Κορωνοϊός: Μπορούν οι κυπριακές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν

Τι γίνεται με το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας- Μπορούν οι επιχειρήσεις να αντέξουν στην κρίση του κορωνοϊού;

Σημαντικά στοιχεία μας παρέχει η στατιστική υπηρεσία αναφορικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου από επιχειρήσεις την ώρα, μάλιστα, που όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων θα πρέπει να αντεπεξέλθει στη νέα πραγματικότητα λόγω του κορωνοϊού και τον περιορισμένο αριθμό των καταναλωτών που κυκλοφορούν καθημερινά τις τελευταίες μέρες.
 
Μπορούν οι επιχειρήσεις μας να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα μετά την κρίση του κορωνοϊού; Τι γίνεται με το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας; Πόσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τις πωλήσεις τους και πόσες επιχειρήσεις έχουν τα μέσα να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω διαδικτύου;

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, από το σύνολο των 3,956 χιλιάδων επιχειρήσεων που ήταν εγγεγραμμένες το 2019 μόλις οι 515 (13%) δέχονταν παραγγελίες για προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω ιστότοπου.  Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι από το 2014 υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούσαν το ηλεκτρονικό εμπόριο. Συγκεκριμένα το 2014 ήταν 300 ενώ το 2015 ήταν 310. Το 2016 ήταν 403, το 2017 384 και το 2018 477. 

Αναφορικά, τώρα, με το τζίρο των επιχειρήσεων από τη χρήση του διαδικτυακού εμπορίου, για τις περισσότερες εταιρείες (469) ο τζίρος των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούσε το 1%. Για 349 επιχειρήσεις ο τζίρος έφτασε το 5%, για 271 επιχειρήσεις ο τζίρος έφτανε το 10%, για 121 επιχειρήσεις ο τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο ανερχόταν στο 25% ενώ για μόλις 63 επιχειρήσεις ο τζίρος ήταν περισσότερο από 50%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια στιγμή, το 2019 μόλις 490 επιχειρήσεις από τις 3,956 χιλιάδες δέχονταν παραγγελίες μέσω ιστότοπου από ιδιώτες καθώς και μόλις 302 επιχειρήσεις δέχονταν παραγγελίες μέσω ιστότοπου από άλλες επιχειρήσεις και από τις δημόσιες αρχές

Παράλληλα, την περασμένη χρονιά, μόλις 484 επιχειρήσεις δέχονταν παραγγελίες μέσω ιστότοπου ή apps από την Κύπρο καθώς και 328 από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 266 από τον υπόλοιπο κόσμο.
 
Κατά μέγεθος επιχείρησης

Αναλυτικότερα, τώρα, οι μικρότερες επιχειρήσεις από 10-49 άτομα χρησιμοποιούσαν περισσότερο από τις υπόλοιπες το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Συγκεκριμένα, 346 από τις 3,371 χιλιάδες χρησιμοποιούσαν το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2019. Αναφορικά με τις μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 άτομα), από τις 509 μόνο οι 146 χρησιμοποιούσαν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις ενώ σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που εργοδοτούσαν περισσότερα από 250 άτομα (76 συνολικά) μόλις οι 23 χρησιμοποιούσαν το ηλεκτρονικό εμπόριο. 

Σε σχέση τώρα με το τζίρο των επιχειρήσεων από το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι περισσότερες σε όλες τις κατηγορίες (μικρές- μεσαίες- μεγάλες) δεν ξεπερνούσαν το 1%. Συγκεκριμένα , το 9,4% των μικρών, το 25% των μεσαίων και το 30,7% των μεγάλων. 

Την ίδια στιγμή, πάνω από 50% στο τζίρο τους από το ηλεκτρονικό εμπόριο είχαν μόλις το 1,4% των μικρών επιχειρήσεων,
το 2,8% των μεσαίων και το 1,5% των μεγάλων. 

