Κορωνοϊός: Πλήττει την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς επενδυτές

Σοβαρό πλήγμα στην αγορά ακινήτων- Μειώνονται οι ξένοι επενδυτές

Με σημαντική μείωση - λόγω και της εξάπλωσης του Κορωνοϊού στη χώρα μας και του κλεισίματος των συνόρων και των αεροδρομίων- κινείται η αγορά ακινήτων στην Κύπρο από τους ξένους επενδυτές, τόσο το Μάρτιο του 2020 όσο και την πρώτη τριμηνία του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου Κύπρου, τα πωλητήρια έγγραφα των ξένων αγοραστών ακινήτων που κατατέθηκαν στην Κύπρο τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 ξεπέρασαν τα 800 με τα περισσότερα εξ αυτών να έχουν κατατεθεί από αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αναλυτικότερα, τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, τα πωλητήρια έγγραφα που είχαν κατατεθεί στο κτηματολόγιο από ξένους επενδυτές ήταν 874 με τα περισσότερα από αυτά να έχουν κατατεθεί από αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. Συγκεκριμένα, από πολίτες της Ε.Ε. κατατέθηκαν 299 πωλητήρια έγγραφα ενώ από αλλοδαπούς πολίτες (εκτός Ε.Ε.) κατατέθηκαν 575 πωλητήρια έγγραφα. 

Σε σύγκριση, τώρα, με το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρατηρούμε ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση το φετινό έτος  αφού για την περσινή χρόνια (Ιανουάριο- Μάρτιο) τα συνολικά πωλητήρια ήταν 1,111. Από το σύνολο τους, τα 361 πωλητήρια έγγραφα  ήταν από πολίτες της Ε.Ε. και τα 750 από αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. πολίτες.
 
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάρτιο κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο μόλις 212 πωλητήρια έγγραφα με τα περισσότερα εξ’ αυτών να προέρχονται από αλλοδαπούς πολίτες εκτός Ε.Ε. όπου και αριθμούσαν τα 146 την ώρα που από ευρωπαίους πολίτες κατατέθηκαν 66 πωλητήρια έγγραφα. 

Σε σύγκριση, τώρα, με το Μάρτιο του 2019 παρατηρούμε ότι σημειώνεται επίσης μείωση στα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν αφού τότε ήταν 368 συνολικά από ξένους επενδυτές με τα περισσότερα εξ’ αυτών να είναι από πολίτες εκτός Ε.Ε. όπου και αριθμούσαν 243. Από πολίτες της Ε.Ε. κατατέθηκαν 125 πωλητήρια έγγραφα. 

ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ

Στην Πάφο, τον Μάρτιο του 2020 κατατέθηκαν συνολικά 55 πωλητήρια έγγραφα. 25 πωλητήρια έγγραφα κατατέθηκαν από πολίτες της Ε.Ε. καθώς και 30 πωλητήρια έγγραφα από επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019 είχαν κατατεθεί 157 πωλητήρια έγγραφα από ξένους επενδυτές στην Πάφο. Η Πάφος ήταν η επαρχία με τη μεγαλύτερη μείωση αναφορικά με τους ξένους επενδυτές. 

Στη Λεμεσό, κατατέθηκαν 67 πωλητήρια έγγραφα. 11 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες της Ε.Ε. καθώς και 56 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες  τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019 κατατέθηκαν 95 πωλητήρια έγγραφα στη Λεμεσό.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στη Λάρνακα, τον Μάρτιο του 2020 κατατέθηκαν 50 πωλητήρια έγγραφα. 11 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες της Ε.Ε. καθώς και 39 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. Τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους είχαν κατατεθεί 71 πωλητήρια έγγραφα από ξένους επενδυτές για τη Λάρνακα.

Στην Αμμόχωστο, τον ίδιο μήνα του έτους κατατέθηκαν 25 πωλητήρια έγγραφα. 10 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες της Ε.Ε. καθώς και 15 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. Το Μάρτιο του 2019 είχαν κατατεθεί 29 πωλητήρια έγγραφα συνολικά από ξένους επενδυτές στην Αμμόχωστο. 

Στη Λευκωσία, τον Μάρτιο του 2020 κατατέθηκαν 15 πωλητήρια έγγραφα. 6 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες της Ε.Ε. καθώς και 9 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. Τον ίδιο μήνα το περασμένο έτος είχαν κατατεθεί  16 πωλητήρια έγγραφα στη Λευκωσία. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1751