Ίσως μέσα Ιουλίου τουρίστες από Αγγλία - Τα μέτρα στα αεροδρόμια

  • Τα δεδομένα για Αγγλία και Ρωσία που παραδοσιακά φέρνουν τους περισσότερους τουρίστες στην Κύπρο
  • Αφίξεις χωρίς τεστ μετά τις 19/6 - Υπάρχει ανησυχία;
  • Τα μέτρα που θα παρθούν στα αεροδρόμια - Θερμομέτρηση, μάσκες και άλλα
  • Δηλώσεις Καρούσου και Καραγιάννη στην Brief

Η επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας είναι ένα από τα γρανάζια που θα επανεκκινήσουν για τα καλά την οικονομία του τόπου μας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των χωρών που παραδοσιακά κρατούν το σκήπτρο του τουρισμού και μέχρι στιγμής βρίσκονται εκτός λίστας συνδεσιμότητας»; Πότε θα ξαναδούμε τουρίστες από Αγγλία και Ρωσία; 

Η Brief επικοινώνησε με τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο για τη δική του τοποθέτηση για την λίστα συνδεσιμότητας αλλά και τα μέτρα που θα τηρούνται στα αεροδρόμια. Ταυτόχρονα μιλήσαμε και με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη ο οποίος μας έδωσε την δική του εικόνα για το πότε θα δούμε τους «παραδοσιακούς» Τουρίστες στην Κύπρο.

Αρχικά ο κ. Καρούσος μας είπε ότι, «θα γίνει επιδημιολογική ανάλυση και για τις 215 χώρες που υπάρχουν, ώστε να έχουμε εικόνα γενικότερα. Όπως μας εξήγησε, δόθηκαν κάποιες προτεραιότητες στο υπουργείο υγείας με τις χώρες που είναι οι πιο σημαντικές για τη συνδεσιμότητα της. «Είναι δεδομένο ότι τις επόμενες μέρες θα προστεθούν και άλλες χώρες στις κατηγορίες», κατέληξε.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ετοιμάζεται κατάλογος με ελκυστικές τιμές για εσωτερικό τουρισμό<<<

Πότε θα έχουμε τουρίστες από τις πιο χώρες που παραδοσιακά τροφοδοτούν την Κύπρο;

Μπορεί να έχει δημοσιευτεί η λίστα με την συνδεσιμότητα των χωρών με την Κύπρο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι στατικό μας εξήγησε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, καθώς παρακολουθείται η επιδημιολογική εικόνα των χωρών αυτών αλλά και άλλων που δεν είναι στη λίστα, και αν χρειαστεί θα προστεθούν ή θα αφαιρεθούν ή και θα αλλάξουν κατηγορία.

Όσον αφορά το πότε θα δεχτούμε τουρίστες από τους προορισμούς που θεωρείται σημαντική η συνεισφορά τους στην τουριστική μας βιομηχανία, όπως Αγγλία και Ρωσία και δεν είναι στην λίστα συνδεσιμότητας, ο κ. Καραγιάννης μας είπε ότι «δεν έχουμε εικόνα ακόμα, αλλά οι δικοί μου υπολογισμοί, έτσι όπως βλέπω την καμπύλη τους να φθίνεται, τουλάχιστον για την Αγγλία, βλέπω τα πράγματα να βελτιώνονται αισθητά μέχρι το τέλος του Ιούνη.

Ίσως μέσα Ιουλίου τουρίστες από Αγγλία

Συγκεκριμένα μας είπε ότι από την Αγγλία θα μπορούσαμε να δεχτούμε τουρίστες στα μέσα του Ιούλη παραδείγματος χάριν εάν μέχρι τότε καταγράφουν και εκεί πολύ χαμηλά κρούσματα.

Γιατί θεωρεί επικίνδυνη την Ρωσία

Η Ρωσία, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «επικίνδυνη» γιατί η εικόνα της είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχη οπως μας είπε. Είναι «αναλόγως περιοχής» οι εξάρσεις.

«Ξεκινά από την Ευρώπη και καταλήγει στον Ειρηνικό, άρα λόγω της μεγάλης της έκτασης δεν μπορεί να υπάρξει μια γενική εικόνα αλλά εξαρτάται από ποια περιοχή θα έρθει κάποιος», εξήγησε.

Πότε θα προστίθεται ή θα αφαιρείται χώρα από τους καταλόγους συνδεσιμότητας

Η παρακολούθηση των χωρών και της επιδημιολογικής τους εικόνας γίνεται σχεδόν καθημερινώς, μας είπε ο Δρ. Καραγιάννης. 

