Κατώτατος μισθός στην Κύπρο: Θα είναι €800 ή €900;

Η τοποθέτηση Χάρη Γεωργιάδη και Χρύση Παντελίδη σχετικά με τη θέσπιση κατώτατου μισθού - «Υπάρχει ένδειξη»

Τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού εξήγγειλε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου από το βήμα του Συνεδρίου της ΣΕΚ. 

Για το ζήτημα κλήθηκαν να τοποθετηθούν στην εκπομπή Παρασκήνιο το βράδυ της Τετάρτης (6/10) o βουλευτής Λευκωσίας και αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδη και ο βουλευτής Λευκωσίας και μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη

Όπως ανέφερε ο κ. Χάρης Γεωργιάδης η θέσπιση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνει σωστά. «Είναι κατώτατος μισθός. Δεν είναι ο ικανοποιητικός μισθός», σημείωσε.

Η οικονομία μας, όπως επεξήγησε, βρίσκεται ουσιαστικά σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και έτσι μπορεί να προχωρήσει η θέσπιση κατώτατου μισθού. 

Ερωτηθείς σχετικά με το πού θα κυμαίνεται ο κατώτατος μισθός ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως υπάρχει μια ένδειξη, αφού έχει θεσπιστεί κατώτατος για 9 επαγγέλματα στην Κύπρο ο οποίος βρίσκεται στα €870 ακαθάριστα στις περισσότερες κατηγορίες. 

Από την πλευρά του ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως αυτό δεν είναι ένα απλό ζήτημα και τόσο οι ίδιοι όσο και οι κοινωνία είναι υπέρ ενός τέτοιου ορίου που θα είναι όσο το δυνατόν πιο ψηλό, σημειώνοντας «πως την ίδια ώρα θα πρέπει πρώτα να δούμε την πρόταση και με ποιους τρόπους θα γίνει η εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού. «Θα πρέπει να δούμε αν θα βοηθήσει την οικονομία γενικότερα αλλά και αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Επί της αρχής δεν υπάρχει κάποιος που να είναι εναντίον, επί της εφαρμογής είναι κάτι που θα κριθεί από το περιεχόμενο της πρότασης», σημείωσε. 

Ποια επαγγέλματα καλύπτει ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο

Σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο καλύπτει συγκεκριμένα επαγγέλματα, βάσει του περί Κατώτατων Μισθών Διατάγματος του 2012, το οποίο προνοεί:

Κάθε πωλητής/πωλήτρια, γραφέας, νοσηλευτικός βοηθός, βοηθός παιδοκόμου, βοηθός βρεφοκόμου, σχολικός βοηθός και φροντιστής ο οποίος/ η οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €870 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €924 ακαθάριστα.

Κάθε φρουρός ασφαλείας πρέπει να λαμβάνει αρχικό ωριαίο μισθό τουλάχιστον €4,90 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη περίοδο συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός πρέπει να αυξάνεται στα €5,20 ακαθάριστα.

Κάθε καθαριστής/καθαρίστρια πρέπει να λαμβάνει αρχικό ωριαίο μισθό τουλάχιστον €4,55 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη περίοδο συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός πρέπει να αυξάνεται στα €4,84 ακαθάριστα.

Το ύψος κατώτατου μισθού στην ΕΕ

Αξίζει να σημειώθεί ότι τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για το ύψος του κατώτατου μισθού στις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη eurostat, καταδεικνύουν ότι οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί διαμορφώνονται κάτω από 700 ευρώ στις χώρες ανατολικής Ευρώπης και πάνω από 1.500 ευρώ στα βορειοδυτικά της ΕΕ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει εθνικούς κατώτατους μισθούς, ενώ εξαίρεση αποτελούν η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Δείτε το σχετικό απόσμασμα από την εκπομπή στο 48:45:

 

 
1729