Κινδυνεύει η εισροή φρέσκου ρευστού από τις αγορές

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


•    Καθυστερεί η ψήφιση του προϋπολογισμού, οι Moody’s πιθανόν να εκδώσουν αρνητική αξιολόγηση, κλείνει η πόρτα εξόδου στις αγορές
•    Η αρνητική στάση των κομμάτων στην οικονομική πολιτική, κίνδυνος για μια θετική αξιολόγηση.

Ώρες αγωνίας περνούν στο Υπουργείο Οικονομικών μετά τις απανωτές καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που παρεμβάλλονται στην ψήφιση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Η αγωνία κορυφώνεται ενόψει και της πιστοληπτικής αξιολόγησης από  τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, την πρώτη σε τζίρο και επιρροή εταιρεία του κλάδου, πρωτοπόρο στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση ομολόγων. Ο οίκος θα εκδώσει τη νέα πιστοληπτική του αξιολόγηση για την Κύπρο, την προσεχή Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, η οποία κρίνεται ως άκρως σημαντική για τους πιο κάτω λόγους:

Πρώτο, η Κύπρος ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για να ανανεώσει τη ρευστότητα που εξασφάλισε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (2020) και να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Δεύτερο, η χώρα βρίσκεται εν μέσω ενός δεύτερου κύματος πανδημίας με σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά και έχει ανάγκη από ρευστότητα για στήριξή τους.

Τρίτο, το νησί εκτιμάται ότι θα δεχθεί δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις παρενέργειες της πανδημίας λόγω και της μείωσης του τουριστικού ρεύματος. 

Βαθμίδα κατάταξης
Όπως πληροφορούμαστε, η έκθεση των Moody’s αναμένεται με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον λόγω και της βαθμίδας κατάταξης της Κύπρου καθώς ο οίκος διατηρεί ακόμη το κυπριακό αξιόχρεο στην κατηγορία Ba2, δύο βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία με σταθερή προοπτική. Η έκθεση αναμένεται επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από τις τράπεζες καθώς εκτιμάται, όπως συμβαίνει πάντοτε, να συμπεριλάβει αναφορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών σε σχέση και με τις εξελίξεις της πανδημίας.
Οικονομικός αναλυτής δήλωνε στη Brief πως «η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες που σκιαγραφούν τους κινδύνους μιας χώρας, το σημαντικότερο από τα μέτρα κινδύνου για αναλυτές και επενδυτές.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ως πιστοληπτική ικανότητα ορίζεται η ικανότητα μιας χώρας να ανταποκρίνεται στις δανειακές της υποχρεώσεις. Η ικανότητα αυτή προκύπτει από την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της κάθε χώρας. Από την αξιολόγηση προκύπτει μια διαβάθμιση, η οποία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας».

Επίσης, εξηγεί πως «είναι εξίσου σημαντικές και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις και τα διάφορα σενάρια που αφορούν την οικονομική, πολιτική και οικονομική κατάσταση μιας χώρας, σε ενδεχόμενες αναταραχές στο εξωτερικό και εσωτερικό της περιβάλλον».

Ο ίδιος αναλυτής εξηγούσε επίσης στη Brief ότι «οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών οίκων είναι σημαντικές για τις χώρες της ζώνης του ευρώ γιατί χρειάζεται μία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μια θετική αξιολόγηση στηρίζει επίσης την επιλεξιμότητα των ομολόγων της από την Τράπεζα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Να σημειωθεί ότι οι οίκοι ενημερώνουν τους επενδυτές σχετικά με τον επενδυτικό κίνδυνο ενός χρεογράφου.

Έτσι, μια ψηλή βαθμολογία συνεπάγεται χαμηλό κίνδυνο και επομένως ενθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν το χρεόγραφο ενώ μια χαμηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας δείχνει υψηλό κίνδυνο αθέτησης ενός δανείου και οδηγεί σε υψηλά επιτόκια ή ακόμα και την άρνησης χορήγησης δανείου.

Τα κριτήρια
Οι Moody’s χρησιμοποιούν τα πιο κάτω κριτήρια κατά την αξιολόγησή τους: 
•    Αaa: Άριστης ποιότητας ομόλογα με το χαμηλότερο ποσοστό επενδυτικού κινδύνου
•    Αa1 / Αa3: Υψηλής ποιότητας ομόλογα με πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο
•    Α1 / Α3: Υψηλής ποιότητας ομόλογα με χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο
•    Βaa1 / Βaa3: Μεσαίας ποιότητας ομόλογα με πολύ σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο
•    Βa1 / Βa3: Ομόλογα που το μέλλον τους δεν μπορεί να προβλεφθεί και να εξασφαλιστούν οι αποδόσεις τους
•    Β1 / Β3: Ομόλογα που απέχουν από τον επιθυμητό τύπο επένδυσης
•    Caa1 / Caa3: Ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας με πολύ υψηλό κίνδυνο
•    Ca: Ομόλογα που χαρακτηρίζονται ως έντονα κερδοσκοπικά και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε προχθές πως «η Κύπρος θα βρεθεί προ της στάσης πληρωμών και απώλειας πρόσβασης στις αγορές, σε περίπτωση μη ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού».

Χρύσω Αντωνιάδου
 
1662