Καραντίνα/τεστ:Τι γίνεται στις χώρες όπου μπορούμε να ταξιδέψουμε

Τι γίνεται με καραντίνα και τεστ στις χώρες στις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν Κύπριοι πολίτες

Καθώς οι ευρωπαϊκές ,και όχι μόνο, χώρες άρχισαν να άρουν τους περιορισμούς του COVID-19, πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν αρχίσει να σκέφτονται κατά πόσο μπορούν να κάνουν διακοπές αυτό το καλοκαίρι.

Υπάρχει μια μικτή εικόνα σε όλη την Ευρώπη, αφού σχεδόν κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και περιορισμούς καθώς και το δικό της χρονοδιάγραμμα, σχετικά για  την επανέναρξη του τουρισμού, τόσο από τα κράτη –μέλη της ΕΕ όσο και για τις υπόλοιπες χώρες.

Όσων αφορά την Κύπρο, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην έκδοση δύο ταξιδιωτικών οδηγιών , την Παρασκευή (12/6), που απευθύνονται σε Κύπριους πολίτες που ήδη βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Στην εν λόγω οδηγία το Υπουργείο Εξωτερικών εξηγεί ότι, η πρώτη ταξιδιωτική οδηγία αφορά τις 21 χώρες στις οποίες μπορούμε να ταξιδέψουμε με σύσταση όπως τα ταξίδια προς αυτές γίνονται με την ανάλογη προσοχή.

Η εν λόγω ταξιδιωτική οδηγία σχετίζεται με τις χώρες που κατηγοριοποιήθηκαν σε Α και Β κατηγορία, σύμφωνα πάντα με την επιδημιολογική εκτίμηση κινδύνου στην οποία προβαίνει το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνουμε ότι μετά και την νέα επικαιροποιημένη λίστα για αφίξεις στην Κύπρο που εξέδωσε το Υπ. Υγείας, είναι πιθανό εντός ημερών να αλλάξει και η ταξιδιωτική οδηγία του Υπ. Εξωτερικών. Μέχρι τότε όμως ισχύει η τελευταία οδηγία. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι εν λόγω χώρες είναι αυτές που περιλαμβάνονται στην λίστα του ΥΠΕΞ είναι:

  • Κατηγορία Α: Μάλτα,  Ελλάδα,  Βουλγαρία,  Νορβηγία,  Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία,  Δανία,  Γερμανία,  Σλοβακία,  Λιθουανία, Ελβετία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Λετονία. 
  • Κατηγορία Β: Πολωνία, Ρουμανία, Ισραήλ


Η δεύτερη ταξιδιωτική οδηγία αφορά όλες τις υπόλοιπες χώρες, πλην όσων περιλαμβάνονται στις Κατηγορίες Α και Β. Σε σχέση με τις εν λόγω χώρες, το Υπουργείο Εξωτερικών συστήνει όπως «αποφύγετε να ταξιδεύετε αν δεν είναι αναγκαίο».

Ωστόσο, παρά τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις χώρες στις οποίες επιτρέπεται να επισκεφθούμε, μπορούμε πραγματικά να τις επισκεφθούμε; Έχουν ανοίξει τα σύνορά τους όλες οι χώρες οι οποίες κατηγοριοποιηθήκαν από το ΥΠΕΞ; Κι αν ναι μπορούμε να πάμε και να «νιώσουμε» τουρίστες ή θα υπάρχουν περιορισμοί και καραντίνα;  

Μελέτη που έκανε η Brief σχετικά με τις 21 χώρες που μπορούμε να επισκοπηθούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών, σας παρουσιάζουμε τι ισχύει για κάθε χώρα όσων αφορά τις επισκέψεις τουριστών και κατά πόσο οι Κύπριοι τουρίστες μπορούν όντως να ταξιδέψουν στις εν λόγω χώρες.  

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Χώρες από Κατηγορία Α:
1/ Μάλτα

Η Μάλτα ανοίγει ξανά τις πόρτες της για τον τουρισμό την 1η Ιουλίου, επιτρέποντας σε επισκέπτες από 18 έθνη  να εισέλθουν στη χώρα χωρίς περίοδο απομόνωσης/καραντίνας. 

Σημαντικό να αναφερθεί ότι , η αρχική λίστα χωρών αφορούσε  19 χώρες όμως, το Ισραήλ αφαιρέθηκε από την λίστα.