Η επανεξέταση των κατηγοριών με τις χώρες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Μεταφορών για συνδεσιμότητα με την Κύπρο παρακολουθείται από την επιδημιολογική ομάδα, ενώ  η επικαιροποίηση αν χρειαστεί θα γίνεται ανά εβδομάδα.

Επιπλέον ο κ. Καραγιάννης επισήμανε την ατομική ευθύνη και συνειδητότητα που καλούμαστε να επιδείξουμε, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας. «Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να κρατά κόσμο σε ξενοδοχειακά καταλύματα για την καραντίνα», πρόσθεσε.

Ανησυχία για αφίξεις χωρίς τεστ;

Κληθείς να απαντήσει για το αν υπάρχει ανησυχία για τις χώρες που θα μπορούν να έρθουν χωρίς πιστοποιητικό υγείας δήλωσε ότι δεν είναι ανησυχητική η είσοδος τουριστών χωρίς πιστοποιητικό υγείας από τις χώρες της Α’ κατηγορίας γιατί έχουν ίδια ασφαλή εικόνα με τη δική μας ή και καλύτερη, όπως για παράδειγμα η Σλοβενία που τις τελευταίες 15 ημέρες δεν είχε κάποιο κρούσμα. 

Επιπρόσθετα θυμίζουμε ότι έχουν ανακοινωθεί και μέτρα προστασίας που θα εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο.

Τα μέτρα στα αεροδρόμια

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών στην Brief, όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας που θα εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο, είναι τα εξής:

1/ Θερμομετρήσεις:  Υπάρχει ήδη ένας αριθμός θερμοκάμερων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τώρα δρομολογείται η τοποθέτηση ακόμα τεσσάρων, δύο στην είσοδο του αεροδρομίου Λάρνακας και αντίστοιχα δύο στην είσοδο του αεροδρομίου της Πάφου». 

2/ Χρήση μάσκας: Ακόμη, θα απαγορεύεται η είσοδος στα αεροδρόμια σε όσους δεν ταξιδεύουν, ενώ κρίνεται  υποχρεωτική η  χρήση μάσκας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

3/ Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο: Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνεται από όσους ταξιδεύουν προς Κύπρο, ενώ και το πιστοποιητικό αρνητικού στον κορωνοϊό θα πρέπει να ανεβάζετε από πριν σε μια ειδική πύλη.

4/ Καραντίνα: Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι επιβάτες που θα έρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β θα μπαίνουν σε καραντίνα μιας μέρας και τις επόμενες 14 μέρες θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό σε δικό τους χώρο, με δικά τους έξοδα, ενώ θα πληρώνουν και το τεστ.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Ακόμη θυμίζουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση, σε σχέση με τους αφιχθέντες από χθες 25/5 και μέχρι τις 8 Ιουνίου, τα άτομα αυτά θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους, και θα μεταφέρονται σε ξενοδοχείο που θα υποδεικνύει το κράτος μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Στη συνέχεια, εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τα άτομα θα έχουν την επιλογή είτε να μεταφερθούν για περιορισμό στο Eden Resort, Wellness, Rehabilitation Centre, είτε να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, πρόνοια που ακολουθείται για κάθε κρούσμα που εντοπίζεται από όλες τις διαδικασίες και τα προγράμματα και θα παρακολουθούνται από τον Προσωπικό τους Ιατρό. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για το διάστημα που προβλέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα άτομα που θεωρούνται, βάσει πρωτοκόλλου, ως στενές επαφές του κρούσματος από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, αυτοί θα παραμένουν σε καραντίνα στα ξενοδοχεία που επιλέγει το Υφυπουργείο Τουρισμού για επιπλέον δύο μέρες και θα υποβάλλονται εκ νέου σε εργαστηριακή εξέταση για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν νοσήσει από την επαφή που είχαν με τα κρούσματα κατά τη διάρκεια του επαναπατρισμού τους. Εάν και στη 2η εξέταση έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, θα επιστρέφουν στο σπίτι τους για να ολοκληρώσουν την περίοδο των 14 ημερών, ακολουθώντας το πρωτόκολλο για αυτοπεριορισμό.

Οι χώρες από όπου θα επιτρέπονται τουρίστες αρχικά

Θυμίζουμε ότι, η ομάδα ειδικών επιστημόνων αξιολογώντας την επιδημιολογική τους εικόνα, κατάρτισε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.

