Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας – Σημαντικό επίτευγμα αλλά αργεί   

Θα βλέπεις εσύ και ο γιατρός σου όλα τα ιατρικά σου δεδομένα απλά με ένα κλικ

Οι Ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, είναι ένα εργαλείο που αναμένεται να εκσυγχρονίσει τα ιατρικά δεδομένα στον τομέα της υγείας, με τους παρόχους υγείας και τους πολίτες να έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στα ιατρικά τους δεδομένα, χωρίς καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες ή/και ελλιπή στοιχεία τα οποία μπορεί να θεωρηθούν σημαντικά κλειδιά για την ιατρική περίθαλψη ενός ασθενή.  

Η Brief επικοινώνησε με τον σύμβουλο του Προέδρου για θέματα ηλεκτρονικής υγείας, καθηγητή Χρίστο Σχίζα, ο οποίος μας εξήγησε τι είναι οι ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας, μας εξήγησε την σημαντικότητά τους, μας μίλησε για τον στόχος τους ενώ παράλληλα, μας ενημέρωσε για τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού. 

Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας – Τι είναι;

Οι ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας θα είναι ένα εργαλείο στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ασθενή. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν φυσικά, ιατρικές επισκέψεις, φάρμακα τα οποία χορηγήθηκαν στον ασθενή, εξετάσεις, αναλύσεις, τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχει ένας ασθενής σε φάρμακα, εγχειρήσεις, κληρονομικές ασθένειες/παθήσεις κτλ.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<  

Σκοπός επίσης είναι, οι πολίτες να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα ιατρικά τους δεδομένα, ενώ και οι γιατροί θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας του ασθενούς που έχουν αναλάβει. Παράλληλα, σκοπός είναι εξίσου να αποφεύγονται χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις που μπορεί να ‘ταλαιπωρήσουν’ τον ασθενή. Όπως, σημείωσε ο κ. Σχίζας, ο ηλεκτρονικός φάκελος είναι πολύ σημαντικός για τον κάθε ασθενή αφού μόνο έτσι ο γιατρός θα μπορεί να ξέρει ακριβώς τι ακριβώς έχει να αντιμετωπίσει καθώς και να παρέχει στον κάθε ασθενή, αναλόγως των περιστάσεων, την πιο σωστή ιατρική περίθαλψη. 
 
Όλα τα ιατρικά δεδομένα θα πρέπει να καταχωρούνται από τον ιατρό στο φάκελο του ασθενή. Σημαντικό να σημειωθεί ότι, οι ηλεκτρονικοί φάκελοι θα δημιουργηθούν με σκοπό τα ιατρικά στοιχεία του καθενός να είναι διαθέσιμα όπου κι αν βρίσκεται, ακόμη και στο εξωτερικό.  

«Το κύριο συστατικό που διέπει αυτή την φιλοσοφία είναι ο ολοκληρωμένος ηλεκτρονικός φάκελος του πολίτη», τόνισε ο κ. Σχίζας.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως, το σχέδιο αυτό αποτελεί την πεμπτουσία του γενικού σχεδίου υγείας. Για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει πρώτα να συγκεκριμενοποιηθεί και να τεθεί η βάση της νομοθεσίας σε εφαρμογή, το περιεχόμενο του ιατρικού φακέλου.  

Όπως ανέφερε, είναι ένα τεράστιο έργο, αλλά δύσκολο. Δεν  μπορεί να συμπληρώσει κάποιος μια φόρμα με όνομα και διεύθυνση και τέλος. Υπάρχει μια άλφα διαδικασία που πρέπει να γίνει.  Όπως εξήγησε ο κ. Σχίζας, δημιουργείται αρχικά μια περίληψη του ιατρικού φακέλου, η περίληψη του ασθενή δηλαδή. Ο οικογενειακός γιατρός θα πρέπει σταδιακά να ‘ενημερώσει’ ή να ‘συμπληρώσει’ τον φάκελο με τα στοιχεία που θα συλλέξει από τον ασθενή. 

Που βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης των ηλεκτρονικών φακέλων υγείας;

Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, ήταν να γίνει νομοθεσία και να περάσει από την Βουλή, κάτι που έχει ήδη γίνει μιας και έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την Βουλή τον περασμένο Απρίλιο. Συνεχίζοντας ανέφερε πως, το νομοσχέδιο συζητήθηκε με όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ η συζήτηση διήρκησε για ένα περίπου χρόνο, ούτως ώστε να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τον σκοπό, την σημασία και την σημαντικότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου. 

Κλειδί στο όλο ζήτημα η συνεργασία των αρμόδιων φορέων

Στόχος όμως, τόνισε, δεν είναι να γίνει ένα σχέδιο το οποίο θα ικανοποιεί μόνο κάποιους παράγοντες, δηλαδή γιατρούς, ή φαρμακοποιούς, ή τα νοσοκομεία. Στόχος είναι να ικανοποιηθεί πρώτα απ’ όλα ο πολίτης, για τον οποίο και γίνεται το συγκεκριμένο σχέδιο και είναι η προτεραιότητά μας, υπογράμμισε. 

Ακολούθως, πρόσθεσε πως, το πότε θα ολοκληρωθεί, θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από την συνεργασία που θα δείξουν οι διάφοροι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι φορείς σε αυτή την μεταρρύθμιση. 

«Έχουμε φτιάξει ένα χρονοδιάγραμμα και βλέπουμε τι προέχει να γίνει. Όταν θα είμαστε έτοιμοι για την ολοκλήρωση του φακέλου, πάμε στο επόμενο βήμα το οποίο είναι η ρύθμιση των δεδομένων που έχει ο κάθε γιατρός στον υπολογιστή του, το κάθε νοσοκομείο στα συστήματά του. Σημαντικό επίσης είναι να αναφερθεί ότι δεν θα αντικατασταθεί κανένα σύστημα, αλλά θα αντληθεί για να κτιστεί αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα στο οποίο όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό. Αναμένουμε να δούμε το βαθμό συνεργασίας και εφαρμογής του σταδιακά». 

Άννη Χαραλάμπους