Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τον Ιανουάριο

Έτοιμος ο Υπουργός Οικονομικών να υπογράψει το διάταγμα
  • Στόχος η πώληση 1.000 ακινήτων τον χρόνο
  • Kαι το όνομα αυτής ACB eauctions
  • Έτοιμος ο Υπουργός Οικονομικών να υπογράψει το διάταγμα

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Χίλια ακίνητα τον χρόνο στοχεύουν να διαθέτουν προς πώληση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ACB eauctions, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της Κύπρου. Στην πλατφόρμα θα συμμετέχουν οι κύριες τράπεζες του τόπου και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αρχίσουν από τον προσεχή Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, μετά την  ανάρτηση των, προς διάθεση, ακινήτων, τον Σεπτέμβριο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι η εταιρεία Newsphone Hellas S.A. που θα διαχειρίζεται την πλατφόρμα έχει αναλάβει το στήσιμο της ανάλογης πλατφόρμας στην Ελλάδα. Η ACB eauctions δημιουργήθηκε με κύριους μετόχους μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Τραπεζών.

Σε αυτήν θα συμμετέχουν όλες οι τράπεζες εκτός από τη rcb bank, την Αncoria, την Εurobank και τη Société Générale.

Το διάταγμα

Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών με το οποίο ρυθμίζονται τα νομικά ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διοχέτευση και την πρόσβαση των στοιχείων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ήδη, το Υπουργείο προετοιμάζεται πυρετωδώς σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες, τις τεχνικές προδιαγραφές και τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των δανειοληπτών και αγοραστών.

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αναμένεται να στηρίξουν τις ενέργειες και δράσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς τους.

Ο αγοραστής, χωρίς φυσική παρουσία, διατηρώντας την ανωνυμία του, και με τη συμμετοχή του δημοπράτη ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο των εκποιήσεων, θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει, αφού είναι έτοιμος να πληρώσει το σχετικό αντίτιμο, ακίνητα που θα παρελαύνουν προς πώληση στην πλατφόρμα. 

Να σημειωθεί ότι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιείται όπως και ο παραδοσιακός, με τη διαφορά ότι  γίνεται ηλεκτρονικά. Οι διαδικασίες και το νομοθετικό πλαίσιο είναι ακριβώς οι ίδιοι. Όμως, αντί να διεξάγεται σε συγκεκριμένο χώρο, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά για να δίνεται η ευκαιρία και σε όσους βρίσκονται στο εξωτερικό να συμμετέχουν. 

Εκτός από την πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί, τον  φορέα που θα διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχει επίσης καθοριστεί,  την εταιρεία που αναλαμβάνει να αναπτύξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να παρέχει την τεχνική υποστήριξη που έχει επιλεγεί, καθορίζονται και οι όροι εντολής με τους οποίους ρυθμίζεται η διοχέτευση και πρόσβαση των στοιχείων.

Η εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βοηθήσει τη συμμετοχή  περισσότερων προσφορών και πλειοδοτών  σε καλύτερες τιμές, με θετικές επιπτώσεις τόσο για τον τραπεζικό οργανισμό όσο και για τον δανειολήπτη του οποίου η περιουσία εκποιείται.
Χωρίς φυσική παρουσία

Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος της λειτουργίας της πλατφόρμας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι είναι όπως μια ηλεκτρονική σελίδα δημοπρασίας προϊόντων. Όσοι ενδιαφέρονται θα συμμετέχουν από τον χώρο τους μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Οι τράπεζες θα αναρτούν στην πλατφόρμα το ακίνητο το οποίο επιθυμούν να πωλήσουν. Ο χρήστης θα υποβάλει αίτηση συμμετοχής μαζί με εγγυητική με την οποία θα αποδεικνύει ότι  διαθέτει τα χρήματα για αγορά του ακινήτου. Όταν επιτύχει θα πληρώνει το σχετικό αντίτιμο. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα τυγχάνουν αξιολόγησης από τον δημοπράτη και μετά την έγκρισή τους θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε ένα εικονικό δωμάτιο από το οποίο θα γίνεται η προσφορά. 

Ο πλειστηριασμός θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες,  ώστε όσοι ενδιαφέρονται να έχουν την ευκαιρία  να παρακολουθούν, από τις οθόνες του κινητού τηλεφώνου ή του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, τις πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο: την υψηλότερη τιμή και την κατάταξη της  προσφοράς τους. Σε περίπτωση που άλλος προσφοροδότης υποβάλει  προσφορά, ο ενδιαφερόμενος θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει νέα προσφορά.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τα ονόματα των προσφοροδοτών δεν θα αναφέρονται ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. 

Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γίνονται ως εξής: Ο υποψήφιος αγοραστής καταθέτει ένα ποσό ως ντεπόζιτο (χρηματικό ποσό που κατατίθεται ως υποθήκη). Μόλις κερδίσει την προσφορά καταθέτει και το υπόλοιπο ποσό για την αγορά του ακινήτου.  Μέσω εγγυητικής η τράπεζα δεσμεύει μέρος των χρημάτων, τα οποία αποδεσμεύονται μετά την ολοκλήρωση της πράξης. 
 

Χρύσω Αντωνιάδου