Οι χώρες που μπορούν να ταξιδέψουν στη Μάλτα την 1η Ιουλίου: Αυστρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Σαρδηνία, Σικελία, Σλοβακία και Ελβετία.

Όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Μάλτας, οι επισκέπτες από τις εγκεκριμένες χώρες θα πρέπει μόνο να κάνουν δήλωση κατά την άφιξη ότι τις τελευταίες 30 ημέρες ζούσαν σε μία από τις εν λόγω χώρες. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα  απαιτείται οι επισκέπτες να μπουν σε καραντίνα.

Ακόμη, 
 άλλες πέντε χώρες προστέθηκαν στον κατάλογο ασφαλών προορισμών για το πότε θα ξανανοίξει επίσημα το αεροδρόμιο την 1η Ιουλίου: η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Κροατία θα προστεθούν στον κατάλογο, αν και θα ισχύουν περιορισμοί στις πτήσεις από ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί πτήσεων από τις 15 Ιουλίου

2/ Ελλάδα
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε την Κυριακή 31 Μαΐου, το σχέδιό του για το άνοιγμα των συνόρων, το οποίο περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές φάσεις.

Πλέον από τις 15 Ιουνίου βρισκόμαστε στη Β' φάση του σχεδίου. Τα τουριστικά ταξίδια συνεχίζονται και οι διεθνείς πτήσεις θα προσγειωθούν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, ορισμένοι επιβάτες θα πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτικό τεστ για κορωνοϊό κατά την άφιξη.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Όσοι προέρχονται από οποιοδήποτε από αυτά τα αεροδρόμια που αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας, θα πρέπει να δοκιμαστούν για κορωνοϊό κατά την άφιξη και, στη συνέχεια, να πάνε σε ένα καθορισμένο ξενοδοχείο και να μπουν σε καραντίνα για 7 ημέρες εάν η δοκιμή είναι αρνητική, και για 14 ημέρες, εάν η δοκιμή είναι βγει θετική .

Όλοι οι άλλοι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων όλων των ταξιδιωτών που προέρχονται από Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λίβανο, Νέα Ζηλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο , Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία - θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές και χωρίς περαιτέρω περιορισμούς.

Επιπλέον, οι αφίξεις εδάφους από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία θα επιτρέπονται στη χώρα.

Αυτοί οι ταξιδιώτες θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη.

Φάση 3 (1 Ιουλίου και μετά)
Διεθνείς πτήσεις θα επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα και σε όλους τους ταξιδιώτες που υπόκεινται σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη.

"Πρόσθετοι περιορισμοί σχετικά με ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα", αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αφίξεις από θάλασσα θα επιτρέπονται επίσης την 1η Ιουλίου, με τους ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τυχαίες δοκιμές.

3/ Βουλγαρία
Η Βουλγαρία άνοιξε σύνορα την 1η Ιουνίου στους πολίτες της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Αγίου Μαρίνου, της Ανδόρας, του Μονακό, του Βατικανού, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και σε ιατρούς και μέλη της οικογένειας βουλγάρων πολιτών.

Επίσης, δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους τουρίστες, που προέρχονται από: την Αυστρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, συν την Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, τον Άγιο Μαρίνο, την Πόλη του Βατικανού, καθώς και τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι τουρίστες που προέρχονται από: το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Σουηδία, καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Μακεδονία και όλες τις άλλες χώρες, υπόκεινται σε 14 ημέρες καραντίνας.

Οι τουρίστες, που δεν υπόκεινται σε καραντίνα, πρέπει να υποβάλουν στους επιθεωρητές υγείας στα σύνορα δήλωση σχετικά με την παρατήρηση των μέτρων κατά των επιδημιών του Υπουργείου Υγείας και την αναγνώριση των κινδύνων του COVID-19.

4/ Νορβηγία
Η Νορβηγία έκλεισε τα σύνορά της. Οι ξένοι ταξιδιώτες θα απομακρυνθούν στα σύνορα. Όσοι ζουν ή εργάζονται στη Νορβηγία μπορούν να εισέλθουν και τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας συμβουλεύει ενάντια σε όλα τα διεθνή ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα έως τις 20 Αυγούστου.

