ΗΠΑ: Θα ελέγξουν για εμπλοκή Μόσχας σε εκλογές στην Κύπρο 

«Φύλο και φτερό» θα τα κάνει το Κογκρέσο μέσω της «Πρότασης Μενέντεζ» - Θα ψάξουν για τα πάντα που έχουν σχέση με Ρωσία 

Αν και η «Πρόταση Μενέντεζ» έγινε γνωστή για την πρόνοιά της για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο,  όπως έγραψε ξανά η Brief, η Πρόταση Μενέντεζ δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό αλλά προχωρεί πολύ βαθύτερα και μεταφέρει την κρίση ΗΠΑ – Ρωσίας και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στο τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. 

Την ώρα που στο εσωτερικό μέτωπο η κόντρα οξύνεται, μεταξύ Κυβέρνησης, ΔΗΣΥ και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, με αφορμή την πρόθεση των ΗΠΑ για ψήφιση σε Νόμο της πρότασης Μενέντεζ, η Brief παρουσιάζει και μια άλλη πτυχή της Πρότασης, η οποία προκαλεί αρκετό ενδιαφέρον. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Μεταξύ άλλων, η Πρόταση προνοεί έρευνα από πλευράς των Αμερικανικών Αρχών σε έξι κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και για τις εκλογές στην Κύπρο (και Ελλάδα και Ισραήλ) που διεξήχθησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 για ενδεχόμενο επηρεασμό και επιρροή από πλευράς των Ρώσων. Στην Κύπρο σε αυτό το διάστημα διεξήχθησαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις, οι Προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2018 και οι Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. 

α

Πιο συγκεκριμένα η Πρόταση ζητά εντός 90 ημερών από την έγκριση της, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση σχετικά με την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Αναλυτικότερα: 

1/ Η έκθεση θα αναφέρεται, σε πιθανό επηρεασμό εκλογών, σε ζητήματα ασφάλειας, ενέργεια. 

2/ Περιγραφή όλων των ενεργειακών projects στην Ανατολική Μεσόγειο, στα οποία εμπλέκεται η Ρωσία 

3/ Κατάλογο όλων των ΜΜΕ με Ρώσους Ιδιοκτήτες / μετόχους, συμπεριλαμβανομένων το όνομα του ΜΜΕ, εκτίμηση αναγνωσιμότητας και κατά πόσο αυτά τα ΜΜΕ είναι υπέρ των θέσεων του Κρεμλίνου 

4/ Εκτίμηση για την εμπλοκή της Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο στους τομείς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο υπάρχει ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός και προσωπικό.

5/ Έκθεση για προσπάθειες από πλευράς Ρωσικής κυβέρνησης για επηρεασμό εκλογών στις τρεις χώρες μέσω κυβερνοεπιθέσεων, εκστρατείες σε socialmedia ή μέσω άλλων κακόβουλων τεχνικών. 

6/ Έκθεση για τις προσπάθειες της Ρωσικής Κυβέρνησης να επηρεάσει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επικεφαλής 300,000,000 χριστιανών ορθόδοξων, για την παραχώρηση του αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. 

ρ

Γενικά Στοιχεία 
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε από δύο Γερουσιαστές, τους Μπομπ Μενέντες και Μάρκο Ρούπιο. Ο κ. Μενέντες είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος και ο κ. Μάρκο Ρούπιο είναι Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Φλόριντα. Υποστηρίζεται δηλαδή το νομοσχέδιο τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από Δημοκρατικούς βουλευτές. Ως εκ τούτου έχει ευρύτατη κοινοβουλευτική στήριξη και εκφράζει την κυρίαρχη Αμερικανική πολιτική στην περιοχή μας αυτή την περίοδο. Όπως αναφέρεται στον τίτλο του, έχει στόχο «να προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια, στην ανατολική Μεσόγειο». 

Τα ευρήματα 
Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ευρήματα» (Findings), ξεκινά με την σημαντική διαπίστωση πως «η ασφάλεια των εταίρων και συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Συνεχίζει περιγράφοντας την θέση που κατέχει η κάθε χώρα στην περιοχή. 

Η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως «στρατηγικός εταίρος κλειδί» (Key strategic partner) με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσθέτει πως και οι 4 χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος), αντιτίθενται σε κάθε πράξη που θα διατάρασσε την ασφάλεια και θα παραβίαζε το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή».

Προσθέτει πως «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κυπριακή θάλασσα συνιστά σημαντικά θετική εξέλιξη η οποία αναβαθμίζει την ενεργειακή στρατηγική σημασία της περιοχής».

>>> Ρώσος Πρέσβης: Η ΚΔ έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της <<<

Καταγράφονται με ιδιαίτερα θετικό τρόπο οι  συνεργασίες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή (τριμερείς), περιγράφεται  με αρνητικό πρόσημο ο ρόλος της Τουρκίας και ιδιαίτερα η πρόθεση της να αποκτήσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Στα ευρήματα επισημαίνεται πως «οι έρευνες στην Ανατολική μεσόγειο, πρέπει να διασφαλιστούν», ενώ σε ότι αφορά τις έρευνες της Κύπρου «αναβαθμίζουν το συμφέρον των ΗΠΑ καθώς παρέχουν δυνητική επιλογή για το Ρωσικό φυσικό αέριο για τις ΗΠΑ και τους εταίρους της».

