικού κόστους συμβατικών καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο) και ηλεκτρισμού για απόσταση 100 χιλιομέτρων. 
  
Όπως φάνηκε από το πρόγραμμα της Υπηρεσίας Ενέργειας, το όχημα που συμφέρει όσο αφορά την τιμή σε σχέση με απόσταση 100 χιλιομέτρων είναι το ηλεκτρικό το οποίο ενδεικτικά σε απόσταση 100km αναμένεται να κοστίσει €3,22.

Ακολουθεί το βενζινοκίνητο (Unleaded 95) το οποίο  αναμένεται σε απόσταση 100 km να κοστίσει €5,46, το βενζινοκίνητο (Unleaded 98) το οποίο αναμένεται να κοστίσει €5,75 και τέλος το πετρελαιοκίνητο όχημα (Diesel LS) το οποίο αναμένεται να κοστίσει €5,84 για απόσταση 100 χιλιομέτρων. 

Αναλυτικά τα ευρήματα της μελέτης στον πίνακα που ακολουθεί:

α


Πού βασίζονται τα ευρήματα
Σε ό,τι αφορά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, όπως μας αναφέρθηκε από την Υπηρεσία, λήφθηκαν υπόψη μόνο οι σχετικές τιμές και τα δεδομένα για τα οχήματα με τις περισσότερες πωλήσεις κατά το 2018, για κάθε τύπο καυσίμου και κάθε κατηγορία οχημάτων.

Για τον υπολογισμό της κατανάλωσης του πρώτου σε πωλήσεις οχήματος το 2018, ζητήθηκαν δεδομένα από το ΤΟΜ ενώ για το κόστος καυσίμου λήφθηκαν υπόψη οι μέσες τιμές των καυσίμων πετρελαίου κίνησης και αμόλυβδης βενζίνης 95 και 98 οκτανίων για τους μήνες Σεπτέμβρη 2019 έως και Νοέμβρη 2019.

Επιπρόσθετα, για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ζητήθηκαν οι σχετικές πληροφορίες από την ΑΗΚ. Για τον υπολογισμό του κόστους φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων α) από φορτιστές fast charging της ΑΗΚ β) από οικιακή φόρτιση, χρησιμοποιήθηκε η μέση ολική τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ και για τους δύο τρόπους φόρτισης, για τους μήνες Οκτώβριο 2019 έως και Δεκέμβριο 2019.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επιπρόσθετα, για τον υπολογισμό των μέσων ενδεικτικών-συγκριτικών τιμών επιλέχθηκαν τα οχήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 2018 ανά καύσιμο, στη μεσαία κατηγορία (1301cc-1600cc) βάσει των διαθέσιμων στοιχείων από το ΤΟΜ ενώ για την κατανάλωση καυσίμου του επιλεχθέντος οχήματος, χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο μέτρησης NEDC.

Η Υπηρεσία σημειώνει ότι το πρότυπο NEDC αντικαταστάθηκε πρόσφατα από το πρότυπο WLTP, το οποίο δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να έχουν πληρέστερη εικόνα της κατανάλωσης του καυσίμου. Επιπρόσθετα, για τον μελλοντικό υπολογισμό των μέσων ενδεικτικών-συγκριτικών τιμών, θα χρησιμοποιείται το πρότυπο WLTP, φέρνοντας τον υπολογισμένο μέσο όρο πιο κοντά στον πραγματικό μέσο όρο της κατανάλωσης, παρέχοντας πιο ρεαλιστικές τιμές της κατανάλωσης οχημάτων στους καταναλωτές.

Πόσο στοιχίζει η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος

Να θυμίσουμε, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ότι το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος έχει ειδική διατίμηση όπως δηλαδή πληρώνεις το ρεύμα, ανά το δίμηνο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε χρήστης του συστήματος χρεώνεται €25,00 πάγιο στον πρώτο λογαριασμό και μετά τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων κάθε δίμηνο. 

Η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με βάση τη διατίμηση 10, δηλαδή €5,66 την διμηνία με σταθερή επιβάρυνση και 13,39 σεντ την κιλοβατόρα με βασική τιμή καυσίμων €300 ανά τον μετρικό τόνο.

Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος Παγκύπρια
Επίσης να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί 20 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, σε επιλεγμένα σημεία σε δημόσιους χώρους, ένας σταθμός βρίσκεται υπό κατασκευή ενώ αναμένεται το 2020 να εγκατασταθούν ακόμα 13 σταθμοί, όπου οι 6 θα είναι ταχείας φόρτισης ενώ οι 7 ημιταχείας φόρτισης.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Πιο συγκεκριμένα, έχουν εγκατασταθεί 7 σταθμοί φόρτισης στην Επαρχία Λευκωσίας, 5 στη Λεμεσό, 1 στις Πλάτρες, 2 στη Λάρνακα, 2 στο Παραλίμνι/Πρωταρά, 2 στην Πάφο και 1 στη Πόλη Χρυσοχούς.

Δείτε στον πίνακα που βρίσκονται οι 20 σταθμοί:

Α/Α

Δήμος

Σημειο/Χώρος

Σύνολο

ανά Επαρχία

1

Στρόβολος

Κεντρικά Γραφεία Α.Η.Κ.

7

2

Λευκωσία

Περιφερειακό Γραφείο Α.Η.Κ. Λ-Κ-Μ

3

Αγλαντζιά

Συμβολή Κερύνειας και Μπουμπουλίνας

4

Έγκωμη

Οδός Λευκοθέου

5

Στρόβολος

Δημαρχείο Στροβόλου

6

Λατσιά

Μπροστά από Δημαρχείο Λατσιών

7

Αγλαντζιά

Πανεπιστημιούπολη

8

Πλατεία Πλατρών

Χώρος Στάθμευσης πάνω από Πλατεία Πλατρών

6

9

Λεμεσός

Χώρος Στάθμευσης Εναερίου

10

Λεμεσός

Χώρος Στάθμευσης Επίχωσης

11

Άγ. Αθανάσιος

Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης Αγ. Αθανασίου

12

Παρεκκλησιά

Χώρος Στάθμευσης Εστιατορίου Chester’s

13

Λεμεσός (υπό κατασκευή)

Χώρος Στάθμευσης στη Μαρίνα Λεμεσού

14

Λάρνακα

Χώρος Στάθμευσης Δρόμος Μακένζη

3

15

Λάρνακα

Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας

16

Αραδίππου

Δημαρχείο Αραδίππου

17

Παραλίμνι

Χώρος Στάθμευσης Αμφιθεάτρου Παραλιμνίου

2

18

Πρωταράς

Χώρος Στάθμευσης Γραφείου ΚΟΤ στον Πρωταρά

19

Πάφος

Περιφερειακό Γραφείο Α.Η.Κ Πάφου

3

20

Πάφος

Paphos International Airport

21

Πόλη Χρυσοχούς

Χώρος Στάθμευσης Γρ. ΚΟΤ  Πόλεως Χρυσοχούς


Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται οι μελλοντικοί σταθμοί φόρτισης που αναμένεται να γίνουν το 2020:

Α/Α

Δήμος/Κοινότητα

Σημείο/Χώρος

Είδος Φορτιστή

 

 

 

 

1

Τρόοδος

Πλατεία Τροόδους

Ταχείας Φόρτισης

 

50kW DC

 

43kW AC

2

Κακοπετριά

Κακοπετριά

3

Λεύκαρα

Άλφα Μέγα Λευκάρων

4

Ορμήδεια

Ορμήδεια

5

Κολόσσι

Άλφα Μέγα Κολοσσίου

6

Λύμπια

Λύμπια

7

Λευκωσία

Λεωφ. Προδρόμου, Λευκωσία

Ημι-Ταχείας Φόρτισης

 

22kW AC

8

Λευκωσία

Λεωφ. Γ. Αυξεντίου, Λευκωσία

9

Λεμεσός

Οδός Ιωάννου Τσίρου, Λεμεσός

10

Λεμεσός

Οδός Γλάστωνος, Λεμεσός

11

Ύψωνας

Δημαρχείο Ύψωνα

12

Μέσα Γειτονιά

Δημαρχείο Μέσα Γειτονιάς

13

Αγ. Νάπα

Οδός Οδυσσέα Ελύτη, Αγ. Νάπα

Κυπριάνα Σταύρου
 
2134