Από τις 15 Ιουνίου
, άτομα από τη Δανία θα μπορούν να εισέλθουν. Έως τις 20 Ιουλίου, θα εξεταστούν εξαιρέσεις για ορισμένες κοντινές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Νορβηγία διαθέτει καραντίνα 10 ημερών για όσους επιστρέφουν από διεθνή ταξίδια.

5/ Αυστρία
Η Αυστρία άνοιξε τα χερσαία σύνορά της με τη Γερμανία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στις 4 Ιουνίου.

Η χώρα ΄σνοίξε ξανά τα σύνορά της με την Ιταλία από τις 16 Ιουνίου, αλλά θα εκδοθεί ταξιδιωτική προειδοποίηση για την περιοχή της Λομβαρδίας.

Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Όσοι φτάνουν στην Αυστρία "από οποιαδήποτε άλλη χώρα" πρέπει ωστόσο να προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητικό τεστ COVID-19. Το πιστοποιητικό δεν μπορεί να είναι άνω των τεσσάρων ημερών.

6/ Φινλανδία

Η Φινλανδία επιτρέπει τα ταξίδια από: τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ισλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία από τις 15 Ιουνίου και συνιστά απαγόρευση ταξιδιού σε άλλες χώρες. Άτομα που ταξιδεύουν από αυτές τις χώρες επίσης δεν θα χρειαστεί καραντίνα.

Η Φινλανδία θα συνεχίσει να διενεργεί συνοριακούς ελέγχους με τη Σουηδία, πιστεύοντας ότι «ο στόχος είναι να επιτραπεί το απεριόριστο ταξίδι από τη Σουηδία στη Φινλανδία όσο το επιτρέπει η κατάσταση της νόσου», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας.

Τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους είναι δυνατά από χώρες της ΕΕ, καθώς και για κατοίκους ή οικογενειακούς σκοπούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι τα σύνορα με χώρες εκτός ΕΕ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιουλίου.

7/ Σλοβενία
Η Σλοβενία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κήρυξε το τέλος της επιδημίας, και άνοιξε ξανά τα σύνορα στους πολίτες της ΕΕ στις 15 Μαΐου. 

Υπάρχουν όμως ακόμη ορισμένοι περιορισμοί για τους περισσότερους επισκέπτες και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Μεταξύ άλλων μέτρων, ισχύουν τα ακόλουθα:

Οι πολίτες της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας επιτρέπεται να διασχίζουν τα σύνορα εκτός των σημείων ελέγχου χωρίς περιορισμούς. Όμως, υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για άλλα άτομα (υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις) που εισέρχονται στη Σλοβενία.

Οι χώρες που μπορούν να ταξιδέψουν στη Σλοβενία είναι: Κροατία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σλοβακία και Ελβετία.

8/ Ουγγαρία 
Η Ουγγαρία έχει ανοίξει τα σύνορά της με την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και τη Σερβία και από τις 12 Ιουνίου επιτρέπει στους ανθρώπους να εισέλθουν από την Κροατία χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Οι πολίτες της Ουγγαρίας και της Κροατίας θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών χωρίς περιορισμούς και στα επτά κοινά σημεία διέλευσης των συνόρων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας.

9/ Δανία
Τα σύνορα είναι κλειστά για ξένους ταξιδιώτες. Μόνο πολίτες ή κάτοικοι της Δανίας, της Γροιλανδίας ή των Νήσων Φερόε μπορούν να εισέλθουν προς το παρόν ή εκείνοι με «άξιο σκοπό».

Από τις 25 Μαΐου, άτομα με μόνιμη κατοικία σε μία από τις πέντε σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία) ή η Γερμανία μπορούν να εισέλθουν εκ νέου εάν έχουν σχέση με κάποιον στη Δανία, έχουν παππούδες ή γιαγιάδες εκεί ή εάν έχετε ένα επαγγελματικό ταξίδι.

Από τις 15 Ιουνίου, η Κοπεγχάγη άνοξε τα σύνορά της σε τουρίστες από τη Γερμανία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Από τις 8 Ιουνίου, άλλοι υπήκοοι της ΕΕ, καθώς και υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη Δανία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

10/ Γερμανία
Οι συνοριακοί έλεγχοι εισήχθησαν στις 17 Μαρτίου.

Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες αναμένεται να έχουν έγκυρους λόγους, που αναφέρονται εδώ, για να εισέλθουν στη Γερμανία και πρέπει να «συμμορφώνονται με τους κανόνες καραντίνας της σχετικής ομοσπονδιακής πολιτείας της Γερμανίας».