Β’ Μέρος - Δήλωση Πολιτικής
Το επόμενο μέρος του Νομοσχεδίου έχει τον τίτλο «Δήλωση πολιτικής» (Statement of policy) και μεταξύ άλλων σε αυτό το μέρος καταγράφονται και τα εξής: 

 • Η συνέχιση της συμμετοχής των ΗΠΑ στους Τριμερείς σχηματισμούς
   
 • Η διπλωματική στήριξη με εταίρους και συμμάχους στην εμβάθυνση της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή.
   
 • Η ισχυρή στήριξη στην ολοκλήρωση αγωγών που θα συμβάλουν διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της ΕΕ και των ΗΠΑ
   
 • Η άρση του εμπάργκο όπλων, η οποία θα συνοδεύεται από συμμετοχή της Κύπρου σε προγράμματα εκπαίδευσης, στήριξη επενδύσεων για την ενεργειακή ασφάλεια, στήριξη προσπάθειας της Κύπρου στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κλπ.
   
 • Αναφέρει ακόμη πως «Είναι προς συμφέρον των ΗΠΑ, να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα Συνεταιρισμού της Ειρήνης (ΣγΕ)», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
   
 • Αναφέρεται στην στήριξη προσπαθειών καταπολέμησης της επιρροής της Ρωσίας μέσω της αναβαθμισμένης συνεργασίας σε τομείς ανταλλαγής πληροφοριών, αναβαθμισμένων σχέσεων με Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρο.
   
 • Είναι πολιτική των ΗΠΑ, σημειώνεται, να ζητήσουν από τις χώρες της περιοχής να αρνούνται λιμενικές διευκολύνσεις σε σκάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία στηρίζουν το καθεστώς Μπασάρ Αλ Άσσαντ.
   
 • Και επίσης σημειώνεται πως: «… Είναι πολιτική των ΗΠΑ, η υποστήριξη προσπαθειών από τις χώρες της περιοχής για την απόσυρση του στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέρ του εξοπλισμού που παρέχεται από τις συνδεδεμένες χώρες του ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟ»
Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
338
Thumbnail

Σημαντική αύξηση είχε ο τουρισμός στην Κύπρο τόσο τον Αύγουστο του 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 όσο και ολόκληρο το οκτάμηνο. Το τουριστικό προϊόν της χώρας μας φαίνεται ότι έχει φανατικούς λάτρεις και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στους Βρετανούς και στους Ρώσους. Αρκετοί άλλοι λαοί προτιμούν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές γεγονός που φαίνεται και από τους αριθμούς της στατιστικής υπηρεσίας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αύξηση της τάξης του 3,6% παρουσίασε ο αριθμός των τουριστών τον Αύγουστο και ο οποίος ανήλθε στις 553,845 χιλιάδες βάζοντας τον Αύγουστο  στην πρώτη θέση των αφίξεων για το 2019 εν σχέσει με τους υπόλοιπους μήνες του ίδιου έτους.

Οι αριθμοί, μάλιστα, δείχνουν ότι ο τουρισμός για το πρώτο οκτάμηνο του 2019 ξεπέρασε κατά 0,6% σε σύγκριση με τις αφίξεις των τουριστών την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Συγκεκριμένα, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους έφτασαν στη χώρα μας 2,735,839 τουρίστες ενώ την ίδια περίοδο του περασμένου έτους έφτασαν στην Κύπρο 2,719,622 τουρίστες.

Στην πρώτη θέση των τουριστών ήταν για ακόμα μια φορά οι Βρετανοί των οποίων ο αριθμός τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού έφτασε τις 186,071 χιλιάδες τουρίστες.

Στη δεύτερη θέση των τουριστών βρίσκονται οι Ρώσοι επισκέπτες των οποίων ο αριθμός έφτασε τις 115,682 χιλιάδες τουρίστες.

Στην επόμενη θέση τον Αύγουστο,  ήταν οι τουρίστες από το Ισραήλ  οι οποίοι και έφτασαν τις 51,871 χιλιάδες επισκέπτες .

Στην τέταρτη θέση των επισκεπτών στην Κύπρο για τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα βρέθηκαν οι Σουηδοί. Συγκεκριμένα, από τη Σουηδία έφτασαν στην Κύπρο 20,673 χιλιάδες τουρίστες.

Στην πέμπτη θέση των τουριστών για τον Αύγουστο ήταν οι Γερμανοί των οποίων ο αριθμός έφτασε τις 15, 794 χιλιάδες.

Σε γενικές γραμμές, η πλειοψηφία των τουριστών στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2019 προήλθε από τις χώρες της Ε.Ε. όπου και μας επισκέφθηκαν 310,169 χιλιάδες ενώ ακολουθούσαν οι επισκέπτες από την υπόλοιπη Ευρώπη (χώρες εκτός Ε.Ε.) με 149,999 χιλιάδες.

ad2mobile

Την ίδια στιγμή, αρκετά ψηλά ήταν και τα ποσοστά των τουριστών από την Ασία τα οποία και έφτασαν τις  76,993 χιλιάδες (με πρώτη χώρα το Ισραήλ) αλλά  και από την Αμερική όπου και μας ήρθαν στην Κύπρο 9,291 χιλιάδες τουρίστες με πρώτη χώρα τις ΗΠΑ (6,856).

Από εκεί και πέρα, 3,275 χιλιάδες επισκέπτες έφτασαν από την Αφρική με πρώτη χώρα τη Νότιο Αφρική (1,557) καθώς και 4,120 χιλιάδες από την Ωκεανία με τους περισσότερους τουρίστες από αυτήν την ήπειρο να προέρχονται από την Αυστραλία (3,663).

article 1