Η Α’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία

Η Β’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Στην Α' Φάση, δηλαδή από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου, για τους επιβάτες και από τις δύο κατηγορίες χωρών θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Κατά τη Β’ Φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Ωστόσο, για τους επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα,. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Ξένια Προδρόμου
 
1071
Thumbnail

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - BRIEF

ad1mobile

-Ένας στους τρεις άνεργους αφορά την τουριστική-επισιτιστική βιομηχανία 
-Πλησιάζει σε επικίνδυνα μονοπάτια η πορεία της ανεργίας, την ώρα που εξαντλούνται τα περιθώρια στήριξης από το κράτος 

Ένας δύσκολος χειμώνας προβλέπεται να έρθει για την Κύπρο, αφού τα στοιχεία για την ανεργία αλλά και τη διάρθρωσή τους προκαλούν προβληματισμό, αναφορικά με την πορεία συγκεκριμένων κλάδων -όπως του τουρισμού- με αντίκτυπο στην κατανάλωσή, στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων (ενοίκια, δόσεις, τρέχοντα έξοδα). 

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Την ίδια ώρα, το κράτος και δη τα δημοσιονομικά αιμορραγούν από δύο βασικές πληγές: 
Η μία αφορά την ισχυρή υστέρηση εσόδων απόρροια των συνθηκών που η πανδημία έχει προκαλέσει στην οικονομία μας. 
Η άλλη πληγή έχει να κάνει με την εξάντληση τεράστιου κεφαλαίου προς στήριξη της οικονομίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων και ταυτόχρονα ενίσχυσης του τομέα της Υγείας, γεγονός που επιδεινώνει τα δημοσιονομικά σε μεγάλο βαθμό. 
Στον πιο κάτω πίνακα η Brief καταγράφει σε απόλυτους αριθμούς (σε εποχικά διορθωμένα στοιχεία) τους εγγεγραμμένους άνεργους κατά τον μήνα Μάιο και για τα έτη 2005, 2010, 2015 και 2020. Για το τρέχον έτος τα στοιχεία του Μάη είναι και τα πιο πρόσφατα και αποτυπώνουν την εικόνα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην οικονομία μας. 

ω

Ισχυρό πλήγμα ο τουρισμός
Η «βαριά βιομηχανία» της Κύπρου, όπως πολλές φορές περιγράφεται ο τουρισμός, δέχτηκε καίριο πλήγμα από την πανδημία με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία να είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς θα διατηρήσουν το εν λόγω εργασιακό στάτους έως την επόμενη τουριστική περίοδο, του 2021. 

Τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις άνεργους προέρχεται από τον τουριστικό ή επισιτιστικό τομέα, ο οποίος εν πολλοίς συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον κλάδο «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» ήταν τον Μάιο συνολικά 9.293 άτομα. Μάλιστα, ο εν λόγω αριθμός ανέργων είναι κατά 80% μεγαλύτερος από τη δεύτερη κατηγορία οικονομικής δραστηριότητας με τους περισσότερους άνεργους (χονδρικό και λιανικό εμπόριο: 5.162 εγγεγραμμένοι άνεργοι).  

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ad2mobile

Μεγάλες προκλήσεις 
Με τα πιο πάνω δεδομένα το κράτος διάγει μια εξόχως δύσκολη χρονιά, η οποία μπορεί να βελτιωθεί μόνον εάν τ οικονομικά δεδομένα στην αγορά και σε τομείς όπως ο τουρισμός κυλήσουν λίγο πιο ομαλά απ’ ότι αναμένεται. Ταυτόχρονα, απόλυτη είναι πλέον η σχέση της πορείας της πανδημίας με τα οικονομικά τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Η επάνοδος στην κανονικότητα ή το αντίθετο καθορίζουν αντίστοιχη πορεία και για την οικονομία. Πάντως, ακόμη και στο θετικό σενάριο, δηλαδή της υποχώρησης της πανδημίας και ακόμη περισσότερο στο σενάριο ανακάλυψης εμβολίου και φαρμάκου για τον κορωνοϊό, το κράτος και η οικονομία θα έχουν ενώπιόν τους μεγάλες προκλήσεις. Για παράδειγμα η αποκοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση. Το κράτος επιδοτεί άνεργους τους οποίους ωστόσο δεν μπορεί ες αεί να στηρίζει, λόγω οικονομικών δυνατοτήτων. Οι τράπεζες θα έχουν να χειριστούν έναν τεράστιο όγκο δανείων τα οποία θα πρέπει να εντάξουν ξανά σε τροχιά κανονικής αποπληρωμής, μετά την πάροδο της αναστολής δόσεων. 

Για να αξιολογηθούν όλα τα πιο πάνω ως προσωρινές προκλήσεις, θα πρέπει αφενός το σενάριο με τον κορωνοϊό να οδεύσει προς αποκλιμάκωση και αφετέρου επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και δημόσιο να ανακτήσουν όσα έχουν απωλέσει εντός του 2020 το συντομότερο δυνατόν. Η πράξη είναι δύσκολη και τα αποτελέσματά της θα διαφανούν το επόμενο έτος. 

article 1