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για 31 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, καταργούνται και αντικαθίστανται από μεμονωμένες ταξιδιωτικές συστάσεις.

Οι εταιρείες που παρέχουν διεθνή αεροπορικά ταξίδια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας πρέπει να αποθηκεύουν τα δεδομένα επιβατών που έχουν στην κατοχή τους μετά την άφιξή τους στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έως και 30 ημέρες· αυτό ισχύει ιδίως για τα ηλεκτρονικά αποθηκευμένα δεδομένα για την ταυτοποίηση και την προσβασιμότητα των επιβατών, καθώς και για τους καταλόγους επιβατών και τα σχέδια θέσεων.

Προς το παρόν, η Γερμανία επιτρέπει τη διέλευση των χερσαίων συνόρων με την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Δανία και την Ελβετία σε όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων, αλλά οι «τυχαίοι» έλεγχοι παραμένουν σε ισχύ.

Οι πολίτες της ΕΕ και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λιχτενστάιν, της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, καθώς και τα μέλη της οικογένειας αυτών των πολιτών, επιτρέπεται να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους ή στον τόπο συνήθους διαμονής τους στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα.

Η Γερμανία, ωστόσο, αποφάσισε να παρατείνει έως τις 31 Αυγούστου τις προειδοποιήσεις της για ταξίδια εκτός ΕΕ.

11/ Σλοβακία
Επί του παρόντος, επιτρέπονται μόνο ορισμένοι τύποι πτήσεων (φορτίο, ταχυδρομικές πτήσεις, έρευνα και διάσωση, ανθρωπιστική βοήθεια, πυρόσβεση, έκτακτη ανάγκη, πτήσεις επαναπατρισμού με σλοβάκους επιβάτες).

Από τις 28 Μαΐου, τα άτομα με μόνιμη ή προσωρινή διαμονή στη Σλοβακία επιτρέπεται να ταξιδεύουν αεροπορικώς (ιδιωτικές πτήσεις τσάρτερ έως 20 επιβάτες) από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα από την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Ελβετία.

Από τις 10 Ιουνίου η Σλοβακία άνοιξε τα σύνορά της: στη Γερμανία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ισλανδία.

Τα σύνορα της Σλοβακίας είχαν ήδη ανοίξει στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς δήλωσε ότι, από τις 10 Ιουνίου οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες προσώπου έξω.

12/ Λιθουανία
Οι τακτικές επιβατικές πτήσεις προς τη Λιθουανία επιτρέπονται μόνο από τις χώρες που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση. Επί του παρόντος, επιτρέπονται τακτικές επιβατικές πτήσεις από/προς:  Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Δανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Εσθονία, Μάλτα, Αυστρία, Νορβηγία, Βουλγαρία, Λετονία, Κύπρος , Ουγγαρία, Ελβετία, Ισλανδία, Ελλάδα, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία και Λιχτενστάιν.

Οι ταξιδιώτες από την Ιρλανδία και το Βέλγιο πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες, ενώ οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας απαγορεύονται.

Οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα χωρίς περιορισμούς.

13/ Ελβετία
Η Ελβετία, η οποία επέφερε ελέγχους στα σύνορα στις 13 Μαρτίου, άνοιξε ξανά τα σύνορα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν στις 15 Ιουνίου, αντί για τις 6 Ιουλίου όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Στους αλλοδαπούς που προσπαθούν επί του παρόντος να εισέλθουν στην Ελβετία χωρίς έγκυρη άδεια διαμονής ή εργασίας, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Οι επιβάτες από το εξωτερικό μπορούν επί του παρόντος να εισέλθουν στη χώρα μόνο μέσω των αεροδρομίων της Ζυρίχης, της Γενεύης και της Βασιλείας.

Οι ελβετικές αρχές δεν έχουν επιβάλει καραντίνα σε άτομα που εισέρχονται στη χώρα. Ωστόσο, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

14/ Κροατία
Η Κροατία άνοιξε ξανά τα σύνορά της σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 15 Ιουνίου, χωρίς υποχρέωση απομόνωσης/καραντίνας.

Η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της στα μέσα Μαΐου χωρίς περιορισμούς σε υπηκόους από την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία και τη Σλοβακία.

