Κορωνοϊός: Χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στον αέρα

Πόσες επιχειρήσεις και πόσοι εργαζόμενοι πλήττονται από τον ιό

Χιλιάδες είναι αυτή την περίοδο -λόγω της εμφάνισης και της έξαρσης του κορωνοϊού- οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιχειρήσεις στη χώρα μας που δοκιμάζονται οικονομικά αλλά και πλήττονται από τα αναγκαία μέτρα που έλαβε το κράτος για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Επιχειρηματίες αλλά και απλοί εργαζόμενοι οι οποίοι μέσα σε λίγες μέρες είδαν τις επιχειρήσεις που διατηρούσαν ή που εργάζονταν να κλείνουν προσωρινά και που το μέλλον τους βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα.  

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, των εστιατορίων, της εστίασης και των υπηρεσιών αλλά και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας αφού όσο περνούν οι μέρες τόσο φαίνεται να χάνουν τα έσοδα τους.

Αξίζει να αναφερθούν οι επιχειρήσεις που έβαλαν προσωρινό λουκέτο στη λειτουργία από τις 16 Μαρτίου. Πρόκειται για πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, καφετέριες, χώροι εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας καθώς και κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πρακτορεία στοιχημάτων κλπ.

Τι γίνεται, όμως, με τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς; Πόσοι είναι αυτοί που εργάζονται στους πιο πάνω χώρους; Πόσες επιχειρήσεις πλήττονται από τα μέτρα; Ερωτήματα που προβληματίζουν παρά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. 

Εργαζόμενοι
Αναφορικά με τους εργαζομένους, στον τομέα των υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ολόκληρο το 2019 ο μέσος όρος των εργαζομένων ήταν 37.862. Την ίδια στιγμή το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι εργαζόμενοι ήταν 29.980 ενώ το δεύτερο τρίμηνο ήταν 42.140. Το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τομέα ήταν 42.012 και 37.315 αντίστοιχα. 

Στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου ο οποίος πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από τη μειωμένη κίνηση λόγω του κορωνοϊού ολόκληρο το 2019 ο μέσος όρος των εργαζομένων το 2019 ήταν 72.973 άτομα. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι εργαζόμενοι ήταν 74.262 ενώ το δεύτερο τρίμηνο ήταν 73.139 . Το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο οι εργαζόμενοι ήταν 72.893 και 71.596 αντίστοιχα. 

Παράλληλα, στον τομέα των τεχνών, της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας ο οποίος πλήγηκε επίσης από την έξαρση του κορωνοϊού στην Κύπρο, ο μέσος όρος των εργαζομένων στη χώρα μας το 2019 ήταν 7.674 άτομα. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι εργαζόμενοι στον εν λόγω τομέα ήταν 8.115 ενώ το δεύτερο τρίμηνο ήταν 7.058. Το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2019 οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τομέα ήταν 8.235 και 7.285 αντίστοιχα. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιχειρήσεις 
Σε σχέση, τώρα, με τις επιχειρήσεις που απασχολούνται με τους εν λόγω τομείς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου υπήρχαν 17.022 επιχειρήσεις στη χώρα μας. Στον τομέα της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης υπήρχαν – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας- 5.869 επιχειρήσεις. Παράλληλα, στον τομέα των τεχνών, της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας υπήρχαν 2.223 επιχειρήσεις. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
2058