ΗΠΑ: Θα ελέγξουν για εμπλοκή Μόσχας σε εκλογές στην Κύπρο 

«Φύλο και φτερό» θα τα κάνει το Κογκρέσο μέσω της «Πρότασης Μενέντεζ» - Θα ψάξουν για τα πάντα που έχουν σχέση με Ρωσία 

Αν και η «Πρόταση Μενέντεζ» έγινε γνωστή για την πρόνοιά της για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο,  όπως έγραψε ξανά η Brief, η Πρόταση Μενέντεζ δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό αλλά προχωρεί πολύ βαθύτερα και μεταφέρει την κρίση ΗΠΑ – Ρωσίας και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στο τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. 

Την ώρα που στο εσωτερικό μέτωπο η κόντρα οξύνεται, μεταξύ Κυβέρνησης, ΔΗΣΥ και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, με αφορμή την πρόθεση των ΗΠΑ για ψήφιση σε Νόμο της πρότασης Μενέντεζ, η Brief παρουσιάζει και μια άλλη πτυχή της Πρότασης, η οποία προκαλεί αρκετό ενδιαφέρον. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Μεταξύ άλλων, η Πρόταση προνοεί έρευνα από πλευράς των Αμερικανικών Αρχών σε έξι κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και για τις εκλογές στην Κύπρο (και Ελλάδα και Ισραήλ) που διεξήχθησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 για ενδεχόμενο επηρεασμό και επιρροή από πλευράς των Ρώσων. Στην Κύπρο σε αυτό το διάστημα διεξήχθησαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις, οι Προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2018 και οι Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. 

α

Πιο συγκεκριμένα η Πρόταση ζητά εντός 90 ημερών από την έγκριση της, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση σχετικά με την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Αναλυτικότερα: 

1/ Η έκθεση θα αναφέρεται, σε πιθανό επηρεασμό εκλογών, σε ζητήματα ασφάλειας, ενέργεια. 

2/ Περιγραφή όλων των ενεργειακών projects στην Ανατολική Μεσόγειο, στα οποία εμπλέκεται η Ρωσία 

3/ Κατάλογο όλων των ΜΜΕ με Ρώσους Ιδιοκτήτες / μετόχους, συμπεριλαμβανομένων το όνομα του ΜΜΕ, εκτίμηση αναγνωσιμότητας και κατά πόσο αυτά τα ΜΜΕ είναι υπέρ των θέσεων του Κρεμλίνου 

4/ Εκτίμηση για την εμπλοκή της Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο στους τομείς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο υπάρχει ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός και προσωπικό.

5/ Έκθεση για προσπάθειες από πλευράς Ρωσικής κυβέρνησης για επηρεασμό εκλογών στις τρεις χώρες μέσω κυβερνοεπιθέσεων, εκστρατείες σε socialmedia ή μέσω άλλων κακόβουλων τεχνικών. 

6/ Έκθεση για τις προσπάθειες της Ρωσικής Κυβέρνησης να επηρεάσει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επικεφαλής 300,000,000 χριστιανών ορθόδοξων, για την παραχώρηση του αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. 

ρ

Γενικά Στοιχεία 
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε από δύο Γερουσιαστές, τους Μπομπ Μενέντες και Μάρκο Ρούπιο. Ο κ. Μενέντες είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος και ο κ. Μάρκο Ρούπιο είναι Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Φλόριντα. Υποστηρίζεται δηλαδή το νομοσχέδιο τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από Δημοκρατικούς βουλευτές. Ως εκ τούτου έχει ευρύτατη κοινοβουλευτική στήριξη και εκφράζει την κυρίαρχη Αμερικανική πολιτική στην περιοχή μας αυτή την περίοδο. Όπως αναφέρεται στον τίτλο του, έχει στόχο «να προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια, στην ανατολική Μεσόγειο». 

Τα ευρήματα 
Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ευρήματα» (Findings), ξεκινά με την σημαντική διαπίστωση πως «η ασφάλεια των εταίρων και συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Συνεχίζει περιγράφοντας την θέση που κατέχει η κάθε χώρα στην περιοχή. 