Άλλοι επισκέπτες από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν επίσης να επισκεφθούν από τις 11 Μαΐου, αν και υπήρχαν περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων καραντίνας και απόδειξης διαμονής.

15/ Εσθονία
Η Εσθονία άνοιξε τα σύνορα για τους γείτονες της Βαλτικής στις 15 Μαΐου. 

Από την 1η Ιουνίου, η Εσθονία δέχεται άτομα χωρίς συμπτώματα Covid-19 που φθάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη του χώρου Σένγκεν ή το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ενδέχεται να ισχύουν απαιτήσεις καραντίνας.

Οι ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα πρέπει να προέρχονται από χώρα που έχει λιγότερες από 25 περιπτώσεις COVID ανά 100 000 άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες. Η υποχρεωτική καραντίνα για τα άτομα που φθάνουν στην Εσθονία εξαρτάται από το αν το ποσοστό μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη χώρα αναχώρησης - όπου έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την αναχώρηση - είναι πάνω από 15 ανά 100.000 κατοίκους.

Όποιος φτάνει στην Εσθονία από χώρα με υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης πρέπει να αυτομονωθεί για δύο εβδομάδες κατά την άφιξή του. 

16/ Τσεχία
Τα σύνορα με την Αυστρία και τη Γερμανία άνοιξαν ξανά στις 5 Ιουνίου, 10 ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Από τις 27 Μαΐου, η χώρα άνοιξε τα σύνορά της με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, αλλά με περιορισμούς.

Οι κάτοικοι των κρατών μελών της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν για να εκτελέσουν οικονομικές δραστηριότητες, να επισκεφθούν συγγενείς ή να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο. Ο καθένας θα πρέπει να αποδειχθεί με αρνητικό τεστ για τον COVID-19 κατά την είσοδο.

17/ Λουξεμβούργο
Τα σύνορα του Λουξεμβούργου με τη Γερμανία άνοιξαν ξανά στις 15 Μαΐου.

Το Λουξεμβούργο επιτρέπει σε επιβάτες από 21 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσα σε αυτές και η Κύπρος) να εισέλθουν στη χώρα με πιστοποιητικό υγείας που να δηλώνει ότι είναι αρνητικοί  στον COVID-19. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να έχει εκδοθεί 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.

18/ Λετονία
Η Λετονία άνοιξε τα σύνορά της στους γείτονες της Βαλτικής, Εσθονία και Λιθουανία, στις 15 Μαΐου, ενώ από την 1η Ιουνίου, δεν θα υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι και με τη Λιθουανία.

Η κυβέρνηση ζητά να αξιολογηθεί προσεκτικά η ανάγκη να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Οι διεθνείς μεταφορές επιβατών μέσω αερολιμένων, λιμένων, λεωφορείων και σιδηροδρομικών μεταφορών συνεχίστηκαν από τις 10 Ιουνίου σε χώρες (ΕΕ, ΕΟΧ, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο) όπου δεν υπάρχουν περισσότερες από 15 νέες περιπτώσεις ανά 100 000 κατοίκους κατά την τελευταία 14ήμερη αθροιστική περίοδο.

Οι επιβάτες πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Χώρες από Κατηγορία Β:
19/ Πολωνία

Από το Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020, η Πολωνία άνοιξε τα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ, χωρίς περιορισμούς, υποχρεωτική απομόνωση και ελέγχους στα σύνορα.  

Οι τουρίστες από την ΕΕ,  είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν και να διέρχονται μέσω της Πολωνίας

20/ Ρουμανία
Ξεκινώντας από τις 15 Ιουνίου, οι άνθρωποι που προέρχονται από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Νήσο, τη Λετονία, το Λιχτενστάιν, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία δεν χρειάζεται να απομονωθούν για 14 ημέρες εάν είναι ασυμπτωματικοί. Για τους ανθρώπους που προέρχονται από άλλες χώρες, διατηρούνται τα μέτρα καραντίνας/ αυτοαπομόνωσης διάρκειας 14 ημερών.

21/ Ισραήλ

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις δεν επιτρέπονται η άφιξη στην χώρα πολιτών πέραν από Ισραηλινούς. 