Συνολικά, το 2019, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (11,9%) είχαν τζίρο μόλις 1% την ώρα που η μειοψηφία των επιχειρήσεων 1,6% είχαν τζίρο από το ηλεκτρονικό εμπόριο που ανερχόταν στο 50% του συνολικού τους τζίρου. 

Εν κατακλείδι, αναφορικά με τις επιχειρήσεις που δέχονται παραγγελίες μέσω ιστότοπου και  apps, μόλις το 9,8% των μικρών, το 25,8% των μεσαίων και το 29,2% των μεγάλων το έκαναν κατορθωτό για παραγγελίες από την Κύπρο. Αναφορικά με τις παραγγελίες από την Ε.Ε. μόλις το 5,8% των  μικρών, το 23,1% των μεσαίων και το 19,5% των μεγάλων είχαν αυτή τη δυνατότητα. Σε σχέση τώρα με τις παραγγελίες από τον υπόλοιπο κόσμο αυτές ήταν κατορθωτές μόλις για το 4,3% των μικρών επιχειρήσεων, για το 20,7% των μεσαίων 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
839
Thumbnail

Σε μια νέα πορεία σε σύγκριση με αυτήν που διέγραφε τα τελευταία χρόνια, εισέρχεται πλέον η Κύπρος και δη τα δημόσια οικονομικά, αφού οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κωρονοϊού αν και ακόμη δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν εκτιμάται ότι θα αφήσουν βαθιές πληγές στη χώρα όπως και στις πλείστες δυτικές οικονομίες του πλανήτη. 

ad1mobile

Η Brief έχει συλλέξει και παραθέτει σημαντικές οικονομικές παραμέτρους και στοιχεία που άπτονται των δημοσίων οικονομικών, προκειμένου να αναδείξει αφενός τη θετική πορεία που διέγραφε η χώρα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που σίγουρα θα επιφέρει η πανδημία, χωρίς όμως να μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Αυτό μάλιστα το στοιχείο είναι ίσως και το πλέον ανησυχητικό από οικονομικής άποψης, αφού τα δημόσια οικονομικά δεδομένα θα επιβαρυνθούν με πολλά εκατομμύρια, τα οποία πιθανώς να αποδειχθούν λίγα μπρος στο μέγεθος του προβλήματος. Την ίδια ώρα δεδομένη είναι η ισχυρή υστέρηση εσόδων που θα έχει για φέτος το κράτος, την ώρα που αγώνα επιβίωσης θα δώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, αυτοτελώς εργαζόμενοι, αλλά και νοικοκυριά. 

Η πανδημία του κωρονοϊού «μεταδίδεται» στην οικονομία και το αντίδοτο μάλλον είναι δύσκολο να βρεθεί. Τα μέτρα στήριξης σε κάθε επίπεδο αποτελούν μέτρα ανακούφισης και συγκράτησης των αρνητικών επιπτώσεων σε σημείο που να αξιολογηθεί ως υποφερτή η κατάσταση με ταυτόχρονη προσδοκία πως η πανδημία του ιού θα υποχωρήσει σύντομα και συνεπώς η κανονικότητα θα ευεργετήσει και την οικονομική δραστηριότητα. 

>>> Διαβάστε ακόμη: ΥΠΟΙΚ στην Brief: Οι αντοχές της Κύπρου δεν είναι απεριόριστες <<<

Το καλό σερί στη μείωση της ανεργίας 
Η μεγάλη ανησυχία που προκύπτει από την κρίση που δημιουργείται στην οικονομία και ειδικά στην αδράνεια επιχειρήσεων -η διάρκεια της οποίας θα διαφανεί τους επόμενους μήνες- αφορά τις θέσεις εργασίας. Σε περιόδους κρίσης το πρώτο αντίδοτο που οι επιχειρήσεις ψάχνουν είναι ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός των δαπανών. Ένα από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνονται είναι μοιραία οι μειώσεις μισθών και σε ακόμη πιο δραστικό βαθμό οι μειώσεις θέσεων εργασίας. Η επιβάρυνση για την οικονομία είναι σημαντική, αφού η αυξανόμενη ανεργία επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση και συνεπώς δημιουργεί συνθήκες ύφεσης και επιπλέον ψαλίδισμα μισθών και θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, το κράτος από τη μια χάνει έσοδα και από την άλλη υποχρεώνεται σε αυξημένες δαπάνες παροχών προς τους ανέργους ή και ευάλωτα νοικοκυριά. 

