Καμία απόλυση για 190.000 εργαζόμενους… έως 31 Οκτωβρίου

Προβληματισμός σε Κυβέρνηση και επιχειρήσεις για την μετά Σχεδίων στήριξης επιχειρήσεων εποχή 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της Κυβέρνησης, των επιχειρήσεων, αλλά και των συντεχνιών εργαζομένων ως προς την επόμενη ημέρα μετά τα Σχέδια στήριξης που εφαρμόζει το κράτος και τα οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.

Εκείνο που φοβίζει περισσότερο άπαντες είναι το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων εργαζομένων μετά το πέρας των σχεδίων, αφού πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, προβλήματα τα οποία, μάλιστα, αναμένεται πως θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες.

Κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την οικονομία φαίνεται πως είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ η ανατροπή των δεδομένων σε ό,τι αφορά και τον τουρισμό αναμένεται ότι θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σχετιζόμενες με τον τομέα στα όρια τους.

Με γνώμονα τα προαναφερθέντα, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αρχίσει τις ασκήσεις επί χάρτου, εξετάζοντας τρόπους συγκράτησης των απολύσεων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Σενάρια επί χάρτου για ακραίο σενάριο στην οικονομία <<<

Μέχρι πότε διαφυλάσσονται οι θέσεις εργασίας
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε η Brief από το Υπουργείο Εργασίας, οι θέσεις εργασίας σε όσες επιχειρήσεις έτυχαν ή συνεχίζουν να τυγχάνουν στήριξης από το κράτος διαφυλάσσονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Μάλιστα, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, έδωσε οδηγίες και εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος, βάσει της οποίας οποιεσδήποτε προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες απολύσεις εργαζομένων, δεν μπορούν να επιδοθούν σε αυτούς πριν την 31η Οκτωβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, μας λέχθηκε, οποιεσδήποτε απολύσεις εργαζόμενων θα αρχίσουν μετά τα μέσα Νοεμβρίου, αφού προτού απολυθεί κάποιος εργαζόμενος θα πρέπει να πρώτα να του επιδοθεί σχετική προειδοποίηση, η οποία αναλόγως των χρόνων υπηρεσίες μπορεί να φθάνει τις 4 με 5 εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που προστατεύονται από απολύσεις, λόγω της στήριξης που έτυχαν ή συνεχίζουν να τυγχάνουν επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Εργασίας, αυτός ανέρχεται γύρω στις 190.000.

Κι αυτό, γιατί κατά την πρώτη φάση των Σχεδίων που εφαρμόστηκαν έτυχαν στήριξης 170.000 πρόσωπα, κατά την δεύτερη φάση 190.000 πρόσωπα και κατά την τρίτη φάση 150.000 πρόσωπα, ενώ για την νέα φάση των Σχεδίων τα στοιχεία δεν είναι για την ώρα ανακοινώσιμα, αν και εκτιμάται πως ο αριθμός των ατόμων που έτυχαν στήριξης είναι πολύ μικρότερος, λόγω και των αλλαγών που υπήρξαν.

Επίσης, για τα πρόσωπα αυτά θεωρείται βέβαιη και η διατήρηση των μισθών τους στο ύψος που είναι σήμερα, αφού, βάσει και νομοθεσίας, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών ή σε μείωση ωραρίου εργασίας εργαζομένων, χωρίς πρώτα την συγκατάθεσή τους.

Όταν θέσαμε στο Υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, πληροφορίες που ακούστηκαν και στην Βουλή ότι εργοδότες πιέζουν εργαζομένους τους σε παραίτηση, μας τονίστηκε ότι δεν τέθηκε οποιαδήποτε τέτοια καταγγελία ενώπιον του Υπουργείου για εξέταση.

