Κατώτατος: Ρύθμιση ωριαίας απόδοσης ζητούν οι συντεχνίες

Εξαιρέσεις και ηλικιακή κατηγοριοποίηση προκρίνουν οι εργοδότες. Συνεχίζει τις επαφές ο Κούσιος

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Συνεχείς θα είναι οι επαφές από πλευράς του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τους κοινωνικούς εταίρους μέχρι και το τέλος του μήνα, σε μια προσπάθεια να πετύχει τις απαραίτητες συγκλίσεις μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να είναι σε θέση να καταθέσει πρόταση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλους σε σχέση με την υιοθέτηση κατώτατου μισθού. Το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις ώστε να κατατεθεί η τελική πρόταση και να λάβει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά την κοινή συνάντηση που είχε προ ημερών με τις συντεχνίες, ο υπουργός Εργασίας ξεκίνησε επαφές με την κάθε συντεχνία ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, ο κ. Κούσιος είχε προχθές συνάντηση με τη ΣΕΚ, σήμερα Παρασκευή αναμένεται να δει την ΠΕΟ και την επόμενη Παρασκευή 19 του μήνα θα δει τη ΔΕΟΚ. Όπως πληροφορείται η brief βασικό σημείο το οποίο θίγουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά τις επαφές τους με τον υπουργό Εργασίας είναι η ρύθμιση της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, οι ηγεσίες των συντεχνιών δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο σημείο, κατά πόσο δηλαδή θα αποδίδεται ο κατώτατος για παράδειγμα σε 38 ή 40 ώρες τη βδομάδα, ώστε να μην μπορεί να υπάρξει εκμετάλλευση των εργαζομένων από εργοδότες. Για να έχει νόημα η θέσπιση κατώτατου μισθού, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο σημείο, τονίζεται χαρακτηριστικά από τις συντεχνίες.

Όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν επανηλλειμμένα ότι θα πρέπει να είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα για εννιά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, σήμερα ισχύει το ποσό των 870 ευρώ κατά την πρόσληψη και ακολούθως ανέρχεται στα 924 ευρώ μετά από έξι μήνες. Οι συντεχνίες λοιπόν θα παλέψουν για ένα ποσό στα 950 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια να αυξάνεται, καθώς όπως τονίζεται, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές ποσό με την έναρξη της επαγγελματικής τους πορείας και στη συνέχεια το ποσό αυτό να αυξάνεται.

Όσον αφορά στους εργοδότες, ένα σημείο που θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό, πέραν του ύψους του κατώτατου, είναι να υπάρξει ηλικιακή κατηγοριοποίηση και εξαιρέσεις σε ορισμένα κυρίως επαγγέλματα στα οποία εργοδοτούνται συνήθως νεαρά και ανειδίκευτα άτομα. Το επιχείρημα που τίθεται είναι ότι τα άτομα ηλικίας 16 μέχρι 21 ετών  στον επισιτιστικό κυρίως κλάδο, είναι ως συνήθως ανειδίκευτα και  τα πλείστα εξ αυτών δεν έχουν μεγάλο ορίζοντα μόνιμης απασχόλησης στους συγκεκριμένους κλάδους.

Σε σχέση τώρα με το ύψος του κατώτατου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν εισηγηθεί όπως ξεκινά κάτω από τα 870 ευρώ που ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα στα 830 ευρώ για αρχή και ακολούθως, μετά από την πάροδο έξι μηνών να φτάσει στα τα 900 ευρώ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2214