«Καμπανάκι» Υπουργείου Οικονομικών για τα οικονομικά των Δήμων

«Ιεραρχήστε τις προτεραιότητες στους προϋπολογισμούς σας», καλεί τους Δήμους το Υπουργείο Οικονομικών
  • «Λάβετε υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και τη δυνατότητα είσπραξης των εσόδων».

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Το «καμπανάκι» του κινδύνου χτυπά το Υπουργείο Οικονομικών στους Δήμους και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων για το 2021 αλλά και την επόμενη τριετία που λήγει το 2023, καλώντάς τους να ετοιμάσουν με σύνεση, ορθολογισμό και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τούς προϋπολογισμούς τους. 

Σε επιστολή της, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2020, η Οικονομική Διευθύντρια στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού, κα Μελίνα Κατσουνωτού, καλεί τους Δήμους και τα Συμβούλια να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους με δαπάνες οι οποίες να είναι εντός των οικονομικών τους δυνατοτήτων, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και διασφαλίζοντας ότι τα μέτρα και οι δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτούς έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθεμένη αξία και είναι συναρτώμενα με τους στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης.

Επίσης, σε σχέση με τις θέσεις εργασίας τονίζεται πως «στον προϋπολογισμό μπορούν να περιλαμβάνονται όσες θέσεις έχουν εξεταστεί από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του έτους που προηγείται του προϋπολογισμού. Η εξέταση αφορά την αποπαγοποίηση θέσεων, την περίληψη νέων θέσεων ή αναβαθμίσεων θέσεων». «Όσες θέσεις εξετάζονται μετά την υπό αναφορά ημερομηνία, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του μεθεπόμενου έτους. Συνεπώς, για να είναι εφικτή η εξέταση αιτημάτων για περίληψη στον επόμενο προϋπολογισμό, αυτά πρέπει να υποβάλλονται εγκαίρως καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», τονίζεται.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τριετής ορίζοντας
Όπως εξηγείται στην εγκύκλιο: «Οι προϋπολογισμοί των Δήμων για το 2021 και το ΜΔΠ 2021 – 2023 θα ετοιμαστούν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε ενιαία βάση με τριετή ορίζοντα (στη βάση δεδουλευμένων) λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της κρατικής χορηγίας, το οποίο για την τριετία 2021 – 2023 παραμένει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο ΜΔΠ». 

Επίσης τονίζεται ότι «ενόψει της αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά των Δήμων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και η δυνατότητα είσπραξης των εσόδων». 

«Οι προϋπολογισμοί διέπονται από την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, δηλαδή τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τη λειτουργία του Δήμου, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής χορηγίας να καλύπτουν τουλάχιστον τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες για τη λειτουργία του. Η ταμειακή ροή θα πρέπει να παρουσιάζει θετικό ή μηδενικό υπόλοιπο, για εξασφάλιση της βραχυχρόνιας ρευστότητας, δηλαδή ο Δήμος να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του περιλαμβανομένων και των αποπληρωμών των δανείων του», επισημαίνεται.

Επίσης, όσον αφορά τα έσοδα αναφέρεται πως «οι εκτιμήσεις για τα έσοδα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές για την πορεία της οικονομίας αλλά και την εισπρακτική δυνατότητα του Δήμου. Για τις εκτιμήσεις των εσόδων θα πρέπει να δίδονται λεπτομέρειες των κυριότερων παραμέτρων με βάση τις οποίες έγιναν οι υπολογισμοί».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «οι σημαντικές αυξομειώσεις θα πρέπει να επεξηγούνται επαρκώς και να αναφέρεται κατά πόσον η αυξομείωση οφείλεται σε νομοθετική ρύθμιση, ή στην εισαγωγή νέων μέτρων. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα καθυστερημένα έσοδα όπου θα πρέπει να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια είσπραξής τους».

Ακόμη, τονίζεται πως οι δαπάνες θα πρέπει να υπολογιστούν με ορθολογισμό, ακρίβεια και συνέπεια, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. 

Επίσης, το Υπουργείο δίνει αυστηρή νότα σε σχέση με τα έσοδα, τις δαπάνες, τα νέα αναπτυξιακά έργα, την υπερωριακή εργασία και τα συνταξιοδοτικά σχέδια.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις οφειλές των προηγούμενων ετών τονίζοντας πως «η συσσώρευση υποχρεώσεων αποτελεί υψηλό δημοσιονομικό κίνδυνο και θα πρέπει να καθορίζεται χρονοδιάγραμμα σταδιακής εξόφλησής τους». Προειδοποιεί ότι «το Υπουργείο δεν προτίθεται να παραχωρεί εγκρίσεις για μετατροπές παρατραβηγμάτων σε δάνεια για κάλυψη λειτουργικών δαπανών».

Όσον αφορά το θέμα της πολιτικής απασχόλησης συστήνεται η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και η επίτευξη ενός αποδοτικού και αποτελεσματικού ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσω της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Συστάσεις και στα Συμβούλια Αποχετεύσεων
Αυστηρές είναι και οι συστάσεις προς τα Αστικά Συμβούλια Αποχετεύσεων με ιδιαίτερη αναφορά ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να διέπονται από την αρχή του ισοσκελισμένου ή του πλεονασματικού προϋπολογισμού, δηλαδή τα προϋπολογιζόμενα έσοδα να καλύπτουν τουλάχιστον τις προϋπολογιζόμενες λειτουργικές δαπάνες και να υπάρχει περιθώριο για κάλυψη τυχόν απρόβλεπτων δαπανών. 

Η ταμειακή ροή θα πρέπει να παρουσιάζει θετικό ή μηδενικό υπόλοιπο για εξασφάλιση της βραχυχρόνιας ρευστότητας, δηλαδή το Συμβούλιο να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του, περιλαμβανομένων και των αποπληρωμών των δανείων του. Οποιοδήποτε θετικό υπόλοιπο να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων. 
 

Χρύσω Αντωνιάδου