Η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως «στρατηγικός εταίρος κλειδί» (Key strategic partner) με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσθέτει πως και οι 4 χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος), αντιτίθενται σε κάθε πράξη που θα διατάρασσε την ασφάλεια και θα παραβίαζε το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή».

Προσθέτει πως «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κυπριακή θάλασσα συνιστά σημαντικά θετική εξέλιξη η οποία αναβαθμίζει την ενεργειακή στρατηγική σημασία της περιοχής».

>>> Ρώσος Πρέσβης: Η ΚΔ έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της <<<

Καταγράφονται με ιδιαίτερα θετικό τρόπο οι  συνεργασίες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή (τριμερείς), περιγράφεται  με αρνητικό πρόσημο ο ρόλος της Τουρκίας και ιδιαίτερα η πρόθεση της να αποκτήσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Στα ευρήματα επισημαίνεται πως «οι έρευνες στην Ανατολική μεσόγειο, πρέπει να διασφαλιστούν», ενώ σε ότι αφορά τις έρευνες της Κύπρου «αναβαθμίζουν το συμφέρον των ΗΠΑ καθώς παρέχουν δυνητική επιλογή για το Ρωσικό φυσικό αέριο για τις ΗΠΑ και τους εταίρους της».

Β’ Μέρος - Δήλωση Πολιτικής
Το επόμενο μέρος του Νομοσχεδίου έχει τον τίτλο «Δήλωση πολιτικής» (Statement of policy) και μεταξύ άλλων σε αυτό το μέρος καταγράφονται και τα εξής: 

 • Η συνέχιση της συμμετοχής των ΗΠΑ στους Τριμερείς σχηματισμούς
   
 • Η διπλωματική στήριξη με εταίρους και συμμάχους στην εμβάθυνση της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή.
   
 • Η ισχυρή στήριξη στην ολοκλήρωση αγωγών που θα συμβάλουν διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της ΕΕ και των ΗΠΑ
   
 • Η άρση του εμπάργκο όπλων, η οποία θα συνοδεύεται από συμμετοχή της Κύπρου σε προγράμματα εκπαίδευσης, στήριξη επενδύσεων για την ενεργειακή ασφάλεια, στήριξη προσπάθειας της Κύπρου στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κλπ.
   
 • Αναφέρει ακόμη πως «Είναι προς συμφέρον των ΗΠΑ, να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα Συνεταιρισμού της Ειρήνης (ΣγΕ)», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
   
 • Αναφέρεται στην στήριξη προσπαθειών καταπολέμησης της επιρροής της Ρωσίας μέσω της αναβαθμισμένης συνεργασίας σε τομείς ανταλλαγής πληροφοριών, αναβαθμισμένων σχέσεων με Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρο.
   
 • Είναι πολιτική των ΗΠΑ, σημειώνεται, να ζητήσουν από τις χώρες της περιοχής να αρνούνται λιμενικές διευκολύνσεις σε σκάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία στηρίζουν το καθεστώς Μπασάρ Αλ Άσσαντ.
   
 • Και επίσης σημειώνεται πως: «… Είναι πολιτική των ΗΠΑ, η υποστήριξη προσπαθειών από τις χώρες της περιοχής για την απόσυρση του στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέρ του εξοπλισμού που παρέχεται από τις συνδεδεμένες χώρες του ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟ»
Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
228
Thumbnail
 • Σημαντική η πορεία της καθώς όλα έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων θα αποπληρώνουν την κρατική βοήθεια

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Η BDO Κύπρου εργάζεται πυρετωδώς και έχει εισέλθει στα βαθιά σε σχέση με καίρια ζητήματα που αφορούν την ΚΕΔΙΠΕΣ, τη σχέση της με την Altamira και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε συνεργασία με τη BDO Ιρλανδίας, η οποία είχε προσληφθεί από τη ΝΑΜΑ (Εθνικό Οργανισμό Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ιρλανδίας) και τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ως διαχειριστής και εκκαθαριστής,  έχει εισχωρήσει στα βαθιά της ΚΕΔΙΠΕΣ, με στόχο να παρουσιάσει μελέτη στρατηγικής, τη νέα οργανωτική δομή της εταιρείας και τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό.  

