«Κόκκινο» για εγγυήσεις, δάνεια & δικαστικές αποφάσεις των Δήμων

Ο κάθε Δήμος καλείται να αναλύσει τους δημοσιονομικούς και άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζει
  • Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού εντοπίζει δημοσιονομικούς κινδύνους
  • «Ξεσκονίζουν» όλα τα οικονομικά στοιχεία των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Και αρνητικές επιπτώσεις από τον COVID - 19

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου
Το Υπουργείο Οικονομικών εντοπίζει διάφορους δημοσιονομικούς κινδύνους για τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζητά από κάθε Δήμο να παρουσιάσει στοιχεία για έλεγχο και αξιολόγηση.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, ως η καθ’ ύλην Αρχή, ζητά όπως κάθε Δήμο να συμπληρώσει πίνακες με πληροφορίες που αφορούν αγωγές που καταχωρούνται από υπαλλήλους του ή από τρίτους που εκτελούν δημόσιες συμβάσεις. Επίσης ζητά να παρουσιαστούν οι χρεώστες, πιστωτές και οι οφειλές των 90 ημερών, τα οικονομικά στοιχεία με βάση τις οικονομικές καταστάσεις για το 2019 και η υλοποίηση του προϋπολογισμού του για την ίδια χρονιά. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μια σημαντική πληροφορία που ζητείται από τους Δήμους είναι και τα υπόλοιπα των δανείων τους, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, για τα εγγυημένα δάνεια (όλα τα δάνεια που αποπληρώνει ο Δήμος και τα δάνεια που αποπληρώνει το κράτος) καθώς και το υπόλοιπο των δανείων των Δήμων στις 31 Δεκεμβρίου 2019 για τα μη εγγυημένα δάνεια.

Ακόμη, εκτός των πιο πάνω, οι Δήμοι καλούνται να αναφέρουν τους κινδύνους που δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις όπως είναι η πανδημία του COVID – 19.

Αξιολόγηση κινδύνων
Πέραν από τα οικονομικά στοιχεία που ζητούνται για την ετοιμασία της Έκθεσης Δημοσιονομικών Κινδύνων, ο κάθε Δήμος καλείται να αναλύσει τους δημοσιονομικούς και άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο τής Οικονομικής Διευθύντριας της Διεύθυνσης κ. Μελίνας Κατσουνωτού «η αξιολόγηση των κινδύνων θα πρέπει να είναι ο κεντρικός πυρήνας της στρατηγικής διαχείρισης του κάθε Δήμου όπου θα πρέπει να παρακολουθούνται, να προσεγγίζονται μεθοδικά και σε συνεχή βάση ώστε να ελαχιστοποιούνται». «Το επίκεντρο της καλής διαχείρισης», αναφέρει, «είναι η αναγνώριση και ο χειρισμός των κινδύνων έγκαιρα και αποτελεσματικά για επίτευξη των στόχων του Δήμου. Η αξιολόγηση ξεκινά από τους αρχικούς σχεδιασμούς, έτσι ώστε να επισημαίνονται οι τομείς που χρειάζονται περισσότερη προσοχή για να είναι δυνατή η πιο άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση των κινδύνων».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο κάθε Δήμος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το Δημοτικό του Συμβούλιο σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζει, τις πιθανές επιπτώσεις και τα μέτρα για μετριασμό των κινδύνων.

Όπως καταγράφεται στην επιστολή της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού «οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι προέρχονται από μειωμένα έσοδα σε σχέση με τα αναμενόμενα, από ενδεχόμενες υποχρεώσεις, εγγυήσεις, δάνεια, δικαστικές αποφάσεις, αλλαγή μακροοικονομικών μεγεθών κ.ά.».

Οι κίνδυνοι που αφορούν τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετίζονται κυρίως με αγωγές που καταχωρούνται από υπαλλήλους των Δήμων ή από τρίτους οι οποίοι συμβάλλονται με τις ΑΤΑ για εκτέλεση διαφόρων συμβάσεων, με χρεώστες και πιστωτές με ιδιαίτερο ρίσκο να παρουσιάζουν οι οφειλές πέραν των 90 ημερών, με χρηματοπιστωτικό κίνδυνοι (μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καθυστερήσεις αποπληρωμών, ψηλές ανελαστικές δαπάνες και πραγματικά μειωμένα έσοδα σε σχέση με τα εκτιμημένα.

Χρύσω Αντωνιάδου