Χώρες εκτός των πιο πάνω κατηγοριών:

1/ Ρωσία
Στις 8 Ιουνίου, η Ρωσία δήλωσε ότι θα ανοίξει εν μέρει τα σύνορά της καθώς η χώρα χαλαρώνει τους περιορισμούς του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισουστίν δήλωσε ότι, θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για εργασία, ιατρικό ή σπουδές, καθώς και για τη φροντίδα συγγενών.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα επιτρέψει σε αλλοδαπούς να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη ή να φροντίσουν μέλη της οικογένειας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει ακόμη «καθορισμένη ημερομηνία» για την επανάληψη των διεθνών πτήσεων, οι οποίες σταμάτησαν στα τέλη Μαρτίου.

2/ Ηνωμένο Βασίλειο
Τα σύνορα είναι προς το παρόν ανοιχτά. Από τις 8 Ιουνίου, οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

 Στα άτομα που εξαιρούνται από αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται άτομα που ταξιδεύουν από την Ιρλανδία, τα Νησιά της Μάγχης ή τη Νήσο του Μαν.

Όπως και σε άλλες χώρες, ορισμένα επαγγέλματα εξαιρούνται από αυτούς τους κανόνες, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που ταξιδεύουν για παροχή υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα. Κατά την άφιξη, όσοι υποχρεούνται να αυτό-απομονωθούν πρέπει να δώσουν τα στοιχεία ταξιδιού και επικοινωνίας τους.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι αυτά τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες.

3/ Βέλγιο
Τα σύνορα είναι ανοικτά για ταξίδια από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των τεσσάρων άλλων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία). Τα μη ουσιώδη ταξίδια εκτός της ΕΕ και των συνδεδεμένων με το Σένγκεν κρατών εξακολουθούν να απαγορεύονται μέχρι την 1η Ιουλίου.

Οι επιβάτες πρέπει να σέβονται τα μέτρα διαπροσωπικής αποστασιοποίησης και οι φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων πρέπει να διευκολύνουν την εφαρμογή τους. Οποιοσδήποτε ηλικίας 12 ετών και άνω υποχρεούται να καλύψει το στόμα και τη μύτη με μάσκα μόλις εισέλθει στο αεροδρόμιο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

4/ Γαλλία
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Έντουαρντ Φίλιπ,  ανακοίνωσε σχέδια για άνοιγμα των συνόρων της Γαλλίας σε χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουνίου, ακολουθώντας τα σχέδια άλλων χωρών της ΕΕ.

Από τις 15/6 δεν υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες από ευρωπαϊκές χώρες (κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τα πριγκιπάτα της Ανδόρας και του Μονακό, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού). Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ισπανία υπόκεινται σε εθελοντική καραντίνα.

Οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο μητροπολιτικό έδαφος. Μέχρι τις 22/6, τα ταξίδια μεταξύ ηπειρωτικών και υπερπόντιων εδαφών προορίζονται για επιτακτικούς επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους.
 
>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

5/ Σουηδία 
Η Σουηδία θα άρει από τις 30 Ιουνίου 
την προειδοποίηση για μη απαραίτητα ταξίδια για 10 ευρωπαϊκές /χώρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη (17/6)  υπουργείο Εξωτερικών.

Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Κροατία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Γαλλία, η Ισλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Για άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσει να ισχύει η προειδοποίηση για μη απαραίτητα ταξίδια. Μια οδηγία για αποφυγή ταξιδιών σε χώρες εκτός της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν θα παραταθεί έως τις 31 Αυγούστου.

«Όπως και στην προηγούμενη απόφασή μας, αυτή δεν βασίζεται στην εξάπλωση του ιού, αλλά στην αβεβαιότητα σχετικά με τους κανόνες καραντίνας ή επειδή δεν υπάρχουν πτήσεις, τρένα και πλοία που θα σας επιτρέψουν να επιστρέψετε στην πατρίδα σας (από ορισμένες χώρες)», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε σε συνέντευξη Τύπου.

Θα παραμείνει σε ισχύ η ταξιδιωτική σύσταση προς όλους τους Σουηδούς να αποφεύγουν ταξίδια στη Δανία, την Νορβηγία και την Φινλανδία, καθώς και στη Βρετανία.

Οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορούν να ταξιδέψουν στη Σουηδία. Είναι σημαντικό για όλους να διατηρήσουν την απόσταση από τους άλλους ανθρώπους, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και στον προορισμό. 

 

Άννη Χαραλάμπους