Κορωνοϊός: Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας

Τι αναφέρει η ΟΕΒ για τα μέτρα της κυβέρνησης- ΚΕΒΕ: Υπάρχει κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας

Σημαντικά οικονομικά μέτρα έλαβε η κυβέρνηση αναφορικά με την ανακούφιση της οικονομίας μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Μέτρα που σκοπό είχαν τη βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει η οικονομία μετά τις πρώτες εξαγγελίες των απαγορευτικών  και τα οποία έρχονται για να εμποδίσουν μια νέα οικονομική κρίση χειρότερη αυτή τη φορά από το 2013.
 
Συγκεκριμένα, το κράτος μέσω του Υπουργείου Οικονομικών έλαβε τα εξής μέτρα

•    Νομοσχέδιο που προνοεί προσωρινή αναστολή μέχρι τέλος Απριλίου 2020 της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ,  νοουμένου ότι το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, καταβάλει το ποσό οφειλόμενου ΦΠΑ, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2020, όταν οι συνολικές εκροές κατά τους τελευταίους 12 μήνες που προηγούνται της λήξης της καθορισμένης φορολογικής περιόδου, δεν έχουν υπερβεί το ένα εκατομμύριο ευρώ.
•    Νομοσχέδιο που προνοεί μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 17% για περίοδο δύο μηνών, από 1 Απριλίου 2020 μέχρι 31 Μαΐου 2020, καθώς επίσης και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος μειώνεται από 9% στο 7% για περίοδο τρεισήμισι μηνών, από 1 Απριλίου 2020 μέχρι 15 Ιουλίου 2020.
•    Προσωρινή διατήρηση της καταβολής συνεισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας, με τους αρχικούς συντελεστές (από τους μισθωτούς, εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενους, εισοδηματίες και το Κράτος ως εργοδότης και ως τρίτο μέρος), από την 1η Απριλίου 2020 μέχρι την 31η Μαΐου 2020. Για το μήνα Μάρτιο, θα εφαρμοστούν οι αυξημένες συνεισφορές για όλα τα μέρη.
•    Εισήγηση της Κυβέρνησης προς τη ΡΑΕΚ, για καθολική μείωση της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%, για περίοδο 3 μηνών.
•    Προσωρινή αναστολή της διαδικασίας εκποιήσεων από την ΚΕΔΙΠΕΣ για περίοδο 3 μηνών.
•    Παράταση για 3 μήνες της υποχρέωσης προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών από ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν ήδη αίτηση για ένταξη στο «Σχέδιο Εστία».

Είναι, όμως, αυτά τα μέτρα αρκετά; Τι γίνεται με την ανεργία αλλά και με τους κλάδους που θα απορροφούσαν ανέργους μέσα στο Μάρτιο αλλά και τους αμέσως επόμενους μήνες; Υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται στον αέρα αυτή τη στιγμή; 

>>>Διαβάστε ακόμη: Πόσα ταξίδια έκαναν οι Κύπριοι σε χώρες με κρούσματα κορωνοϊού<<<

Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΟΕΒ και με τον Γενικό Διευθυντή Μιχάλη Αντώνιου μας αναφέρθηκε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από το κράτος αλλά και από την Κεντρική Τράπεζα είναι θετικά αφού όσο πιο αυστηρή είναι η προσέγγιση και τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ποια μπορεί να είναι τα επόμενα μέτρα κατά του ιού στην Κύπρο<<<

Πρόκειται, όπως μας ξεκαθάρισε για θετικές αποφάσεις και θαρραλέα μέτρα αφού είναι θετικό το ότι γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι χρειάζονται βαθιές τομές για να σταθεί η οικονομία σε αυτήν την κρίση. Η ΟΕΒ από την άλλη βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το κράτος και αυτό φάνηκε στο γεγονός ότι ενώ αρχικά αποφασίστηκε το κλείσιμο των συνεργείων αυτοκινήτων εντούτοις μετά αυτά παρέμειναν ανοιχτά με νέα απόφαση του κράτους. 

Αυτή τη φάση- μας τόνισε ο κος Αντωνίου-  πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι τράπεζες ούτως ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέα κόκκινα δάνεια και να αυξήσουμε τα ήδη υπάρχοντα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Την ίδια στιγμή ο κος Αντωνίου μας ανέφερε ότι υπάρχει η πρόβλεψη από πλευράς ΟΕΒ ότι θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά τα μετρά και θα συνεχίσουμε με το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων αλλά και των κέντρων αναψυχής (καφετέριες- μπαρ) ούτως ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η εξάπλωση του ιού. 

Σε  σχέση με την ανεργία και την απορρόφηση ανέργων, η Brief επικοινώνησε με το ΚΕΒΕ και το Διευθυντή Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων κο Μιχαήλ ο οποίος και μας ανέφερε ότι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια τάση αύξησης της ανεργίας αφού όλες οι επιχειρήσεις έχουν αναστείλει όλες τις δραστηριότητες τους. 

Παρόλα αυτά ευελπιστούμε- όπως μας τόνισε- ότι με βάση τα νέα μέτρα της αναστολής των εργασιών θα λυθεί το όλο ζήτημα χωρίς να υπάρξουν απολύσεις αφού και οι επιχειρήσεις αναμένουν τα νέα μέτρα για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και να χαθούν έτσι θέσεις εργασίας.
 
Το ΚΕΒΕ, μάλιστα, κάνει προσπάθειες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στις επιχειρήσεις ούτως ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. 

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης,  όσες επιχειρήσεις έχει αποφασισθεί να αναστείλουν τις εργασίες τους και σε όσες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και θα υποστούν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 25% εφαρμόζεται Σχέδιο Αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων με στόχο να αποφευχθούν οι απολύσεις εργαζομένων και ταυτόχρονα οι  επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση θα βρίσκεται σε αναστολή εργασιών.

Αντρέας Πολυκάρπου