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφεται η πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας κατά την τελευταία τετραετία:  α

Τα πιο πάνω δεδομένα και παράμετροι σε σχέση με την ανεργία και την αλληλεπίδρασή της με την αγορά αλλά και τα δημόσια οικονομικά είναι που ωθεί κυβερνήσεις στην ΕΕ, όπως και στην Κύπρο στη διάθεση μεγάλων κονδυλίων προς επιδότηση των αδρανών εργαζομένων σε μια προσπάθεια διατήρησης κάποιων επιπέδων κατανάλωσης και την ίδια ώρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, μέσω παροχής ευκολιών στις επιχειρήσεις για να μην απολύσουν εργαζομένους. 

>>> Διαβάστε επίσης: Στήριξη οικονομίας: Κρατικές εγγυήσεις ή κρατικός δανεισμός; <<<

Τα δημόσια οικονομικά θα επιβαρυνθούν τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ποσοστιαία 
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάλυση και αυτό που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι το απόλυτο νούμερο. Στη σημερινή συγκυρία ποσοστά και απόλυτοι αριθμοί θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που οι δημοσιονομικοί δείκτες στο τέλος του 2020 θα είναι σαφώς επιδεινωμένοι σε σύγκριση με τα περασμένα έτη στην Κύπρο. Αυτό διότι και χωρίς επιπλέον δαπάνες για προγράμματα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, οι δείκτες του ελλείμματος και του χρέους θα ήταν χειρότεροι ως ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο δίχως αμφισβήτηση θα εισέλθει σε τροχιά ύφεσης. 

Την ίδια ώρα, ήδη το κράτος εξήγγειλε μέτρα της τάξης των €700 εκατ. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί χονδρικά πέριξ του 8% του κρατικού προϋπολογισμού και κάπου στο 2-3% σε σχέση με το ΑΕΠ, μέτρα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα και αναλόγως σχετικών αποφάσεων της ΕΕ πιθανώς να αυξηθούν και μάλιστα σημαντικά. Αυτές οι κινήσεις συνεπάγονται σημαντικού κόστους για τα κρατικά ταμεία και τους σχετικούς δείκτες, αφού επηρεάζουν το δημόσιο χρέος (ήδη εξαγγέλθηκε ότι θα προκύψουν χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020) αλλά και το έλλειμμα-πλεόνασμα. Την ίδια, ώρα η υστέρηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το περασμένο έτος θα επιδεινώσει τους δείκτες που προαναφέρονται, αφού η όποια δημοσιονομική κίνηση μετρά σε μεγαλύτερο ποσοστό με μικρότερο το ΑΕΠ της χώρας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στο ακόλουθο γραφικό αποτυπώνεται η πορεία του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος-πλεονάσματος των τελευταίων ετών:  α

Η συζήτηση κατά πόσον οι συγκεκριμένοι δείκτες θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο και χειρότερο ποσοστό κατά το 2020 δεν υφίσταται καν. Το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το πόσο ισχυρά θα πλήξει την κυπριακή οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού και πόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας θα είναι. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

ad2mobile

Την ίδια ώρα στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η πορεία του κυπριακού ΑΕΠ από το 2016 μέχρι το 2019, έτη κατά τα οποία η ανάπτυξή του ήταν ζωηρή και επαναλαμβανόμενη:  αarticle 1