«Ως Υπουργείο δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε καταγγελία είτε για μειώσεις μισθών εργαζομένων είτε για πιέσεις σε εργαζομένους για απολύσεις. Εάν κάποιος εργαζόμενος, όμως, δέχεται τέτοιες πιέσεις μπορεί να προβεί σε καταγγελία και εμείς θα την εξετάσουμε και θα δράσουμε», ανέφερε στην Brief πηγή του Υπουργείου.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι όταν τέθηκαν σχετικές αναφορές ενώπιον της Υπουργού Εργασίας κατά την παρουσία της στην Βουλή την περασμένη Τρίτη (14/7), η Ζέτα Αιμιλιανίδου ήταν έντονη.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα και για το γεγονός ότι ενώ έχουν δοθεί €500 εκατομμύρια δαπάνη για στήριξη της απασχόλησης τόσο μέσω σχεδίων για επιχειρήσεις όσο και μέσω άλλων κυβερνητικών σχεδίων (αναστολή δόσεων, αναστολή ΦΠΑ και άλλα), μια επιχείρηση μόλις τελειώσει η υποχρέωση της αρχίσει να απολύει υπαλλήλους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό το θεωρεί «απαράδεκτο» και κάλεσε όσους υπόψην τους οποιεσδήποτε καταγγελίες, είτε για μειώσεις μισθών είτε για πιέσεις για παραιτήσεις είτε και για απολύσεις, να τις καταθέσουν επίσημα στην ίδια.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πώς θα συγκρατήσει την ανεργία η Ζέτα
Όπως έχει λεχθεί και σε προηγούμενες παραγράφους, η Υπουργός Εργασίας σε μία προσπάθεια να αποτρέψει, όσον είναι δυνατόν, τις όποιες απολύσεις από τον ερχόμενο Νοέμβριο, άρχισε ήδη ασκήσεις επί χάρτου, εξετάζοντας τρόπους διαφύλαξης των θέσεων εργασίας.

Ανάμεσα σε άλλα, το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες του κράτους, όπως η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, άρχισε την ετοιμασία ειδικών σχεδίων κατά των απολύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Βουλή, για τα σχέδια θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όσο και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός κοινωνικός διάλογος.

Τόνισε, όμως, ότι τα Σχέδια θα στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην πρόσληψη ανέργων για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σημειώνοντας πως αυτά θα καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

«Στόχος μας είναι ένα μεγάλο κονδύλι από την Αρχή Ανάπτυξης Δυναμικού, γύρω στα 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ, να πάει στην κατάρτιση ανέργων», ενώ ένα άλλο ποσό από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως είπε, θα στοχεύει στην επιδότηση μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ανέργων, οι οποίοι πιθανό θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μετά τον Οκτώβριο, που λήγουν τα υφιστάμενα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. 

Εξέφρασε, παράλληλα, την προσδοκία ότι τα Σχέδια θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του μήνα, να προκηρυχθούν και να δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να τα μελετήσουν και να τα αξιοποιήσουν, τονίζοντας πως «για τις σωστές επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο κίνητρο αυτά τα Προγράμματα».

Επεσήμανε, ακόμη, πως στα σχέδια αυτά δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που προχώρησαν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η ανεργία σήμερα
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιουνίου 2020, έφτασε τα 31.158 πρόσωπα. 

Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο 2020 μειώθηκε στα 33.538 πρόσωπα σε σύγκριση με 33.797 τον προηγούμενο μήνα. 

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2019 σημειώθηκε αύξηση 12.198 προσώπων ή 64,3% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (αύξηση 6.880), του εμπορίου (αύξηση 1757), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 820), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 635), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 456) και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (αύξηση 355). 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας η σύγκριση των στοιχείων από τον μήνα Μάρτιο του 2020 και μετά, με τα στοιχεία προηγούμενων μηνών δεν θεωρείται αντικειμενική. 

Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια αυτόματων ανανεώσεων των εγγεγραμμένων ανέργων και νέων εγγραφών ανέργων, χωρίς φυσική παρουσία, με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μάριος Αδάμου