Κατασκευές: Λίγα τα μεγάλα έργα, στροφή σε διαμερίσματα

Καταγράφεται μείωση στον αριθμό συμβολαίων, αλλά αύξηση στην αξία, κάτι που δείχνει την άνοδο του κόστους κατασκευής

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Προς τα πάνω συνεχίζει να ανεβαίνει το κόστος των υλικών οικοδομής, με εξαίρεση μια διόρθωση που καταγράφηκε τελευταία στην τιμή του σιδήρου, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα στην κατασκευαστική βιομηχανία να υπόκειται σε συρρίκνωση. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στα ιδιωτικά έργα όπου καταγράφεται μείωση στις υπό ανέγερση κατοικίες, ενώ την ίδια ώρα το δημόσιο συνεχίζει να προκηρύσσει έργα.

Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθε στις 175,4 μονάδες (με βάση 2015=100,0), σημειώνοντας μείωση 6,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2021. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο όπου καταγράφεται μείωση στον Δείκτη σε ετήσια βάση. Κατά τύπο έργου, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 7,1% στα κτίρια και μείωση 3,4% στα έργα πολιτικού μηχανικού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Ο Δείκτης Παραγωγής είναι δείκτης όγκου που προσεγγίζει τις μεταβολές της προστιθέμενης αξίας σε σταθερές τιμές και μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα των Κατασκευών σε σχέση με μια συγκεκριμένη χρονιά αναφοράς, το έτος βάσης.

Κληθείς να σκιαγραφήσει την αγορά στην κατασκευαστική βιομηχανία, ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε στην brief ότι ενώ ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να προκηρύσσει έργα, καταγράφεται μείωση στα ιδιωτικά έργα. Συγκεκριμένα, όπως είπε αυτό που παρατηρείται είναι μετακύλιση του ενδιαφέροντος σε πιο φτηνά ακίνητα, κυρίως σε διαμερίσματα, όπου εκεί παρατηρείται κάποια κινητικότητα για δυο κυρίως λόγους. Πρώτο ο κόσμος θέλει να προλάβει τις εξελίξεις σε σχέση με τις αλλαγές που επίκεινται στο ΦΠΑ και δεύτερο να προλάβει την αύξηση των επιτοκίων για να μπορέσει να πάρει ένα πιο ελκυστικό δάνειο.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη αγορά, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι προκηρύσσονται λίγα αλλά μεγάλα έργα, τα οποία αφορούν είτε επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων είτε ανέγερση νέων. Χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι έχουν προκηρυχθεί έργα για κλινικές, ιατρικά κέντρα, εταιρείες τεχνολογίας και ναυτιλιακές εταιρείες. Είναι λίγα αλλά μεγάλα έργα, τα οποία προσφέρουν κάποια κινητικότητα στην αγορά, σημείωσε.

Ενδεικτικά, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΕΟΚ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφεται μείωση 7% σε σχέση με τη αντίστοιχη περσινή περίοδο στις πωλήσεις συμβολαίων, κάτι που αντικατοπτρίζει τη μείωση της δραστηριότητας, ωστόσο την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση 10% στην αξία, κάτι που δείχνει τόσο το αυξημένο κόστος όσο και το γεγονός ότι προκηρύσσονται λίγα αλλά μεγάλα έργα.

Σε σχέση με το κόστος των υλικών οικοδομής, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια σταθερότητα στην αγορά με αποτέλεσμα οι τιμές να συνεχίζουν να κινούνται προς τα πάνω, με εξαίρεση όπως είπε την τιμή του σιδήρου όπου εκεί καταγράφηκε μια διόρθωση, την οποία ωστόσο δεν είδαμε ακόμη στην Κύπρο, σημείωσε. Μέχρι το Σεπτέμβρη, συνέχισε, θα φανεί η πορεία που θα πάρει η αγορά και ελπίζουμε να υπάρξει κάποια διόρθωση στις τιμές των πρώτων υλών, σημείωσε ο κ. Γαβριήλ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