Καθήλωση επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια/Μισοάδειες οι πτήσεις

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού αλλάζει τα άρδην τα δεδομένα στα Αεροδρόμια / Η εικόνα σήμερα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σημαντικό πλήγμα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου επέφερε το δεύτερο, πιο επιθετικό, κύμα του κορωνοϊού και το οποίο οδήγησε στη λήψη αυστηρότερων μέτρων και πολλές χώρες σε lockdown, αφού δεν είναι λίγες οι αεροπορικές εταιρείες που ακύρωσαν ή τροποποίησαν το πτητικό τους πρόγραμμα.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιούνται από και προς τα δύο αεροδρόμια έχει μειωθεί σημαντικά, όπως επίσης και η επιβατική κίνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων, Hermes Airports, τα οποία εξασφάλισε η Brief, η επιβατική κίνηση τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος μηνός είναι μειωμένη κατά 85% σε σχέση με πέρσι, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, τουλάχιστον, αναμένεται ότι θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση στο πτητικό πρόγραμμα και συνεπακόλουθα και στην επιβατική κίνηση.

Βάσει, δε, ενδείξεων από πλευράς αεροπορικών εταιρειών, από τον Δεκέμβριο, και εάν τα δεδομένα το επιτρέψουν, θα υπάρξει σταδιακή επαναφορά του πτητικού του προγράμματος αρκετών εταιρειών, με αύξηση των πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς με τους οποίους συνδέεται ακόμη η Κύπρος και συνεπώς εκτελούνται πτήσεις από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια, σύμφωνα με πηγή της Hermes Airports, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται πτήσεις, κυρίως, από  Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο, ενώ σποραδικά πραγματοποιούνται πτήσεις και από χώρες οι οποίες βρίσκονται στην Κατηγορία Γ, όπως η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αναφορικά με την πληρότητα των πτήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων, η μέση πληρότητα των αεροσκαφών που φθάνουν ή αναχωρούν από την Κύπρο δεν ξεπερνά το 46%, αν και υπήρξαν και μερικές πτήσεις οι οποίες ήταν πλήρεις, κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα καθώς μετέφεραν φοιτητές, οι οποίοι λόγω των lockdown στις δύο χώρες φαίνεται να επέλεξαν να επιστρέψουν στην Κύπρο. 

Η επιβατική κίνηση το 10μηνο
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes, η επιβατική κίνηση στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου παρουσίασε μείωση της τάξεως του 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Βάσει των ίδιων στοιχείων, ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών που διακινήθηκε μέσω των δύο αεροδρόμιων καταγράφηκε τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο διακινήθηκαν συνολικά 459.688 επιβάτες (337.102 από το Αεροδρόμιο Λάρνακας και 122.586 από το Αεροδρόμιο Πάφου). Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, ήταν αυξημένος κατά 8,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αφού τον Ιανουάριο του 2019 είχαν διακινηθεί μέσω των αεροδρομίων 423.164 επιβάτες.

Όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών ανά αεροδρόμιο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Αεροδρόμιο Λάρνακας διακινήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου συνολικά 1.581.271 επιβάτες σε σχέση με 7.406.675 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 79%. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών που διακινήθηκε μέσω του Αεροδρομίου Λάρνακας καταγράφηκε τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο διακινήθηκαν συνολικά 337.102 επιβάτες, ενώ ο μικρότερος τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο διακινήθηκαν 6.600 επιβάτες.

Από το Αεροδρόμιο Πάφου, δε, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διακινήθηκαν συνολικά 606.414 επιβάτες σε σχέση με 2.721.380 επιβάτες την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 78%. 

Σημειώνεται πως, ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών που διακινήθηκε μέσω του Αεροδρομίου Πάφου καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο διακινήθηκαν συνολικά 128.146 επιβάτες, ενώ ο μικρότερος τον Μάιο με 0 επιβάτες.

Μάριος Αδάμου