Κεντρική: Στραμμένη στην ποιότητα στοιχείων ενεργητικού τραπεζών

•    Φόβοι για αύξηση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες
•    Ζητείται διασφάλιση των κεφαλαιακών θέσεων
•    Στο τραπέζι περιβαλλοντικά και Βασιλεία ΙΙΙ

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου πιστεύει πως η πανδημία του κορωνοϊού (COVID - 19) και η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αναμένεται να δημιουργήσουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. Υιοθετώντας τις διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί ότι «πιθανόν να σημειωθεί περαιτέρω υποβάθμιση της πιστωτικής ποιότητας, αύξηση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες και απομείωση της αξίας των εξασφαλίσεων». 

Όπως πληροφορείται η Brief, η Τράπεζα από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΚΤ και συγκεκριμένα της Τραπεζικής της Εποπτείας,  κάλεσε τις τράπεζες να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες πρακτικές διαχείρισης κινδύνου για τον εντοπισμό, την επιμέτρηση και τον περιορισμό της επίδρασης του πιστωτικού κινδύνου, και την επιχειρησιακή ικανότητά τους να διαχειριστούν την αύξηση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.

Καθυστερήσεις

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ικανότητα των τραπεζών να αναγνωρίζουν έγκαιρα τυχόν επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και να σχηματίζουν επαρκείς προβλέψεις αλλά και να εξακολουθούν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διαχειρίζονται τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των δανείων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Μια από τις κύριες παροτρύνσεις είναι να διασφαλιστεί η επάρκεια των κεφαλαιακών θέσεων των τραπεζών με τον έγκαιρο εντοπισμό τής κάθε τράπεζας ώστε να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα.

Ήδη, οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στην κερδοφορία και βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων από τα χαμηλά επιτόκια, το πλεονάζον δυναμικό, τη χαμηλή αποδοτικότητα κόστους και τον ανταγωνισμό από τραπεζικά και μη τραπεζικά ιδρύματα. 

Γι’ αυτό και εργάζονται προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων γνωρίζοντας πως η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα επαληθεύει τα στρατηγικά σχέδιά τους και τα μέτρα που λαμβάνουν τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων ελλείψεων. Επίσης θα τυγχάνουν αξιολόγησης σε σχέση με την πρόοδο που έχουν σημειώσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Διαχείριση κινδύνων

Πρόσθετα, όπως πληροφορούμαστε, οι εποπτικές αρχές θα συνεχίσουν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην καταλληλότητα του πλαισίου διαχείρισης κινδύνου των τραπεζών και στην ικανότητά τους να τα προσαρμόζουν και να τα εφαρμόζουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης. Οι Επόπτες θα επαληθεύουν τις ικανότητες των τραπεζών να συγκεντρώνουν στοιχεία για τους κινδύνους και θα παρακολουθούν τις ενέργειές τους σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης και τη διακυβέρνηση των κινδύνων που σχετίζονται με το κυβερνοέγκλημα και τα πληροφοριακά συστήματα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) τα επόμενα δυο με τρία χρόνια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους και τον βαθμό ετοιμότητάς τους για τα τελικά στάδια εφαρμογής του πλαισίου Βασιλεία ΙΙΙ.

Χρύσω Αντωνιάδου