Κορωνοϊός - Γραφείο Δημόσιου Χρέους: Αύξηση Ανεργίας & Μείωση ΑΕΠ

Τι προβλέπει για την οικονομία το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Για ενημέρωση προς τους επενδυτές το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναφέρει πως, δεδομένου του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας που αφορά τον ποσοτικό προσδιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία εξέλιξη των μέτρων που ελήφθησαν για να ανταποκριθούν αναφορικά με την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σήμερα πολύ δύσκολο για κάθε χώρα να παρέχει ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες για μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις.

Στο πλαίσιο των προβλέψεων που θα παρουσιαστούν στο προσεχές πρόγραμμα σταθερότητας 2020-2023, το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται επί του παρόντος σε ένα σενάριο, όπου η επίπτωση της πανδημίας για την οικονομία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κυρίως κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτή η ανάκαμψη αναμένεται λόγω του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρήσει τις παραγωγικές δραστηριότητες (όπως η απασχόληση, οι επιχειρήσεις) μέσω της δέσμης των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Γραφείο Δημοσίου Χρέους, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου -5,0% και -9,7% κατά το 2020, και η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 9% σε σύγκριση με 7,1% το προηγούμενο έτος. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες έχουν ληφθεί υπόψη για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου των μέτρων που περιγράφονται λεπτομερώς στη δέσμη κινήτρων, τα οποία στοχεύουν στους πιο επηρεασμένους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό.

Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει σε έλλειμμα περίπου 4% επί του ΑΕΠ το 2020, κάτι που απορρέει από τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα που επηρεάζει τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες, καθώς και από τις προσωρινές δημοσιονομικές επιπτώσεις που έχουν επιφέρει τα σχετικά μέτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα και πάλι με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πρέπει να τονιστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση από πολύ ισχυρή θέση αναφορικά με τον επιχειρηματικό κύκλο της αλλά και από μια καλή δημοσιονομική θέση. Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί βιώσιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να μετριάσει την τρέχουσα κρίση και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Τέλος, όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, καθώς η αβεβαιότητα είναι επί του παρόντος πολύ υψηλή, δεν θα ήταν δυνατόν να προβλεφθούν εκτιμήσεις για τα έτη 2021 και εξής. Αναμένεται όμως ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα ακολουθήσει μια θετική πορεία ανάπτυξης, συνοδευόμενη από θετικές εξελίξεις στον φορολογικό τομέα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται από το Γραφείο, ο κύριος στόχος πολιτικής της κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και να διατηρηθεί μια δημοσιονομική πολιτική προσανατολισμένη προς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ με ικανοποιητικό ρυθμό.
 

Αντρέας Πολυκάρπου