Κερδοφορία και κεφάλαια «ασπίδα» για τις τράπεζες

Ρίσκο και πιέσεις - Συστάσεις ΔΝΤ
  • Μετά το προσωρινό σοκ ξαναγράφεται ο τραπεζικός χάρτης
  • Πρωταγωνιστικός ο ρόλος τους για τη ροή πιστώσεων προς την οικονομία.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ένα νέο σκηνικό εκτιμάται ότι θα στηθεί στον χρηματοπιστωτικό χάρτη μετά τη λήξη του συναγερμού που προκαλεί ο COVID - 19 και την επιστροφή στην ομαλότητα.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή κανένας δεν είναι σε θέση να επιμετρήσει τις επιπτώσεις της νέας κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με ακριβή βεβαιότητα την περίοδο που θα λήξει η νέα μεγάλη και απρόσμενη περιπέτεια που περνά ολόκληρος ο πλανήτης.

Η νέα πραγματικότητα λόγω κορωνοϊού αλλάζει άρδην τα δεδομένα και στην Κύπρο, όπως και στο εξωτερικό, και δυο είναι οι κύριοι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών:

  • Ο πρώτος είναι οι επιπτώσεις από την αναστολή εργασιών των επιχειρήσεων και γενικότερα τα  lockdown.
  • Ο δεύτερος είναι η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη βάση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

Μια από τις κύριες ανησυχίες είναι πώς θα αντιδράσει το σύστημα της Κύπρου σε ένα περιβάλλον μειωμένης κερδοφορίας και με ακόμη υψηλά επίπεδα επισφαλών δανείων.

Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης οι οικονομικές προοπτικές και κυρίως οι επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς επίσης και η διάρκεια της κρίσης, οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ, η  ανεργία και πιθανό κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν θα αντέξουν την όλη κατάσταση.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ρίσκο και πιέσεις

Οι τράπεζες εξετάζουν ήδη τις επιπτώσεις που θα δεχθούν ως προς το προφίλ ρίσκου, τις πιέσεις από τις όποιες εξελίξεις στην οικονομία και τις αγορές, καθώς και τη ρευστότητα και τη δυνατότητα χρηματοδότησης, την κερδοφορία και κεφαλαιακή θέση. Η κερδοφορία και τα κεφάλαια είναι σημεία «κλειδιά» και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τυχόν επιδείνωση αυτών των μεγεθών χωρίς μεγάλες επιπτώσεις.

Οι τράπεζες δουλεύουν ήδη τα πρώτα σενάρια επί χάρτου για να εξετάσουν πώς οι εξελίξεις επηρεάζουν την ποιότητα ενεργητικού τους, την κερδοφορία και την κεφαλαιακή τους βάση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι τράπεζες έχουν κληθεί να υποβαθμίσουν όλες τις ενέργειες και δράσεις που λαμβάνουν από το 2013 και μετά για να βελτιώσουν τη θέση τους, και καλούνται τώρα να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο για διασφάλιση της ανάκαμψης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κυρίως μέσω της  ροής πιστώσεων προς την οικονομία.

Ήδη, διεθνείς αναλυτές προδιαγράφουν ότι οι μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες, σε περίπτωση που είναι υπερβολικά εκτεθειμένες σε δανεισμούς προβληματικών τομέων της οικονομίας ή εάν λειτουργούν σε περιοχές που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοϊό.

Συστάσεις ΔΝΤ

Χθες το ΔΝΤ καθοδήγησε με συστάσεις της τους επόπτες και τις διοικήσεις τραπεζών:

  • Οι τράπεζες να παραμείνουν επικεντρωμένες στις βασικές τους λειτουργίες.
  • Tα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας να υποστηρίζουν τη συνέχιση του δανεισμού, χωρίς δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία των τραπεζών.
  • Οι εποπτικές αρχές να ενημερώνουν με σαφήνεια τις τράπεζες για την ενεργητική αναδιάρθρωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου ειδικά σε δανειολήπτες και τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίζουν την ευέλικτη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και τα λογιστικά πρότυπα απομείωσης που ισχύουν σε κάθε περίπτωση.
  • Οι τράπεζες, οι επενδυτές, οι μέτοχοι και οι φορολογούμενοι να αναλάβουν μέρος του βάρους.
  • Να διασαφηνιστεί ο τρόπος που οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά μέτρα, όπως κρατικές εγγυήσεις, ενισχύσεις ρευστότητας και επιδοτήσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Να υπενθυμίσουμε ότι, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοίνωσε ήδη μέτρα για επιπρόσθετη απελευθέρωση αποθεμάτων κεφαλαίου ώστε οι τράπεζες να παραχωρήσουν ελαφρύνσεις στα υφιστάμενα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η συνολική απελευθέρωση κεφαλαίων μέχρι και €1,4 δις αναμένεται να μεταφέρει όφελος από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία, μέσω ευνοϊκών αναδιαρθρώσεων.

Επίσης η ΚΤΚ χαλαρώνει τα κριτήρια για χορήγηση νέων δανείων και άλλων πιστωτικών διευκολύνσεων για να βοηθήσει τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα για τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Χρύσω Αντωνιάδου