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ωστόσο, το μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει και για το οποίο αναμένονται συγκεκριμένες εισηγήσεις είναι η συνεργασία της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΣΕΔΙΠΕΣ) με την  Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd και η σχέση της τελευταίας με την ΚΕΔΙΠΕΣ. 

Στο μικροσκόπιο και η Altamira
Η Altamira είναι από την αρχή του 2019 ο διαχειριστής των χορηγήσεων που έχουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και των ακινήτων που δεν αφορούν ίδια χρήση και η ΚΕΔΙΠΕΣ πραγματοποιεί δραστηριότητες που αφορούν τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. 

Η BDO αναμένεται να δώσει λύση σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την τύχη τους, με ιδιαίτερη έμφαση στο καθεστώς και στη σχέση με την Altamira.

Πέραν των πιο πάνω, ο λογιστικός οίκος ενδιατρίβει:

ad1mobile
 • Στην εσωτερική αναδιοργάνωση της ΚΕΔΙΠΕΣ.
 • Στις διαδικασίες που ακολουθούνται για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού, τα οποία ανήκουν στην εταιρεία της οποίας κύριος και μόνος μέτοχος είναι το κράτος. 

Το θέμα της Altamira είναι ψηλά στην ατζέντα και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, με κύριο μια πιθανή πώληση του μεριδίου της ΣΕΔΙΠΕΣ στην Altamira Asset Management Cyprus Limited ή την έναρξη μιας νέας διαδικασίας για εξεύρεση άλλης εταιρείας που θα αναλάβει τα δάνεια.

Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πως διάφορα θέματα που αφορούν την ΚΕΔΙΠΕΣ ξεκαθαρίσουν το συντομότερο, ενώ παράλληλα αναμένεται και η επικύρωση των ονομάτων του Δ.Σ. από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Τα θέματα που θεωρούνται σημαντικής σημασίας για το Υπουργείο είναι:

 • Η διαχείριση των ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού και η μεγιστοποίηση του κέρδους προς όφελος του κράτους.
 • Η ένταξη των δικαιούχων δανειοληπτών στο  Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ».
 • Η αξιοποίηση ακινήτων του Συνεργατισμού από κυβερνητικές υπηρεσίες, Δήμους και κοινότητες.
 • Το νέο νομικό καθεστώς της ΣΕΔΙΠΕΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ στη βάση νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η Γενική Εισαγγελία.

H κρατική στήριξη
Η πορεία της ΚΕΔΙΠΕΣ κρίνεται καθοριστική καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη συμφωνία μεταφοράς εργασιών της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας προς την Ελληνική Τράπεζα, παρείχε κρατική στήριξη €3,6 δις. Αυτή τη στήριξη επιδιώκει να ανακτήσει μέσω συνετής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που παρέμειναν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν:

ad2mobile
 • Χορηγήσεις ονομαστικής αξίας €7.371 εκατ.
 • Ακίνητη περιουσία στις ελεύθερες περιοχές ύψους €681εκατ. και όλη την ακίνητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές
 • Μετρητά και καταθέσεις σε τράπεζες €81 εκατ.
 • Συμμετοχές σε εταιρείες εμπορικού τομέα και άλλα περιουσιακά στοιχεία €121 εκατ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Κύπρος έχει επίσης δεσμευτεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που πέρασαν στη δικαιοδοσία της καθώς τα περιουσιακά  της στοιχεία και το μετοχικό κεφάλαιό της είναι ενεχυριασμένα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κρατική βοήθεια που παρείχε.

Έτσι, όλα τα έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων θα αποπληρώνουν την κρατική βοήθεια. Για τον σκοπό αυτό η Ε.Ε. θα αξιολογεί τακτικά την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

article 1