«Κατακλύζουν» τα εστιατόρια της Λάρνακας οι Κύπριοι

Μεγάλο το ενδιαφέρον για κρατήσεις στα παραλιακά εστιατόρια το τριήμερο του Κατακλυσμού  - Τι δηλώνει ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η στιγμή για μια από τις ωραιότερες γιορτές  που διοργανώνει η Κύπρος έφθασε και δεν πρόκειται για άλλη από την γιορτή του Κατακλυσμού.

Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε, πολύς κόσμος αναμένει να γιορτάσει τον Κατακλυσμό με την οικογένεια του στα ξενοδοχεία, με την τιμητική τους φυσικά να μην μπορούσαν να μην έχουν και τα εστιατόρια στις παραλιακές περιοχές, τα οποία παραδοσιακά οι Κύπριοι «κατακλύζουν» αυτή την περίοδο.

Μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης σημείωσε ότι την πρωτιά σε κρατήσεις για το τριήμερο του Κατακλυσμού έχει η Επαρχία της Λάρνακας, με την Ελεύθερη Αμμόχωστο και τις υπόλοιπες παραλιακές πόλεις να ακολουθούν.

Ειδικότερα, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι στην Λάρνακα, στην Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στις υπόλοιπες παραλιακές περιοχές το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και αναμένεται να κινηθούν αρκετά καλά το τριήμερο, με πρόβλημα να έχει μόνο η Επαρχία της Λευκωσίας, η οποία έχει συνηθίσει να αδειάζει τέτοια περίοδο.

Προσπαθούν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στις τιμές 

Όσο αφορά την ακρίβεια και πως αυτή έχει επηρεάσει τις τιμές των μενού των κέντρων αναψυχής, ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ ανέφερε ότι εστιατόρια έχουν σε μερικές περιπτώσεις προχωρήσει σε κάποιες αυξήσεις αλλά ως επί το πλείστων, για την συντριπτική πλειοψηφία τους, οι αυξήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα.

«Αυτό γίνεται ξεκάθαρα σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές προς τα κάτω αφού οι εστιάτορες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την οικονομική δυνατότητα των πολιτών», εξήγησε ο κ. Λεβέντης.

Παράλληλα, σε ερώτηση αν οι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν αυξημένες τιμές σε σχέση με άλλες χρονιές, ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ επανέλαβε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυξήθηκαν οι τιμές αλλά τα κέντρα κάνουν το καλύτερο δυνατό που μπορούν για να κρατήσουν χαμηλές τις αυξήσεις.

«Φυσικά και οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν βιώσιμα. Δεν μιλούμε για επικερδότητα αλλά ο σκοπός και ο στόχος των εστιατορίων είναι να παραμείνουν ζωντανά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ο κλάδος ζητά αυτή την στιγμή στήριξη, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής παραμένουν ανοικτά τα αιτήματα μας που είχαν καταθέσει και περαιτέρω προσπάθεια θα επιχειρηθεί σύντομα.

«Θα επανέλθουμε σύντομα και θα δούμε τις δυνατότητες του κράτους. Πιστεύω ότι, μέσα από μια σωστή διαβούλευση, μπορούμε να βρούμε λύσεις προς όφελος των επαγγελματιών που πλήττονται», επεσήμανε.

Προβλήματα επιβίωσης αλλά και ήχου

Αναφορικά με άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αναψυχής αυτή την στιγμή, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου αφού, αν και υπάρχει προσέλευση στα εστιατόρια, υπάρχει αλλαγή στην συμπεριφορά και στην στάση του κόσμου.

«Ο κόσμος είναι πολύ πιο προσεκτικός, η κατανάλωση είναι διαφορετική και στο τέλος της μέρας τα έσοδα δεν ανταποκρίνονται στην δαπάνη που χρειάζεται ο κύκλος εργασιών», εξήγησε.

Καταληκτικά, ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ σημείωσε ότι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα εστιατόρια είναι το θέμα της έκδοσης αδειών μουσικής, το οποίο τόνισε ότι πρέπει να ρυθμιστεί με σωστό τρόπο για να μην κλείσουν επιχειρήσεις.

Κυπριάνα Σταύρου
 
2215